Charterorten Sharm El-Sheikh skakas av våldsamma hajattacker. Bilderna är tagna vid tidigare tillfällen. Foto: Undervattensbilder.se och Jan Wiridén
Charterorten Sharm El-Sheikh skakas av våldsamma hajattacker. Bilderna är tagna vid tidigare tillfällen. Foto: Undervattensbilder.se och Jan Wiridén

Våldsamma hajattacker skakar svenskparadis

Publicerad
Uppdaterad
Flera hajattacker skakar svenskparadiset Sharm El-Sheikh.
En och samma haj misstänks ha lemlästat fyra turister - på två dagar.
- Jag såg hur hajen bet av benet på en kvinna, säger dykinstruktören Hassan Salem, till AP.
Den vitfeniga oceanhajen gick till blodig attack på onsdagen mot fyra ryska turister.
De simmade i Röda havet i den egyptiska turistorten Sharm El-Sheikh inte långt från deras strandhotell när attacken inträffade. Hajen bet av armarna på två av turisterna.
Nu misstänks samma haj ligga bakom tisdagens attack mot en kvinna. Hajen skadade kvinnans ben, rygg och arm svårt och kvinnan fick en hjärtattack i samband och kämpar för livet på sjukhuset.

"Skrämde i väg hajen"

Ytterligare ett offer, en 70-årig kvinna, hittades samma dag med sin högra hand och vänstra ben avbiten.
Alla fyra offer fördes till sjukhus i Kairo med allvarliga skador, rapporterar AP.
Dykinstruktören Hassan Salem var ute och dök samtidigt som kvinnorna skadades och han såg hajen i vitögat.
– Jag kunde skrämma i väg hajen genom att blåsa bubblor i ansiktet på den, men sedan såg jag den simma mot en kvinna och jag såg hur den bet av hennes ben, säger han, enligt AP.
Han berättar hur vattnet blev rött, och han tog snabbt bort sin dykare som han instruerade från vattnet.


Hajen jagas

Enligt Hassan Salem jagar nu kustbevakningen efter hajen och människor varnas för att bada i Sharm el-Sheikh.
Fritidsresor är ett svenskt resebolag som arrangerar resor till Sharm el-Sheikh. De har informerat sina resenärer på plats.
– Vi har skickat ut sms till resenärerna och informerat på hotellen. Det vi vet är att turistmyndigheten har beslutat att stänga stränderna under dagen och morgondagen som en försiktighetsåtgärd, säger pressinformatören Therese Wahlund.
Egypten har mellan en och två dödliga hajattacker varje år, men de ökar i takt med antalet turister och dykare.
Den vitfeniga oceanhajen känns lätt igen på sina långa, rundade, vitspetsiga fenor. Den blir som längst 4 meter och kan väga upp till 170 kg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag