Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsbejakande islamism har tiodubblats i Sverige

Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT

Antalet våldsbejakande islamister i Sverige har tiodubblats på tio år. 

Detta uppger en unik studie från Försvarshögskolan. 

På flera platser i svenska städer påverkar salafister numera vardagen genom påtryckningar och hot.

– Vid en vallokal viftades med en IS-flagga, säger en kommunanställd i Göteborg. 

Våldsbejakande islamister i Sverige har tiodubblats på mindre än tio år, uppger en ny studie där forskare från Försvarshögskolan har undersökt salafismens och den salafistiska jihadismens inflytande i Sverige.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp, en av författarna bakom studien, växer sig i dag salafismen starkare i vissa utanförskapsområden i Sverige, exempelvis i nordöstra Göteborg. 

– Salafistiska predikanter uppträder enskilt och tillsammans i samma moskéer, föreningar, och de arrangerar ibland gemensamma föreläsningsturnéer. Studien visar även att de salafist-jihadistiska miljöerna utvecklats och växt sig starka på flera platser i svenska städer, säger han i ett uttalande

– Vi bedömer att den salafistiska propagandan har bidragit till att fler svenskar rest till Syrien för att ansluta sig till jihadistiska rörelser.

Får inte dricka "kristet vatten"

Radikala predikanter skrämmer till lydnad, moralpoliser bevakar kvinnor och barn hindras från att leka med barn av annan tro. 

Enligt rapporten framgår inte hur många personer som ingår i miljöerna, men i flera lokalsamhällen runtom i Sverige beskrivs hur det förekommer påverkan.

I Gävle sätter salafisterna press på andra muslimer att bli mer radikala och inlemma sig i deras tro. De har tydliga kriterier kring vad som krävs för att leva som en ”riktig muslim”. Muslimer som vägrar riskerar att trakasseras.

I Borås sätts unga från tidig ålder i koranskolor och får lära sig att inte beblanda sig med det motsatta könet. Enskilda elever dricker inte skolans vatten och får inte måla med vattenfärg eftersom vattnet är "kristet".

I Västerås förekommer religiös påverkan blandat med kriminalitet. 

– Det kan handla om ett gäng grabbar som kommer in i matbutik. Har kassörskan inte slöja på sig tar de vad de vill ha utan att betala, de kallar kassörskan för svennehora och spottar på henne", berättar en polis i rapporten.

"Det viftades med en IS-flagga"

I Eskilstuna bevakar salafister hur kvinnor och barn klär sig, och heltäckande klädsel praktiseras långt ner i åldrarna. Besökare i al-Rahmanmoskén uppger att de är rädda och varnar för att det finns fyra till fem unga män i moskén som har "riktigt farliga idéer". 

I Göteborg uppmanade salafister vid förra valet andra att inte rösta eftersom det var "haram" (förbjudet). 

– De sa att på domedagen kommer du att få stå till svars för allt dumt politiker gjort om du röstar. De stod vid vallokaler i Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Vid en vallokal viftades med en IS-flagga, säger en kommunanställd.

Enligt Magnus Ranstorp använder sig salafistiska missionärer forum som Youtube och Facebook för att nå ut till nya målgrupper. 

– Vi ser att vissa salafistiska grupperingar använder sociala medier, föreläsningar med predikanter och samarbeten med organisationer utomlands för att sprida sina budskap, säger han i ett uttalande. 

Riskerar bidra till hatbudskap 

I studien framhåller forskarna att både salafismen och salafism-jihadismen utgör en minoritet inom sunniislam och inte representerar muslimer som grupp.

Men de anser även att den salafistiska verksamheten riskerar att bidra till en fientlig inställning till demokrati, liksom till intolerans, diskriminering och hatbudskap – framför allt mot judar och shiamuslimer. 

– Det är viktigt att analysera vilka salafistiska budskap och påverkansmetoder som dominerar i Sverige, för att kunna motverka antidemokratisk påverkan, säger Magnus Ranstorp i ett uttalande. 

Salafism

Salafism är en bokstavstrogen tolkning inom sunni-islam och har en strikt syn på odelbar gud och total underkastelse för guds lagar. Salafister följer de tre första generationer av profetens följeslagare. Det finns ett spektrum av olika schatteringar mellan salafism och salafistisk-jihadism. Salafism har i vissa fall visat sig utgöra grogrund för våldsbejakande jihadism. Alla salafister är inte jihadister, men alla jihadister är salafister.


Källa: Försvarshögskolan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.