Demonstranter försökte forcera regeringsbyggnad

Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BOB EDME / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranterna tände en eld utanför Sveriges ambassad i Paris.
Foto: Twitter
Ambassadören Veronika Wand-Danielsson hamnade i bråk med demonstranterna.
Foto: Pressbild
1 / 14

Den franska missnöjesrörelsens "De gula västarna" genomförde under lördagen flera aktioner runt om i Frankrike.

Runt 50 000 personer protesterade på gatorna och flera bilar brann. 

Enligt Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson ska demonstranter tänt en eld utanför den svenska ambassaden. 

”Och polisen är var?”, frågar hon sig på Twitter.

Ambassadören uppger för Aftonbladet att hon hamnade i bråk med demonstranterna. 

I Paris genomfördes aktioner på två platser och enligt franska medier var under kvällen kring 50 000 personer på gatorna i städer som Paris, Marseille, Bordeaux, Toulouse, Lyon, Saint-Etienne och Rouen.

Tidningen Le Parisien berättar om att inrikesminister Christophe Castaner gick ut med en uppmaning till demonstranterna om att "visa repsekt och ta ansvar" efter oroligheter i samband med aktionerna.

Men de hörsammades inte. DN berättar om att demonstranter - med en mindre gaffeltruck - försökte forcera dörren till den regeringsbyggnad där regeringens talesperson Benjamin Griveaux fick evakueras. 

I Paris skedde aktionerna under lördagen bland annat som en demonstration som hölls vid Champs-Elysée och en marsch från Hôtel-de-Ville som skulle gå till Nationalförsamlingen men som stoppades vid Musée d'Orsay.

Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson tillsammans med statsminister Stefan Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN


Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson uppger på Twitter att demonstranterna tänt en eld utanför ambassaden i Paris. 

”Nedanför Sveriges ambassad och Tunisiens ambassad har Gula västarna gjort upp en eld! Och polisen är var? Tack vare våra solidariska grannar har vi kunnat släcka lågorna”, skriver hon på Twitter. 

För Aftonbladet berättar ambassadören hur hon hamnade i bråk med demonstranterna efter att ha sett hur de tände eld på en julgran. 

– Spontant gick jag då ut och skrek och försökte jaga bort dem. Det var några andra personer där som hade börjat släcka bränderna, säger hon och fortsätter: 

– De fortsatte skrika och leva om, men de drog snabbt vidare. Jag kände mig aldrig hotad och det finns inga tecken på att Sverige på något sätt var en måltavla. Jag uppfattade det som att det var unga människor som hetsade på varandra.

Expressen har sökt Veronika Wand-Danielsson som avböjt vidare kommentar. Under kvällen togs tweeten också bort.

Demonstrationer mot regeringen i Frankrike

TT berättar att demonstrationen i Paris till en början var fredlig, men senare på eftermiddagen uppstod oroligheter. Polisen sköt då tårgas mot demonstranter för att hindra dem från att korsa Seine och ta sig till nationalförsamlingen som är det franska parlamentets underhus.

En restaurangbåt på Seine fattade eld under protesterna och bilar brann på flera håll.

Demonstranterna uppges också ha kastat föremål mot polisen. 

Dagens demonstrationer kommer efter att den franska regeringen skärpt tonen mot Gula västarna.

Gula västarna fortsätter pressa Macron och protesterna under lördagen handlade om att det är mycket svårt för många olika grupper i Frankrike.
TT citerar en av demonstranterna.

– Min dotter tjänar 800 euro i månaden (motsvarande drygt 8 000 kronor). Hon arbetar 25 timmar i veckan i ett bageri. För henne handlar det om att överleva, säger demonstranten Ghislaine som inte vill skylta med sitt efternamn.

Presidenten kallade demonstranter för agitatorer

TT berättar också att de nya demonstrationer blåst nytt liv i rörelsen som efter aktioner före helgerna tappade fart under jul och nyår. "Gula västarna" inledde sina aktioner för ett par månader sedan med att blockera vägar. I Paris blev det våldsamma aktioner.

De nya aktionerna  har uppstått efter att president Macron och hans regering har kallat "De gula västarna" för agitatorer som vill att regeringen ska avsättas.

För några dagar sedan grep polisen en av Gula västarnas ledare - Eric Drouet - som nu är misstänkt för att ha organiserat en demonstration utan tillstånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.