7000 demonstranter drabbade samman med kravallpoliser i Belgrand på söndagskvällen efter beskedet at Mladic kan utlämnas till Haag-tribunalen på måndagen. Foto: AP
7000 demonstranter drabbade samman med kravallpoliser i Belgrand på söndagskvällen efter beskedet at Mladic kan utlämnas till Haag-tribunalen på måndagen. Foto: AP

Våldsamma protester i Belgrad

Publicerad
Uppdaterad
Stenkastning, omkullvälta papperskorgar och vandalisering.
Våldsamheter utbröt efter beskedet om att den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic kan utlämnas till Haag-tribunalen redan i morgon måndag, rapporterar AP.
100 demonstranter greps efter att de hade kastat sten och lysraketer mot kravallpolis, skriver TT.
De cirka 7 000 demonstranterna drabbade samman med kravallpoliser utanför parlamentsbyggnaden i Serbiens huvudstad Belgrad på söndagskvällen.
Vreden var stor efter att det tidigare under dagen framkommit att den tidigare överbefälhavaren kan komma att föras till Haag-tribunalen redan i morgon måndag.

Nationalistiska sånger

Demonstranterna sjöng nationalistiska sånger och vissa gjorde Hitler-hälsningar.
– Samarbete med Haag-tribunalen är landsförräderi, ropade Lidija Vukicevic från högerradikala Serbian Radical Party till folksamlingen.
Kravet från demonstranterna var att Serbiens västvänliga president Boris Tadic avgår.
Det finns inga uppgifter om personskador i samband med sammandrabbningarna.
Ratko Mladic greps i torsdags efter 16 år på rymmen. Han misstänks bland annat ligga bakom massakern i Srebrenica år 1995 och kommer med största sannolikhet inom kort att överlämnas till Haag-tribunalen i Holland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag