Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsdömda jobbar åt SD

Här är några av de våldsdömda som jobbar för SD.
Sverigedemokraterna säger sig ha rensat ut dömda brottslingar från sina valsedlar. Expressens granskning visar att flera dömda tagit bakvägen in i riksdagen - genom jobb vid partiets riksdagskansli. Bland dessa finns personer dömda för misshandel, våld mot tjänsteman, rån och vapenbrott. SD-ledaren Jimmie Åkesson vill inte kommentera.
- Åkesson kan inte kommentera det. Det ligger inte under honom, säger Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

FAKTA

HÄR ÄR DE VÅLDSDÖMDA


Roger Hedlund, 31,politisk sekreterare.
Brott: Hedlund dömdes för att på nyårsafton 2000 tillsammans med den lokale ledaren för Nationalsocialistisk Front, NSF, ha
misshandlat en man. Hedlund ska enligt domen ha sprutat tårgas på mannen varefter NSF-ledaren slagit mannen flera gånger i ansiktet. Hedlund har under 00-talet blivit partiets starke man i det viktiga Gävledistriktet. - Det är klart att det fanns ett sånt intresse men samtidigt förstod man läget, säger Hedlund om att han gärna ville stå på SD:s riksdagslista men att domen omöjliggjorde det.

Louise Erixon, 21, sekreterare åt gruppledaren Björn Söder.

Brott: Erixon, som i dag är Jimmie Åkessons flickvän, dömdes 2006 för att året innan ha misshandlat en 15-årig tjej. Erixon erkände att hon knuffat omkull tjejen, slagit henne i huvudet och bitit henne i kinden. Erixon dömdes att betala ett skadestånd på 7 000 kronor, vilket hon dröjde med fram till strax före att hon blev kandidat för SD i EU-valet 2009. I ett mejl till Expressen skriver hon att
hon ångrar sig: "Samtidigt har jag och tjejen i fråga för länge sedan rett ut detta och vi är vänner i dag precis som innan incidenten."

Elias Eriksson, 20, kanslisekreterare.
Brott: Dömdes sommaren 2008 för att tillsammans med en kamrat ha misshandlat en jämnårig med batong på en fest. I samma veva dömdes Eriksson också för att med en kolsyrepistol ha begått två
rån, bland annat mot en Pressbyråbutik, och ett rånförsök. Han förklarade rånen med att han pressats på pengar av ett kriminellt gäng. Eriksson erkände och dömdes till åtta månaders sluten ungdomsvård för misshandel, rån, försök till rån och vapenbrott. - Det där är en väldigt tragisk historia. Det är absolut
inget jag är stolt över, säger Eriksson.

Linus Bylund, 32, pressekreterare åt Jimmie Åkesson.
Brott: Dömdes sommaren 2002 till villkorlig dom för våld mot tjänsteman. Tillsammans med en jämnårig förgrep sig Bylund med våld mot två polismän utanför en porrvideobutik på Hornsgatan i Stockholm en julinatt 1997. Bylund fattade ett smärtsamt grepp om
ena polismannens tumme och dömdes till villkorlig dom för våld mot tjänsteman.
Han överklagade men hovrätten fastställde domen. "För 13 år sedan tog jag en polisman hårt i tummen och jag lovar att aldrig göra om det." skriver Linus Bylund i ett mejl till Expressen.

Sverigedemokraterna har hårda tag mot brottslighet som en av sina tre profilfrågor - tillsammans med invandringen och äldrepolitiken. Men genom åren har partiet gång på gång avslöjats med att flera av dess företrädare har begått allvarliga brott. Louise Erixon, 21. Foto: Stefan Forsell

Har rensat upp i leden

För att rensa upp i leden har partiet låtit sina företrädare underteckna en vandelsförsäkran där de får redogöra för eventuell brottslighet. Där har också gammal brottslighet haft betydelse. Roger Hedlund, 31, politisk sekreterare. Foto: Sven Lindwall
Det vet Roger Hedlund, trotjänare inom partiet och välkänd SD-man i Gävledistriktet. Han berättar att skälet till att han inte fanns med på partiets riksdagslista är en misshandelsdom från 2001. Linus Bylund, 32, pressekreterare åt Jimmie Åkesson. Foto: Stefan Forsell
- Ja, så är det. Kollar man på listan är den helt fri från människor som har någon dom mot sig, säger Hedlund.
Men Hedlund har ändå kunnat kvittera ut ett passerkort till riksdagen. Han är nu anställd på halvtid som politisk sekreterare vid partiets riksdagskansli. Då var det dock aldrig något snack om hans misshandelsdom.
- Nej, inget som jag hört nåt om i alla fall.
Bland de dömda på riksdagskansliet finns också Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund som sommaren 2002 dömdes för våld mot tjänsteman, och Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon som 2006 dömdes för att ha misshandlat en 15-årig tjej. Erixon jobbar nu som gruppledaren Björn Söders sekreterare.

Sekreteraren rånade butik

Allvarligare - och färskare - brottslighet har kanslisekreteraren Elias Eriksson gjort sig skyldig till. Han dömdes sommaren 2008 för att ha misshandlat en jämnårig med batong på en fest. I samma veva dömdes han också för att med en kolsyrepistol ha begått två rån och ett rånförsök.
Mikael Valtersson, SD:s kanslichef i riksdagen, kände till domarna mot Hedlund, Bylund och Erixon. Men Elias Erikssons brottslighet kom som en överraskning när Expressen först pratar med honom. Efter några timmar återkommer Valtersson och säger att Eriksson "vikarierat" men att han inte skrivit på några anställningshandlingar än.
- Han har än så länge inte varit uppe för anställning så det har inte varit nån anställningsintervju med honom. Då hade dessa frågor dykt upp, säger Valtersson och tillägger:
- Vi står för en tuff kriminalpolitik och då ser det inte bra ut att ha folk anställda som inte lever upp till det.

"Jag tar avstånd"

När Expressen pratar med Eriksson berättar han att han jobbar som kanslisekreterare för SD i riksdagen.
Han vill inte berätta om partiet känner till hans brottslighet, men säger att han i dag är ångerfull.
- Jag begick tyvärr rent förkastliga handlingar som jag tar avstånd från, säger Eriksson.
När Expressen i torsdags i förra veckan träffade Jimmie Åkesson i riksdagen ville han inte svara på frågor om de dömda på riksdagskansliet utan skyndade vidare i korridoren. Efteråt sa Åkessons pressekreterare Linus Bylund om domen mot Eriksson:
- Givetvis kände inte Jimmie till det. Det här handlar om en person som varit här i egenskap av att hjälpa till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.