Fyra personer har gripits efter aktionen vid Rosenbad. Foto: SVEN LINDWALLFyra personer har gripits efter aktionen vid Rosenbad. Foto: SVEN LINDWALL
Fyra personer har gripits efter aktionen vid Rosenbad. Foto: SVEN LINDWALL
Enligt polisen blev det våldsamt under aktionen. Foto: SVEN LINDWALLEnligt polisen blev det våldsamt under aktionen. Foto: SVEN LINDWALL
Enligt polisen blev det våldsamt under aktionen. Foto: SVEN LINDWALL
Personerna satte upp en banderoll med texten "Vi låter kolet ligga". Foto: SVEN LINDWALLPersonerna satte upp en banderoll med texten "Vi låter kolet ligga". Foto: SVEN LINDWALL
Personerna satte upp en banderoll med texten "Vi låter kolet ligga". Foto: SVEN LINDWALL

Våldsamt under aktion vid Rosenbad

Publicerad

Aktivister maskerade med byggarbetskläder genomförde en aktion på Rosenbad – mitt framför Expressen TV:s kamera.

Enligt polisen angreps skyddsvakter utanför regeringsbyggnaden där statsministerns kontor ligger.

– De har blivit utsatta för våld från två personer, säger Towe Hägg vid polisen i Stockholm.

Fyra personer har gripits – två efter att de tagit sig upp på Rosenbads tak.

Vid 10.21 på onsdagsförmiddagen kom larm till polisen om att skyddsvakter utanför Rosenbad i Stockholm utsatts för våld.

– Ja, det kom in vid 10.21 att skyddsvakter blivit utsatta för våld från två personer. Patruller är på väg, sa Towe Hägg vid polisen i Stockholm inledningsvis.

Hur många vakter det är som har utsatts för våld är oklart.

Fyra personer greps.Foto: SVEN LINDWALL

– Det vet jag inte. Rubriceringen just nu är våld mot tjänsteman, säger Towe Hägg.

Vid 10.35 meddelar polisen att de har patruller på plats. Två personer har då gripits vid Rosenbad. Då ska det även finnas andra personer på taket.

"Dialog pågår med personerna på taket för att de ska komma ned", skriver polisen.

Vid 10.50 har personerna kommit ner.

– De två som var på taket är nere. Två personer, de har nu gripits. Fyra personer sammanlagt är gripna, de är gripna för brott, säger Towe Hägg vid polisen.

Två av de gripna är kvinnor och två är män.

– Gripandena har gått lugnt till. Vi är på plats och samlar information, men nere från taket är de. Vad det blir för brottsrubricering på de som klättrat upp är oklart, men Rosenbad är ju ett skyddsområde. Så något blir det.

Brottsrubriceringen är oklar.Foto: SVEN LINDWALL

 

 

Polisen: Ska ha kommit in på Rosenbad

Hur skadade skyddsvakterna ska ha blivit vid angreppet är oklart, enligt Towe Hägg.

– Men det står ingenting om ambulans eller så.

På bilder från platsen syns personer – som är klimataktivister – klädda i vad som ser ut som byggarbetskläder när de börjar klättra upp på taket vid entrén. Expressen TV lyckades fånga aktionen på film.

Aktivisterna höll upp en banderoll med texten "Vi låter kolet ligga", tillsammans med Miljöpartiets och Socialdemokraternas partilogotyper. Det är inget Towe Hägg kan kommentera.

Dock har Expressen pratat med en av de personer som var med vid aktionen.

– Vi kommer inte från någon särskild organisation utan gör det som privatpersoner. Flera av oss är från Stockholm, men flera är från Tyskland, England, Danmark, säger Emma Örn, talesperson för samlingen av personer, till Expressen TV:s Elisabeth Lidén på plats utanför Rosenbad

Gruppen, som ska ha bestått av ett tiotal personer, vill avveckla kolverksamheten. De menar att det absolut inte var någon våldsam aktion.

Maskerade sig med byggarbetskläder

Anledningen till att de klädde sig i byggarbetskläder med hjälmar och västar i gult och orange var att de ville maskera sig.

– När vi kommer med stegarna vinner vi några sekunder om vi ser ut som byggarbetare. Det tyckte att det passade bra för den här typen av aktion. Nu kommer vi fortsätta kämpa för att beslutet vi hoppas på ska tas, säger Emma Örn i Expressen TV.

Gruppen vill avveckla kolverksamheten.Foto: SVEN LINDWALL

"Polisen är på väg till Rosenbad då det har kommit samtal om att skyddsvakter varit utsatta för våld från två personer. Dessa personer ska enligt uppgift kommit in på Rosenbad", skrev polisen på sin hemsida inledningsvis. Senare visade det sig att personerna inte lyckats ta sig in i byggnaden.

I byggnaden Rosenbad på Norrmalm i centrala Stockholm har statsministern sitt tjänsterum. Det är också där statsrådsberedningen, justitieministern, migrationsministern och delar av justitiedepartementet finns.

Aktivisterna maskerade sig som byggarbetare.Foto: SVEN LINDWALL
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag