Rasmus Paludan hade på förhand fått polisens tillstånd till att hålla tal och bränna en koran i Rinkeby under långfredagen.
Inledningsvis var situationen på platsen lugn och det pågick en motdemonstration med ett hundratal personer. Några hade med sig plakat med budskap som ”Ut ur min ort” och ”Hets mot folkgrupp”.
Man försökte även överrösta Paludan med hjälp av böner som spelades från en högtalare, enligt Expressens reporter på plats.

Paludan genomförde sin koranbränning i flera omgångar – och när han lämnat andra gången blev situationen oroligare. Stenar började kastas mot polisen.
Enligt TT ska omkring 300 motdemonstranter ha befunnit sig på platsen och polisen ska ha använt sig av tårgas.
På bilder ifrån platsen kan Rasmus Paludan ses få eskort av polisen till en bil som sedan kör ifrån platsen samtidigt som poliser i bakgrunden möts av stenkastning.
Vid 14-tiden meddelade polisen att sammankomsten upplösts.
– Det har varit en hel del stenkastning på platsen. En polis har skadats, det ska vara i benet, jag har inga mer uppgifter om skadeläget, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson.
Enligt Wikdahl har sju till åtta personer gripits misstänkta för våldsamt upplopp alternativt misshandel. En person är även misstänkt för brott mot knivlagen.
Våldsamt under torsdagen
Demonstrationer mot Paludan inträffade även under torsdagen i Linköping och Norrköping. Båda de planerade sammankomsterna upplöstes innan de ens hade börjat.
Tre poliser fördes till sjukhus med lindriga skador efter stenkastning i Linköping. Sammanlagt omhändertogs fem personer i staden för ordningsstörning och två män i 30-årsåldern greps, och anhölls senare, misstänkta för våldsamt upplopp samt våld mot tjänsteman.
I Norrköping greps två personer misstänkta för våldsamt upplopp och ytterligare fyra omhändertogs.
Det finns förhoppningar från polisens sida om fler gripanden framöver. Enligt polisen kan så många som 300 personer ha deltagit och några av dem är kända av polisen sedan tidigare.
– Vi kommer att gå igenom allt vårt material, så det är möjligt att det uppstår fler misstankar efter hand, säger Johnny Gustafsson, presstalesperson vid polisen region Öst.
Rikspolischefens ord
Gårdagens händelser i Linköping och Norrköping har väckt starka reaktioner.
Rikspolischefen Anders Thornberg säger i ett skriftligt uttalande att sådant agerande aldrig kan accepteras.
”Vi lever i ett demokratiskt samhälle och en av polisens viktigaste uppgifter är att se till att människor kan använda sina grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera och uttrycka sin åsikt. Polisen ska inte välja vilka som har den rätten men alltid ingripa om brott sker”, säger han i uttalandet och fortsätter:
”Att ge sig på poliser och polisens utrustning är ett angrepp på både rättsstaten och demokratin. Vi ska göra vårt yttersta för att lagföra de som varit inblandade i både upploppen och skadegörelsen”.
Det var under skärtorsdagens eftermiddag som den dansk-svenska högerextremisten Rasmus Paludan hade planerat att tala och bränna en koran i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.
Men den tillståndsgivna manifestationen blev aldrig av.
På platsen utbröt vad polisen betecknar som ett våldsamt upplopp när motdemonstranter som anlänt för att protestera gick till attack mot polisen – som tvingades backa.
Både personbilar och polisbilar sattes i brand.
– Vi har tillfälligt valt att backa undan. Vi har mötts av aggressiva motdemonstranter som har kastat sten mot polisfordon, sa polisens presstalesperson Åsa Willsund till Corren.

Polisen försvarar sin taktik – att undvika konfrontation.
– Redan innan arrangören av demonstrationen var på plats startade de våldsamma upploppen och stenkastningen mot oss. Vi gjorde en bedömning utifrån den resursen vi var att vi inte kunde hantera situationen på ett betryggande sätt. Därför valde vi aktivt att backa ur tillfälligt. Vi såg att det var vår närvaro som skapade våldsamheterna, säger lokalpolisområdeschefen Ann-Christine Rehnström till Corren.
Hon tycker inte att det var ett misslyckande att polisen tvingades lämna platsen.
– Det var ett taktiskt övervägande där och då för att inte skapa mer våld än nödvändigt, säger Ann-Christine Rehnströn till Corren.
Stenkastning mot räddningstjänsten
Ett 15-tal bilar i stadsdelarna Hageby och Navestad i Norrköping sattes i brand under torsdagskvällen. Flera personbilar besköts med raketer. Räddningstjänsten möttes av stenkastning och kunde inte genomföra släckningsarbete vid flera av fordonen eftersom situationen bedömdes vara för farlig.
– Vi har inte kommit fram till bränderna och kunnat släcka dem. Vi måste ha polisens hjälp om vi ska kunna gå fram och släcka, säger Christian Lind, vakthavande befäl vid Östra Götalands räddningstjänst.
En brandbil utsattes för stenkastning, fick framrutan spräckt och bogserades bort.
Motdemonstranter i poliskläder
I sociala medier mängder av bilder och filmer som uppges visa upploppen i Linköping och Norrköping. På en film från Linköping syns hur personer, till synes motdemonstranter, går runt i polisens varselvästar och jackor.
– Vi hade tre polisbilar som blev utsatta för skadegörelse och i samband med detta lyckades man stjäla utrustning i form av några väskor ur de här bilarna, dock ej vapen. En del av utrustningen, klädespersedlar, har vi fått tillbaka, men det är oklart om vi har fått tillbaka allt, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson vid polisen region Öst.
På en annan film syns hur flera personer slår sönder polisbilar med olika tillhyggen. Polisbilarna står på rad och får bland annat fönstren krossade av tillhyggen.
Ny sammankomst i Örebro
Rasmus Paludan kommer hålla nya en ny sammankomst i Örebro på långfredagens kväll.
Torsdagens våldsamheter har påverkat Örebropolisens planering.
– Som det ser ut nu kommer den här sammankomsten att bli av, men man håller på och jobbar med ärendet för att se om det eventuellt ska flyttas. Att ha en allmän sammankomst är en grundlagsskyddad rättighet, så det ska väldigt mycket till för att den ska ställas in, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisen i region Bergslagen, till TT.
Lokaltidningen NA skriver att flera butiker i Örebro kommer hålla stängt med anledning av demonstrationen och av rädsla för upplopp. Butikerna ligger nära platsen för sammankomsten och en butikschef säger att ”vi chansar inte”.
Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs har blivit känd för att hålla anti-muslimska tal och bränna muslimernas heliga bok, Koranen, på olika platser i både Danmark och Sverige.
Han har i en intervju med danska B.T. sagt att han avser att kandidera till det svenska riksdagsvalet i höst.
Expressen har varit i kontakt med Rasmus Paludan som i ett mejl hävdar att han inte förväntade sig de våldsamma motreaktionerna i Linköping och Norrköping och uppger att polisen borde sett till att han kunde genomföra sina ”valmöten”, som han kallar dem.
Paludan planerade att återvända till Linköping och Norrköping under söndagen för att genomföra de demonstrationer som aldrig blev av på torsdagen. Men polisen meddelar via sin hemsida att det inte kommer hållas några allmänna sammankomster i städerna i helgen.