Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsamma upplopp – efter att rappare gripits

Rapparen Pablo Hasél har dömts till nio månaders fängelse för glorifiering av terrorism och förolämpande av kungen i låttexter och tweets.
Våldsamma scener utspelade sig i hjärtat av Barcelona efter gripandet.
Foto: SOPA IMAGES / PACO FREIRE / SOPA IMAGES/SIPA U SIPA USA
Ett drygt 30-tal personer har gripits.
Foto: SOPA IMAGES / PACO FREIRE / SOPA IMAGES/SIPA U SIPA USA
Tusentals personer protesterar mot fängelsedomen mot rapparen Pablo Hasél.
Foto: SOPA IMAGES / OSCAR FUENTES / SOPA IMAGES/SIPA SIPA USA
Demonstranter.
Foto: SOPA IMAGES / PACO FREIRE / SOPA IMAGES/SIPA U SIPA USA
Poliser.
Foto: PACO FREIRE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / PACO FREIRE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Tusentals demonstranter har protesterat i Barcelona och andra städer i Katalonien mot gripandet av rapparen Pablo Hasél. Protesterna ledde till våldsamheter och upplopp. 

Artisten greps efter att ha barrikaderat sig på ett universitet i Lleida. Han ska nu avtjäna ett nio månader långt fängelsestraff efter att ha dömts i ett omtvistat yttrandefrihetsmål. Rapparen dömdes för att ha skrivit låttexter och twittrat nedsättande om det spanska kungahuset respektive glorifierat terrorism. Han ska bland annat ha kallat den förre kungen Juan Carlos för en maffiaboss. 

Det anklagas Pablo Hasél för

Pablo Hasél befanns skyldig till förtal, ärekränkning och förhärligande av terrorism.

Spanska Amnesty fördömer att Pablo Hasél dömts och skriver att fängslandet är ”orättvist och oproportionerligt”. Hundratals namnkunniga artister och skådespelare har protesterat mot gripandet, däribland regissören Pedro Almodóvar respektive skådespelare Javier Bardem. 

Ett 30-tal personer har gripits misstänkta för sin inblandning i upploppen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.