Våldsamma strider ute på gatorna

Den israeliska militären överväger en markinvasion av Gaza, enligt israeliska medier.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: YUVAL CHEN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ZIV KOREN / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: ABED AL HASHLAMOUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ABED AL HASHLAMOUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ABED AL HASHLAMOUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

TEL AVIV. Gazakriget utlöser också våldsamma gatustrider mellan Israels judiska och arabiska medborgare.

Lynchningar, knivhuggningar, misshandel, mordbränder – och upprörda folkmassor från båda sidor som attackerar varandra.

Israeliska ledare säger att dessa interna motsättningar är en större fara än hotet från Hamas.

Medan Israel och den palestinska islamistgruppen Hamas, som styr Gaza, utkämpar ett intensivt flyg- och raketkrig, kokar det på Israels gator. I landets så kallade blandade städer, som har både judisk och arabisk befolkning, drar folkmassor fram, attackerar den ”andra sidan” och drabbar samman med polisen. 

I Bat Yam söder om Tel Aviv försökte judiska ultranationalister lyncha en arabisk bilförare på onsdagskvällen. De släpade ut honom ur bilen och en videofilm visar hur ett 20-tal personer slog honom med metallföremål och sparkade honom i huvudet. Han fördes till sjukhus med medelsvåra skador.

Tidigare samma dag försökte en arabisk folkmassa i Akko i norra Israel lyncha en judisk man. De attackerade honom med stenar och järnrör. Mannen ligger nu på sjukhus i kritiskt tillstånd.

I Lod i centrala Israel, en av de värsta oroshärdarna, utbröt nya kravaller på torsdagskvällen. Minst två personer skadades svårt, enligt israeliska medier.

Netanyahu besöker oroliga platser

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har mitt under brinnande Gazakrig besökt flera av de oroliga platserna. Ett tecken på hur allvarligt den israeliska ledningen ser på utvecklingen.

– Inget rättfärdigar att araber lynchar judar eller att judar lynchar araber. Jag säger till Israels medborgare att jag inte bryr mig om ifall ert blod kokar. Ni kan inte ta lagen i egna händer, säger Netanyahu.

Premiärministern säger att ”en andra front av anarki har öppnats” utöver fronten mot Hamas

I Ramle i centrala Israel vandaliserade judiska ungdomar bilar som ägs av araber. I Akko satt araber eld på stadens mest kända fiskrestaurang och ett hotell som ägs av judar.

Synagogor antändes

En dag tidigare rasade kravaller i staden Lod nära Tel Avivs internationella flygplats. Araber antände flera synagogor, tidigare hade judar skjutit ihjäl en arab under oklara omständigheter.

Av Israels nio miljoner medborgare är runt 80 procent judar och 20 procent araber, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap. Myndigheterna har nu infört nattligt utegångsförbud i Lod och den militära gränspolisen har satts in på de oroligaste platserna.

– Araberna vill inte ha oss här, men vi kommer att stanna, säger Avraham Sagron, en judisk invånare i Lod, till AP utanför en brandskadad synagoga. 

20 procent araber

Många i den arabiska minoriteten är väl integrerade i Israel, men samtidigt utsatta för diskriminering. De flesta identifierar sig med palestinierna på Västbanken och i Gaza – och i tider av öppen israelisk-palestinsk konflikt ökar spänningen.

Arabiska politiker i Israel manar till lugn. Mansour Abbas, ledare för islamistpartiet Ra’am, vill se ordningen återställd.

– Mitt i ett folkligt utbrott av förståelig ilska börjar vi se en mycket farlig utveckling. Fredliga folkliga demonstrationer förvandlas till sammanstötningar som hotar våra ungdomars liv och hälsa. Jag manar alla att visa ansvar, säger han.

Verkar för samförstånd

Mansour Abbas förhandlar just nu om att stöda en regeringskoalition med partier som vill få bort Benjamin Netanyahu. Det ses som ett framsteg för arabernas politiska integration i Israel. Innan striderna mellan Hamas och Israel bröt ut verkade de tilltänkta koalitionspartierna ha en god chans att lyckas. 

Men i nuvarande spända läge mellan israeler och palestinier får Abbas svårt att stöda någon israelisk regering överhuvudtaget. Vilket i så fall leder till nyval, något som Netanyahu önskar. Abbas säger att han fortfarande hoppas på en ny regering och att de pågående våldsamheterna visar behovet av ”sant partnerskap”. 

Thaled Abu Rass, ledare för en organisation som verkar för samstånd mellan judar och araber, säger att han förstår unga palestiniers vrede och känsla av förödmjukelse. Särskilt efter våldsamheterna i Jerusalem den senaste tiden när israelisk polis och unga palestinier drabbade samman vid al-Aqsamoskén i Jerusalem, islams tredje heligaste plats, med hundratals palestinska skadade som följde. 

Dessa våldsamheter utlöste Hamas raketattack mot Jerusalem i måndags kväll vilket i sin tur ledde till dagens flyg- och raketkrig.

– Det ligger djupa orsaker bakom de palestinska ungdomarnas våld. Vi är i en mycket farlig situation om det här förvärras. Både araber och judar är här för att stanna i det här landet, säger Thaled Abu Rass på en virtuell medieträff.

Raketattack mitt i sändningen: ”Herregud”

Youmna Al Sayed rapporterar för Al Jazeera i Gaza när israeliska raketer slår ner i en byggnad precis bredvid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.