Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsam skogsbrand rasar vid Taffelberget

En stor skogsbrand rasar vid Sydafrikas ikoniska Taffelberget.
Foto: AP / TT
Det 200 år gamla universitetsbiblioteket har brunnit ner.
Foto: NIC BOTHMA / EPA / TT

En stor gräs- och skogsbrand rasar på Taffelberget i Sydafrika. 

Byggnader vid Kapstadens universitet har brunnit och hundratals studenter har evakuerats. 

Sluttningarna uppför Sydafrikas ikoniska turistattraktion Taffelberget står i lågor. Tidigt på söndagsmorgonen startade branden vid Devils Peak, nära ett minnesmärke av kolonisatören Cecil Rhodes, uppger BBC. Branden spred sig snabbt vidare mot det egentliga Taffelberget och till Kapstadens universitet.

Flera byggnader, däribland universitets 200 år gamla bibliotek, har eldhärjats. Biblioteket ska enligt lokal media ha brunnit ner till grunden och många historiskt värdefulla dokument, som originalillustrationerna till Rudyard Kiplings ”Djungelboken” kan därmed ha gått förlorade. 

Studenter evakueras

Hundratals studenter som bor på campus har evakuerats, men invånare i staden och dess förorter kan tills vidare stanna hemma. Mer än 120 brandmän och fyra helikoptrar bekämpar just nu elden, som inte är under kontroll. 

Vinden har gjort att branden sprider sig snabbt och man tror att det kommer att ta dagar att få den under kontroll. 

”Branden skapade sin egen vind som skyndade på spridningen ytterligare. Röken har gjort det omöjligt för luftunderstödet att fördröja spridningen”, skriver Taffelbergets nationalpark i ett uttalande.

– Just nu finns det ingen anledning att evakuera, men vi ber invånarna att stänga alla fönster och blöta ner sina trädgårdar med slang eller bevattningssystem, säger talespersonen Charlotte Powell.

Orsaken till branden tros vara en dåligt släckt lägereld. 

Taffelberget är det platåberg som ligger i Kapstadens södra utkanter och är en stor turistmagnet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.