Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsamma demonstrationer i Indien mot ”anti-muslimlag”

Demonstranter skriker slogans under en protest i Gauhati, Västbengalen.Foto: ANUPAM NATH / AP TT NYHETSBYRÅN
Protester i Guwahati i Assam. Assam gränsar till Bangladesh och demonstranterna där är oroliga för massinvandring.Foto: ANUPAM NATH / AP TT NYHETSBYRÅN
En universitetsstudent förs bort av polis under en demonstration på Jamia Millia Islamia University i New Delhi på söndagen.Foto: SAALIQ SHEIKH / AP TT NYHETSBYRÅN

Demonstrationer mot en ny medborgarskapslag i Indien fortsätter växa efter anklagelser om polisövervåld.

Protesterna är nu inne på sin sjätte dag, och har under helgen spritt sig över hela landet.

Den nya lagen ger indiskt medborgarskap till migranter från Pakistan, Afghanistan och Bangladesh – men endast om de inte är muslimer.

Medborgarskapslagens mål är att erbjuda förföljda minoriteter i Pakistan, Afghanistan och Bangladesh en fristad i Indien, och gäller därför endast de som inte bekänner sig till dessa länders majoritetsreligion: islam.

Protesterna gäller dels att demonstranter anser att lagen är diskriminerande mot muslimer, och dels att många i Indien är oroliga för att den ska leda till massinvandring.

Premiärminister Narendra Modi, som behöll makten under valet i våras, anklagas för att försöka skapa en ”ren hinduisk stat”.

I ett försök att kväva demonstrationerna har myndigheterna stängt ner internet i vissa delar av landet, bland annat i Guwahati i Assam, Aligarh i Uttar Pradesh och i Västbengalen.

Polis slog studenter med batong

I helgen hölls flera stora demonstrationer på universitetscampus runtom i landet, bland annat på det Jamia Millia Islamia University i New Delhi där polis och demonstranter drabbade samman.

Minst 50 studenter skadades under våldsamheterna, 100 greps av polis, och videoklipp som delas på sociala medier visar hur polis slår demonstranter med batonger, rapporterar BBC.

– Jag vill bara göra det klart att ingen här är rädd, och om folk i Hongkong och i Chile protesterar och de inte är rädda så vänder vi oss också mot staten, säger en kvinnlig student i New Delhi till BBC.

– De kan inte inför lagar och regler mot personer baserat på religion.

”Urskillningslöst våld och tårgas”

Iman Usmani, en 18-årig universitetsstudent berättar för The Guardian att polis också använde tårgas.

– De sköt tårgaspatroner mot oss innan de började prygla oss urskillningslöst, sa hen till tidningen.

– De skonade inte ens flickorna. Jag blev medvetslös.

Barnvåldtäkt ökar i Indien trots nya hårda lagar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.