Våldsamma protester efter fängslande av högerextremist

Sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i centrala London i helgen.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Rökbomber och allt möjligt kastades mot polisen.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Demonstranter på Trafalgar Square i centrala London.
Foto: POLARIS
En skadad polis vid sammandrabbningarna.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK
En av deltagarna, utklädd till Donald Trump, med ett vanligt förekommande budskap vid demonstrationen.
Foto: AVALON.RED

LONDON. Protester i centrala London och sammandrabbningar med polis.

Fängslandet av högerextremisten Tommy Robinson har lett till högljudda krav på att han ska friges.

Men vad handlar allt om egentligen?

"Det här är ingen ny form av censur riktad mot Robinson. Det här är regler som gäller oss alla, jämlikt", skriver BBC:s inrikeskorrespondent, Dominic Casciani.

Det var upploppsliknande scener i London i lördags.

Tusentals demonstranter sågs drabba samman med kravallpolis i centrala delar under eftermiddagen.

I centrum för de våldsamma protesterna stod budskapet #FreeTommy.

Sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i centrala London i lördags. Fem demonstranter greps, lika många poliser skadades.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK

Tommy Robinson heter egentligen Stephen Yaxley-Lennon. Han är tidigare ledare för högerextrema rörelsen English Defence League, EDL.

Den antirasistiska organisationen Hope not Hate beskriver Tommy Robinson som en "högerextrem, islamofobisk extremist med en lång historia av våld och kriminalitet".

I våras stängdes han av permanent från Twitter, enligt The Guardian ska han själv ha uppgett att det var på grund av att han skrivit "islam förespråkar att döda människor".

– Han maskerar sig som journalist, författare och expert på islam men är inte något av det, säger forskningsansvarige Matt Collins på organisationen Hope not Hate till The Guardian.

Dömdes för två fall av ”domstolstrots”

Tommy Robinson dömdes redan i maj 2017 till villkorligt fängelse för "domstolstrots". Då för försökt filma åtalade personer i Canterbury, enligt bland annat The Independent.

Han varnades då för att han skulle dömas till fängelse om han gjorde något liknande igen.

Men den 25 maj i år, ett år efter förra domen, bröt Tommy Robinson återigen mot samma lag, när han utanför domstolen i Leeds direktsände och berättade om en pågående våldtäktsrättegång. 

Något som är lagligt i till exempel Sverige, men i Storbritannien finns en betydligt strängare lagstiftning på området. Enligt brittiska medier är det för att juryn inte ska påverkas under pågående rättegång.

"Domstolstrots är brottet när rätten och dess konstitutionella roll i att säkra rättvisa ignoreras", skriver BBC.

Tommy Robinson hoppade av English Defence League, organisationen han var med och grundade, 2013.
Foto: AP

Tommy Robinson greps på plats mitt under en pågående direktsändning på Facebook. Direktsändningen, och därmed gripandet, sågs av cirka 250 000 personer på bara några timmar. 

Fem timmar efter gripandet hade Tommy Robinson dömts till 13 månaders fängelse för domstolstrots: tre månader för händelsen han tidigare dömts till villkorligt fängelse för – och tio månader för den senaste händelsen. 

Tommy Robinson ska ha erkänt och advokaten Martin Harding ska också ha sagt att hans klient "ångrade sig djupt", enligt bland annat BBC och The Telegraph.

Morrisey och Trump Jr stöttar Robinson

Domaren i målet beslutade också om restriktioner om att rapportera om Tommy Robinsons fall, för att det ytterligare skulle kunna skada den process som Tommy Robinson dömdes för att ha direktsänt om i första skedet.

Liknande lagstiftning finns exempelvis inte heller i Sverige. 

Men domarens beslut om restriktioner att rapportera om Robinsons fall fick snarare motsatt effekt. 

För under tiden brittiska medier inte tilläts rapportera spred sig historien fritt och i snabb takt på sociala medier.

https://twitter.com/DonaldJTrumpJr/status/1000792376171028480

Donald Trumps son, Donald Trump Jr, var en av alla de som skrev på sociala medier om Tommy Robinson, när han twittrade om att "inte låta Amerika följa i dessa fotspår".

Artisten Morrissey uttalade även han sitt stöd för Tommy Robinson.

– Det är uppenbart att Labour och Tories inte tror på yttrandefrihet. Jag menar, titta på den chockerande behandlingen av Tommy Robinson, sa Morrissey, enligt The Guardian.

Och runtom i Storbritannien, och även på vissa hål i övriga Europa, har demonstrationer ägt rum. 

I lördags drabbade hundratals demonstranter samman med polis i centrala delarna av London, både på Trafalgar Square och utanför premiärministerns bostad, 10 Downing Street. 

Geert Wilders, partiledare för högerpopulistiska PVV i Nederländerna, var på plats och talade - med budskapet att Tommy Robinson bör friges.

Geert Wilders, partiledare för högerpopulistiska PVV i Nederländerna, skyddas av poliser i London i helgen.
Foto: AVALON.RED

En som lyft frågan i Sverige är riksdagens andre vice talman, Björn Söder, SD. Den 30 maj skrev han en skriftlig fråga till utrikesminister Margot Wallström, S, under rubriken "Gripandet av aktivist och rapporteringsförbud för journalister".

"Omständigheterna kring gripandet av Robinson framstår (...) som så anmärkningsvärda att händelsen förtjänar genomlysning för att säkerställa hur rättsstatens principer efterlevs av Storbritannien", skrev Björn Söder, SD.

Utrikesminister Margot Wallström, S, svarade att det enligt brittisk lag är förbjudet att i vissa fall rapportera om en pågående rättegång:

"Vi ser ingen anledning att ifrågasätta brittiska rättsvårdande instansers tillämpning av brittisk lag, som vi kan utgå från står i överensstämmelse med internationella åtaganden om mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet."

BBC-korrespondent: ”Ingen ny form av censur”

Tisdagen den 29 maj, efter fyra dagars tystnad om fallet i de flesta brittiska medier, hävdes till slut restriktionerna för att rapportera om Tommy Robinsons fall. 

The Independent and Leeds Live hade bestridit beslutet, och fick rätt.

Därefter har rörelsen #FreeTommy fortsatt öka i styrka, fram till lördagens demonstrationer i London. Men för erfarna journalister i Storbritannien är bakgrunden till fängelsedomen mot Tommy Robinson inte svårförståelig.

– Restriktioner att rapportera är en del av brittiskt rättssystem sedan länge, skriver Dominic Casciani, inrikeskorrespondent på brittiska BBC, och fortsätter:

– Det här är ingen ny form av censur riktad mot Robinson. Det här är regler som gäller oss alla, jämlikt. Om han är osäker på det så har han nu tid att läsa en kopia av "Essential Law for Journalists" (grundläggande lag för journalister, reds anm).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.