Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsamma protester i Beirut – 160 skadade

Demonstranter och polis drabbade samman • Kassem Hamadé på plats
Bilder från lördagens protest när kravallpolis och demonstranter drabbade samman i Beirut.Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN

Demonstranterna i Libanon har utnämnt en ”vredens vecka” efter flera månaders protester. 

På lördagen drabbade demonstranter och kravallpolis samman för andra dagen i rad och polisen har använt både tårgas och vattenkanoner mot folkmassorna. 

Över 160 personer har skadats under lördagen, skriver al-Jazeera.

I tre månader har demonstrationerna i Libanon pågått. Frustrationen bland medborgarna är stor under den värsta ekonomiska krisen på flera decennier. Många har förlorat sina jobb under krisen och den libanesiska dollarn har rasat i värde.

Bland unga steg arbetslösheten till 37 procent, och bland hela befolkningen till 25 procent, skriver BBC.

Protesterna utlöstes i oktober efter att regeringen föreslagit en ny skatt på samtal i meddelandeappar. Då hade man redan kämpat mot tappat värde på dollarn, stora protester och skogsbränder som som man hade svårt att släcka på grund av dåligt underhåll hos räddningstjänsten – och den föreslagna skatten blev droppen för medborgarna. 

Frustrationen är stor bland demonstranterna som utlyst en ”vredens vecka”. Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationerna i Libanon går in på den tredje månaden.Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN

Slog sönder banker 

Ilskan riktades mot regeringen som avgick knappt två veckor senare. 

Sedan dess har landat befunnit sig i ett parlamentariskt kaos och i nuläget finns fortfarande ingen regering. Efter jul tog protesterna på gatorna ny fart och demonstranterna utlöste på måndagen en ”vredens vecka”. 

Både under fredagen och lördagen har demonstrationer urartat när ilskan tagit över. 

Maskerade demonstranter har gått till attack i finansdistriktet där flera banker har slagits sönder. Man har också försökt storma regeringsbyggnader, vilket fått kravallpolisen att svara med att barrikadera gatorna, skriver The Independent.

På lördagen spreds bilder på kaos på gatorna när polisen använder tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna. 

Enligt Röda Korsets uppskattningar har fler än 160 personer, från båda sidorna, skadats i sammandrabbningarna. 

Över 65 av dessa har förts till sjukhus under dagen, medan omkring 100 har vårdats på plats på gatan, skriver al-Jazeera.

– Om inte saker förändras är livet [i Libanon] inte värt att leva. Vi befinner oss i en ekonomisk kris och [politikerna] har bevisat att de är ett enda stor misstag. Vi har ingenting, säger en demonstrant på Martyrtorget i Libanon till tidningen på lördagen.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

TV: Våldsamma protester under ”vredens vecka” i Beirut

Polisen har använt både tårgas och vattenkanoner mot folkmassorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.