Våldsam midsommar runt om i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En person sköts i Botkyrka under midsommarafton.
Foto: David Hårseth

Mord, misshandel och skottlossning.

Fylla.

Midsommarafton blev våldsam runtom i landet.

Polisens i Västra Götaland hade en dubblering av antalet händelser jämfört med en normal natt.

– Fylla, fylla, fylla, sammanfattar Henrik Sterner, befäl på länskommunikationscentralen.

Midsommaraftons natt blev som väntat stökigt på många ställen i landet.

I Borgholm på Öland brukar det bli stökigt. Facit denna midsommar är ett 20-tal fyllerister, fem fall av misshandel och två fall av rattfylla.

Även på Bohus-kusten brukar det vara många polisingripanden. Från länskommunikationscentralen i Västa Götaland rapporterar man om ungefär 400 polisrapporter under natten – en fördubbling jämfört med en normal natt.

Henrik Sterner, befäl på länskommunikationscentralen, sammanfattar natten:

– Fylla, fylla, fylla.

En allvarligt skadad

I Skåne har det varit lugnare än vanligt. Under natten har man haft 20 ärenden om bråk och misshandel, 16 omhändertagna för fylleri och fem misstänkta rattfyllor.

Nattens allvarligaste händelse är två män som misshandlades i Veberöd. En av dem, en man i 20-årsåldern, skadades allvarligt. Gärningsmannen flydde i en bil, uppger Calle Persson, polisens informatör.

Från Stockholms län rapporterar om "en vanlig midsommarnatt". Arresterna är fulla med berusade personer, men det har inte skett några allvarligare händelser.

Två gripna i Östergötland

Från Ljusnaberg i Örebro län rapporteras om en 40-årig man som greps misstänkt för att ha misshandlat sin hustru och dennes väninna.

Mannen var så berusad att han fick läggas in för tillnyktring.

I Jönköpings län beskriver man natten som lugn, men nio personer fick omhändertas för berusning i länet, uppger polisens på sin hemsida.

Från Östergötland rapporteras om två personer som gripits för misshandel. Sex personer har omhändertagits för fylleri, vilket beskrivs som få på polisens hemsida.

Våldsam inledning

Midsommarafton fick också fick en våldsam inledning redan i går morse då en 49-årig man hittades död i en villa i Högbo utanför Sandviken. Mannens sambo greps och anhölls misstänkt för mord.

Strax före klockan 10 på förmiddagen fick polisen larm om en grov misshandel i en lägenhet i centrala Katrineholm. En person ska ha knivskurits i armen och en man i 50-årsåldern greps för dådet.

Körde in i hus

Vid 10-tiden på förmiddagen körde en 45-årig man in sin BMW i entrén till ett bostadshus i skånska Staffanstorp. Bilen kom halvvägs in i entrén, som förstördes fullständigt.

Före attacken ringde den misstänkte gärningsmannen upp den 40-årige mannen som bor i huset med sin familj och sa:

– Nu är det dags. Nu kommer jag och dödar dig, säger 40-åringen.

Enligt den drabbade husägaren ska 45-åringen ha anklagat honom för att ha haft ihop det med hans flickvän.

Allvarligt knivskuren

Strax före klockan 16.00 fick polisen larm om en blödande man i en bil utanför Kommunhuset i Kinna i Västergötland. Han fördes till Sahlgrenska sjukhuset med ambulanshelikopter, där han sövdes ned.

– Han är allvarligt knivskuren, säger Gunilla Gustafsson, biträdande vakthavande befäl på polisen i Västra Götaland.

En man greps sent på midsommaraftonens kväll misstänkt för mordförsök, uppger TT.

Vid 17.30-tiden sköts en man i benet i Botkyrka söder om Stockholm. Han fördes till sjukhus, men uppges inte vara livshotande skadad.

Ettåring misshandlad

Vid 19-tiden greps en man i 30-årsåldern misstänkt för att ha misshandlat en kvinna i 25-årsåldern och ett ettårigt barn. Misshandeln ska ha ägt rum vid 19-tiden utomhus i ett samhälle utanför Trosa.

– Kvinnan och barnet har förts till sjukhus för kontroll, jag vet inget om deras skador, säger Elisabeth Larsson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Södermanland till TT.

Mannen har förts till polisstationen i Nyköping för tillnyktring.

Vid 20.30-tiden fick Skånepolisen larm om skottlossning på Lundavägen i Arlöv. När polisen kom till platsen hittades ingen skadad.

– Senare fick vi reda på att den 51-årige mannen själv tagit sig till sjukhus i Lund. Han är inte allvarligt skadad, säger Mia Sandgren, informatör vid Skånepolisen till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.