Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsvänsterns attack mot antinazisten

Hannes Lundholm, 33.Foto: Simon Hastegård
Hannes Lundholm, 33, till höger i bild, blir arg när en grupp maskerade aktivister försöker tränga igenom polisens barrikad. Han ger dem fingret och frågar vad de håller på med
Reaktionen. En maskerad aktivist går fram till Hannes och måttar ett slag mot honom. Polisen har identifierat gärningsmannen som en 23-årig Afa-medlem.
Det hårda slaget träffar Hannes Lundholm i huvudet och han tappar balansen. Hanw faller handlöst bakåt, slår huvudet i en gatsten och förlorar medvetandet.
Den 23-årige mannen står åtalad för att ha misshandlat Hannes Lundholm. Mannen, som är boxare, är tidigare dömd för bland annat grov misshandel och ingår enligt Säpo i Afa.
Antifascistisk aktion, Afa, och revolutionära fronten, RF, är de viktigaste rörelserna inom den så kallade autonoma miljön. De vill skapa ett klasslöst samhälle och bekämpa fascism i alla dess former. Våldsamma aktioner är en viktig del av kampen. Målet är dels att hindra högerextrema organisationer från att framföra sitt budskap, dels att få enskilda individer att avsluta sitt engagemang och att avskräcka andra från att engagera sig. Metoden är dels angrepp på meningsmotståndare, dels protestaktioner i samband med motståndarnas allmänna sammankomster. Även poliser kan utsättas för våld.
1 / 7

Här säger Hannes Lundholm, 33, ifrån mot vänsterextremister som försöker bryta igenom polisens avspärrningar.

Han ger dem fingret och frågar vad de håller på med.

Sedan blir allt svart.

Expressen kan nu avslöja tre fall där Afa-anhängare misstänks för att ha hotat och misshandlat den egna sidan.

AFA – VÅLDET EN DEL AV KAMPEN

■ Antifascistisk aktion, Afa, och revolutionära fronten, RF, är de viktigaste rörelserna inom den så kallade autonoma miljön.
■ De vill skapa ett klasslöst samhälle och bekämpa fascism i alla dess former. Våldsamma aktioner är en viktig del av kampen.
■ Målet är dels att hindra högerextrema organisationer från att framföra sitt budskap, dels att få enskilda individer att avsluta sitt engagemang och att avskräcka andra från att engagera sig.
■ Metoden är dels angrepp på meningsmotståndare, dels protestaktioner i samband med motståndarnas allmänna sammankomster. Även poliser kan utsättas för våld.

SvP - satsade på valet 2014

Svenskarnas parti, SvP, var ett parti med rötter i det öppet nazistiska Nationalsocialistisk front. SvP fick i valet ett mandat i kommunfullmäktige Grästorp och satsade i valrörelsen 2014 stort på att vinna fler mandat.

Men valet blev ett misslyckande: SvP fick inget mandat i någon kommun.

I maj 2015 lades partiet ner.

Nu berättar Hannes Lundholm om misshandeln som förändrade hans syn på den våldsamma vänstern, den så kallade autonoma miljön. Han var en av flera tusen som hade kommit till Kungsträdgården den 30 augusti 2014.

- Jag är ju vänsteranhängare. Jag kom hit som alla andra för att protestera mot Svenskarnas parti, säger han när Expressen träffar honom i Kungsträdgården knappt ett år senare.

Visade sin avsky mot nazister

Det nazistiska Svenskarnas parti, SvP, är i dag nedlagt, men under förra årets valrörelse turnerade partiet landet runt med målet att få in representanter i så många kommuner som möjligt.

Den 30 augusti hade nazisterna kommit till Stockholm. Tusentals motdemonstranter slöt upp i Kungsträdgården för att visa sin avsky.

De stod och väntade på att SvP:s marsch skulle börja när Hannes såg att några maskerade demonstranter gjorde ett försök att ta sig igenom polisens avspärrning.

- Jag blev så förbannad på dem för att de förstörde den här fina demonstrationen.

- Vi var barnfamiljer, pensionärer, vanliga vänsteraktivister och hippies. Det var en jättetrevlig, solig dag i en park där vi skulle protestera mot något som var uppenbart fel. Och så kommer de och förstör det, säger Hannes Lundholm.

"Sen blev det svart"

- Det smarta hade ju varit att backa och springa som alla andra, som klarade sig. Men jag gick fram mot dem och sa ungefär: "era Afa-idioter, vad håller ni på med?"

Hannes pekar på den lilla gräsplätten där han stod.

- Sen blev det svart. Jag har inget som helst minne av vad som hände.

Men händelsen syns tydligt på polisens film från Kungsträdgården. Där ses Hannes Lundholm gå i riktning mot de maskerade aktivisterna samtidigt som han har båda långfingrarna uppe.

Reaktionen blir brutal.

En maskerad man går fram till Hannes och slår honom med full kraft i huvudet så att han faller handlöst bakåt.

 

LÄS ÄVEN: Här planerar vänsterextrema Afa attacken.

Förlorade medvetandet

- Nästa minne är att jag blir släpad, vad jag har förstått senare bort från folkmassan, säger Hannes Lundholm.

När han föll slog han huvudet i en gatsten och förlorade medvetandet. Han fördes till S:t Görans sjukhus, och det är först från sjukhuset han har sammanhängande minnesbilder.

Men han hade tur i oturen och har i dag inga allvarliga men efter misshandeln.

- Jag har ett ärr i huvudet efter att jag slog i huvudet i gatstenen. Jag fick lite lösa tänder och blåmärken, och så har jag den här minnesluckan som är lite obehaglig, säger han.

Många som läser det här kanske tänker att du var dumdristig.

- Det är klart jag har tänkt det. Det var ju korkat på ett sätt. Man ska inte provocera en uppenbart aggressiv person. Men jag kan inte säga att jag inte skulle göra det igen. Beter sig folk som skit ska de åtminstone få höra det.

Afa attackerar egna sidan

Samtidigt pågår just nu två polisutredningar mot personer i den autonoma miljön som misstänks ha gett sig på andra på vänsterkanten.

■ Den 6 juni misshandlades en ung kvinna i Huddinge. En 26-årig man, som enligt Säpo har en central roll i Afa, misstänks för misshandeln.

Enligt uppgifter till Expressen var motivet till misshandeln att kvinnan, som är vänsteraktivist, uttryckt åsikter i sociala medier som Afa inte uppskattar.

■ En annan centralfigur i Afa, en 38-årig kvinna, misstänks för en misshandel i Göteborg. Även i det fallet var offren personer på vänsterkanten.

Anders Bergman är författare och expert på höger- och vänsterextremism. Han säger att attacker från den autonoma miljön mot andra vänsteraktivister hittills har varit sällsynta i Sverige.

- Det har inte varit så vanligt förekommande. Däremot har man handgripligen attackerat sverigedemokrater och nazister. Om de nu börjar ge sig på andra antifascister är det en mycket obehaglig utveckling, säger han.

- Det är ett tecken på att de börjar bli mer sekteristiska. Ju mer sekteristiska de blir, desto närmare har de till våldet.

Den misstänkte nekar

Nyligen åtalades en 23-årig man för misshandeln av Hannes Lundholm. Han är också en av 15 personer som åtalas för våldsamt upplopp i Kungsträdgården den 30 augusti. Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt i oktober.

Nästan alla de åtalade hör enligt Säpo till antingen Antifascistisk aktion, Afa, eller Revolutionära fronten. Säpo bedömer att 23-åringen ingår i Afa sedan våren 2014. Mannen, som är aktiv i en boxningsklubb, har tidigare dömts för flera fall av misshandel och grov misshandel.

Expressen har förgäves sökt 23-åringen för en kommentar. I polisförhören förnekar mannen att han ens var i Kungsträdgården den 30 augusti 2014.

- Jag har ingen annan uppgift än att han står fast vid detta, säger hans försvarsadvokat Bo Thorén.

Polisen har ju bilder på honom från den aktuella dagen i Kungsträdgården när han är omaskerad. Hur förklarar han det?

- Det kan ju vara en person som är mycket lik honom, säger advokat Thorén.

Afa svarar inte på frågor

Expressen har mejlat frågor om händelserna i Kungsträdgården till Afa Stockholm men inte fått något svar.

Hannes Lundholms bild av den autonoma miljön har för alltid förändrats efter misshandeln i Kungsträdgården.

- Jag har varit på ganska många demonstrationer där de här grupperna har synts till. Men jag har aldrig sett dem initiera något, så jag har levt i en romantisk villfarelse att de inte är de som sätter i gång det, utan att de blir provocerade att använda våld. Nu vet jag att det inte är sant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.