Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldsvågen i Sverige: Detta har hänt

Våldsvågen för med sig enorma kostnader för samhället.
Sverige skakas av flera våldsdåd i september.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har drabbats av en ny våldsvåg.

Flera av våldsdåden misstänks ha kopplingar till en intern konflikt i nätverket Foxtrot.

Här är dåden som skakar Sverige – dag för dag. 

Se till att du har Expressens app nedladdad för att få de viktigaste nyheterna 

Torsdagen 28 september 

Explosion vid villaområde i Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern död. Hon ska, enligt uppgifter till Aftonbladet, inte ha någon koppling till den pågående gängkonflikten inom Foxtrotnätverket.  LÄS MER. 

Onsdagen 27 september 

 Två personer blir skjutna i Jordbro centrum, i Haninge kommun, söder om Stockholm. En av dem dör av sina skador. Tre män i 20-årsåldern är gripna misstänkta för inblandning i skjutningen. LÄS MER. 

En känd rappare skjuts till döds på Mälarhöjdens IP. Mannen, som är i övre tonåren, kopplas till Rawa Majids sida i konflikten i Foxtrot. LÄS MER. 

https://datawrapper.dwcdn.net/IqVBV/24/

Tisdagen 26 september

 En lägenhet i Brandbergen beskjuts. Ingen person skadas. LÄS MER. 

Skjutning vid villa i Åkersberga nordöst om Stockholm. Man i 60-årsåldern hittas allvarligt skadad och förs till sjukhus. LÄS MER.

• Kraftig explosion i ett flerfamiljshus i stadsdelen Ekholmen i Linköping. En kvinna i 25-årsåldern förd till sjukhus. Explosionen tros, likt explosionen i Hässelby, vara riktad mot Rawa Majid-sidan i Foxtrotkonflikten, enligt uppgifter till Expressen. På adressen finns personer som har koppling till en av ledaren Rawa Majids närmaste män. LÄS MER.

Måndag 25 september

• Kraftig explosion i ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm. Tre till sjukhus. Explosionen tros vara riktad mot Rawa Majid-sidan i Foxtrotkonflikten, enligt uppgifter till Expressen. På adressen finns personer som har koppling till en av ledaren Rawa Majids närmaste män. LÄS MER.

Söndag 24 september

• Strax innan midnatt inträffade en explosion vid en villa i Viberga i Södertälje. Inga personer skadades i explosionen. Natten innan hade polisen varit på plats vid samma adress efter att boende larmat om ett misstänkt föremål utanför sitt hus. LÄS MER.

Lördag 23 september

• Tidigt på lördagsmorgonen öppnade en man eld mot en bostad i Edsberg i Sollentuna utanför Stockholm. Polisen utreder händelsen som grovt vapenbrott. Ingen har gripits. LÄS MER.

• Strax före midnatt natten mot söndag beskjuts en lägenhet i Uppsala. Ingen person skadas. Händelsen utreds som försök till mord samt grovt vapenbrott. LÄS MER.

• Strax innan 02 natten till söndag inkommer larm om en hög smäll i villaområdet Glömsta i Huddinge, söder om Stockholm. Någon form av explosion har inträffat vid en villa. Ingen person har skadats. Polisen söker efter en person som enligt uppgift sprang från platsen precis innan explosionen. LÄS MER.

DET KRIMINELLA NÄTVERKET FOXTROT

Foxtrot leds enligt polisen av Rawa Majid, 37, även kallad den ”Kurdiska räven”.

Han är häktad i utevaro misstänkt för omfattande narkotikahandel samt förberedelse till mord. Han befinner sig så vitt känt i Turkiet, där han har blivit medborgare. 

Nätverket är inblandat i flera våldsamma konflikter, bland annat med Dalennätverket och Bandidos.

Höstens våldsvåg tros ha sin grund i att två sidor av Foxtrot-nätverket hamnat i konflikt.

Den ena sidan leds av Rawa Majid. Den andra av ”Jordgubben”, Ismail Abdo, som fram till nyligen bedömdes vara Majids närmaste man.

Splittringen har lett till våldsdåd i Turkiet – bland annat en uppmärksammad skjutning den 6 september i Istanbul.

Timmar senare eskalerade konflikten när Ismail Abdos mamma sköts till döds i en villa i Gränby i Uppsala.

Sedan dess har en rad våldsdåd följt i Sverige som misstänks höra samman med konflikten. 

Torsdag 21 september

• En mindre explosion inträffade utomhus i ett radhusområde i Huddinge. Ingen kom till skada. Polisen utreder försök till allmänfarlig ödeläggelse. LÄS MER.

• Två män skjuts till döds på en pub i Sandviken. Den ena av dem, en blind man i 70-årsåldern skjuts till döds av misstag, enligt polisens teori. Den egentliga måltavlan ska ha varit den andra mannen, i 20-årsåldern. Polisen söker en ensam gärningsman.

– Mordet i Sandviken är möjligen ett led i en lokal personlig konflikt som målsägande har, har Karin Wessén vid polisens utredningssektion i Gävleborg, tidigare sagt. LÄS MER.

Tisdag 19 september

• Explosion vid radhusdörr i Lextorp, Trollhättan. Ingen person kommer till skada. Polisen utreder allmänfarlig ödeläggelse. LÄS MER. 

Måndag 18 september

• En lägenhet beskjuts i ett flerfamiljshus i Handen i Haninge utanför Stockholm. Ingen person kommer till skada. LÄS MER. 

• Ytterligare en lägenhet beskjuts i ett flerfamiljshus i Handen. Även här klarar sig personerna som befinner sig på adress utan skador. På adressen är en ung man skriven, som enligt polisen ingår i ett kriminellt nätverk med kopplingar till Rawa Majids, ”Kurdiska rävens”, nätverk Foxtrot. LÄS MER.

• Ännu en lägenhet beskjuts. Den här gången i Larsberg på Lidingö, utanför Stockholm. Minst två personer, varav ett barn, befann sig i lägenheten. Ingen skadas. LÄS MER.

Söndag 17 september

• Det exploderar vid en villa i Brandkärr i Nyköping. Skriven på adressen är en man i 35-årsåldern som av polisen misstänks vara inblandad i organiserad brottslighet. Ingen person kom till skada. LÄS MER.

Lördag 16 september

• Man skjuten till döds i Råcksta i Stockholm. Enligt uppgift till Expressen var den skjutne mannen i 40-årsåldern. Han hade ett kriminellt förflutet men hade de senaste åren inte dömts för någon allvarligare brottslighet. LÄS MER.

• Explosion vid flerfamiljshus i Balltorp i Mölndal. Enligt uppgifter är en man som är skriven i ett av husen där det exploderade, samma man som greps tillsammans med tre andra i Trollhättan på E45. Männen greps för brottsplanering, i deras bil hittades rörbomber och en stor mängd kontanter. LÄS MER. 

Fredag 15 september

• Flera skott mot en bostad i området Eneby i Norrköping. Inga uppgifter om skadade. Kopplas enligt uppgifter till TV4 Nyheterna till Foxtrot-konflikten. LÄS MER.

• Explosion vid flerfamiljshus i Upplands-Bro i Stockholm. Enligt Expressens uppgifter finns kopplingar mellan boende på adressen och Rawa Majid, ”Kurdiska räven”. Ingen ska ha skadats. LÄS MER. 

Torsdag 14 september

• Skottlossning mot lägenhetsdörr i Hageby i Norrköping. Ingen skadad. Fyra personer har anhållits på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott. LÄS MER. 

• Abdullah Janabi, 17, sköts till döds i Västertorp i Stockholm. 17-åringen är hemmahörande i Enköping. LÄS MER. 

• Flera skott avlossas in i en dörr till en bostad i Jordbro söder om Stockholm. En tonårspojke har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. LÄS MER.

• Explosion i en brevlåda på adress i området Lextorp i Trollhättan. Ingen person skadas. LÄS MER.

Onsdag 13 september

• Skottlossning mot bostad i Stenhagen i Uppsala. Ingen skadad. En nära anhörig till Rawa Majid har koppling till adressen där skottlossningen ägde rum, enligt uppgifter till SVT Nyheter. En 17-årig pojke grips i området. Senare har två unga män, 18 respektive 19 år gamla, gripits i Malmö. LÄS MER.

• 19-årige Giovanni Farias skjuts till döds på Vanadisvägen i centrala Stockholm. Mannen har rört sig i kriminella miljöer, enligt uppgifter till Expressen. LÄS MER. 

Tisdag 12 september

• Mogos Amanuel Tesfemariam, 25, skjuts ihjäl på väg till jobbet i hemtjänsten i Uppsala. Polisen misstänker att det rör sig om en felskjutning och att det tilltänkta offret var en släkting till Rawa Majid, som har kopplingar till adressen. LÄS MER. 

• En man i 20-årsåldern skjuts till döds i ett bostadsområde intill en skog i Helenelund i Sollentuna. LÄS MER.

Måndag 11 september

• En 13-årig pojke hittas död i ett skogsområde i Haninge utanför Stockholm. Han var anmäld försvunnen och kopplas till kriminella nätverk, enligt Expressens uppgifter. LÄS MER.

Söndag 10 september

• Skott mot bostad i området Stenhagen i Uppsala där flera personer befinner sig. Skjutningen tros ha riktats mot fel nummer på gatan. Polisens teori är att måltavlan var Anne Edwards, svärmor till Rawa Majid, som bor i huset bredvid, enligt uppgifter till Expressen. LÄS MER.

Torsdag 7 september

• En kvinna i 60-årsåldern skjuts till döds i ett hus i ett villaområde i Gränby Uppsala. Kvinnan är mamma till en högt uppsatt inom Foxtrotnätverket, Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”. En 19-årig man från Stockholmsområdet och en 15-årig pojke från en annan del av landet har häktats misstänkta för inblandning. LÄS MER.

Onsdag 6 september

• I Istanbul i Turkiet skjuter två personer på moped mot fem personer som är svenska medborgare, som i sin tur skjuter tillbaka. Fem män i 20-30-årsåldern hemmahörande i Götaland och Svealand frihetsberövas i Turkiet. LÄS MER.

Splittringen i Foxtrot som förändrade allt

En splittring i det kriminella Foxtrot-nätverket har lett till en blodig våldsvåg.
https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/sa-kan-rawa-majid-stallas-infor-ratta&theme=spaceblue

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.