Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsamheter efter derbyt mellan AIK och Djurgården

Foto: Läsarbild

Efter fotbollsmatchen mellan AIK och Djurgården ses flera personer sparka på polisbussar vid Tele 2 Arena.

– Vi har bråk med supportrar. Vi har ett antal omhändertagna och jag har också hört att man har brukat våld mot polis och polisfordon, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

Flera av de omhändertagna är minderåriga. 

Filmbilder tagna utanför arenan visar hur flera personer går till attack mot en polisbuss utanför Tele 2 Arena i Johanneshov i Stockholm. En man slår på bussen med vad som ser ut som en vägkon.

Enligt polisen skedde två fall av våldsamt upplopp med tio minuters mellanrum efter matchen.

– Vi har bra dokumentation i form av filmer från drönare, säger polisens presstalesperson på platsen, Ola Österling.

17 personer omhändertogs. Ungefär hälften var minderåriga.

– Vårdnadshavare erbjöds komma och hämta sina barn. De övriga avlägsnades med buss.

Ingen person eller polishäst ska ha kommit till skada vid det misstänkta våldsamma upploppet. 

Bakgrunden till bråket ska ha varit att en supportergrupp ska ha försökt konfrontera den andra sidan.

– Vi sektionerade av så att grupperna inte skulle mötas efter matchen. Nu var det en supportergrupp som försökte bereda sig tillträde till en annan, och det förhindrade vi, säger Ola Österling.

Många barnfamiljer på platsen

Expressens medarbetare Jonathan Sseruwagi hade varit och tränat med sin flickvän, och de åkte förbi Tele 2 Arena när bråket bröt ut.

– Som det såg ut försökte Djurgårdssupportrarna ta sig runt till platsen där AIK-supportrarna. Det utvecklades till ett bråk där vissa supportrar slängde saker på polisbilarna och även sparkade på polisbilarna. Även en taxi blev attackerad, säger han.

Jonathan Sseruwagi fortsätter:

– Det var mycket barn där. Barnfamiljer med banvagnar. De har ingenstans att ta vägen när det blir sådana här bråk.

50 omhändertagna före matchen

Ola Österling vid polisen bekräftar att flera personer omhändertagits i samband med våldsamheter efter matchen.

– Vi har bråk med supportrar. Vi har ett antal omhändertagna och jag har också hört att man har brukat våld mot polis och polisfordon, säger han.

 Hur många som omhändertagits vid våldsamheterna efter matchen är vid 17.45-tiden oklart. Enligt Ola Österling omhändertogs ett 50-tal personer före matchen, vid 13.45.

– Det var ett antal supportrar som kom från tunnelbanan och som uppe i arenaområdet inte valde den hänvisade vägen, utan försökte bereda sig tillträde till motståndarsupportrar, säger Ola Österling.

– För att undvika att de skulle drabba samman med det andra lagets supportrar omhändertogs de.

Även vid det ingripandet var cirka hälften av de omhändertagna under 18 år, och polisen kontaktade deras vårdnadshavare. Övriga kördes i väg till platser utanför Stockholm.

142 bengaler tändes

Polisen har också inlett en förundersökning om försök till våld mot tjänsteman och en om misshandel.

Ett knallskott kastades inne på arenan när matchen pågick vilket orsakade ett kortare avbrott, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt polisen tändes också totalt 142 bengaliska facklor, vilket tillsammans med knallskottet rapporteras som brott mot ordningslagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.