Våldsamt upplopp – kastade sten på arbetande brandmän

Brandmän utsattes för stenkastning när de försökte släcka en brinnande bil i Västerås sent i går kväll, rapporterar VLT. 

Under natten startades tre bilbränder i samma stadsdel och tidigare under kvällen kastade ett ungdomsgäng även sten på polisen.

– Det är ett problemområde där det bor mycket rastlösa och sysslolösa ungdomar, säger Ivan Åslund på polisregion Mitt.

Klockan 22.50 på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten om en bildbrand i stadsdelen Bäckby i Västerås.

Det var en skåpbil som brann på parkeringen till en Ica-butik.

När brandmännen kom till platsen och inledde arbetet med att släcka den brinnande bilen började ett ungdomsgäng kasta sten på dem, rapporterar VLT. 

Polisen, som rubricerar händelsen som upplopp, fick åka till platsen för att skydda brandmännen.

De följande två timmarna fick räddningstjänsten under polisbeskydd släcka ytterligare två bilbränder i samma stadsdel. Ett flertal bilar i området ska också ha fått rutor sönderslagna och smällare ska ha använts för att elda upp parkbänkar.

Kastade sten mot polis samma kväll

Enligt polisen är bilbränder och stenkastning ett pågående problem i Bäckby.

– Det är ett 40-tal personer i det här området som vi har problem med. De är från nedre tonåren och upp till 30-årsåldern, säger Ivan Åslund, RLC-befäl på polisregion Mitt.

– De tänder på bilar och så springer de i väg när vi kommer. Sedan börjar de kasta sten.

Tidigare under torsdagskvällen ryckte polisen ut i Bäckby efter uppgifter om misstänkt narkotikabrott i ett ungdomsgäng.

När polisen kom till platsen gjorde de unga männen sig av med narkotikan och började kasta sten mot patrullen, som tvingades söka skydd bakom sin bil. 

Fler poliser kallades till platsen för att avvärja vad som rubriceras som våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

En 26-årig man misstänkts för narkotikabrott. Ingen av stenkastarna har gripits.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.