Våldsamt upplopp
vid demonstration

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Conny Sillén / Scanpix

Det blev stökigt vid främlingsfientliga Svenskarnas partis demonstration i Eskilstuna på första maj.

Tre personer greps och ett 60-tal avlägsnades.

Högerextremister gör anspråk på arbetarrörelsens heliga dag. Svenskarnas parti och Nationaldemokraterna aviserade demonstrationer på första maj.

Vid Svenskarnas parti möte i Eskilstuna blev det oroligt med ett 70-tal högerextremister och 150–200 motdemonstranter.

– För vår del har det handlat om att hålla isär grupperna, säger Fredrik Wallén, presstalesman vid polisen i Södermanland.

"Hänt förut"

Bland annat har kastades gatsten, flaskor och golfbollar. Minst en person fördes till sjukhus efter att ha träffats av en sten i huvudet. Tre män greps misstänkta för försök till misshandel alternativt försök till grov misshandel. Ett 60-tal personer avlägsnades med bussar.

Nationaldemokraterna planerade möten i Nykvarn, Alingsås, Heby och Södertälje. Polisen uppger att det inte finns något att rapportera från de mötena.

Att högerextremister demonstrerar på första maj är dock inte helt nytt, enligt författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius, som länge studerat svensk extremhöger.

– Det har hänt förut. Det är väl ett försök att försöka visa upp sig som en legitim arbetarrörelse, de vill framstå som folkets parti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.