Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsam brand härjade på bondgård under natten

Byggnaden var helt övertänd.
En våldsam eldsvåda har under natten till söndagen brutit ut i en stor maskinhall tillhörande en bondgård i Sjögestad strax utanför Linköping.Foto: Niklas Luks / Niklas Luks

En våldsam eldsvåda har under natten till söndagen brutit ut i en stor maskinhall tillhörande en bondgård i Sjögestad strax utanför Linköping. 

När räddningstjänst kom fram till platsen var byggnaden helt övertänd. 

– Det har brunnit ordentligt och var en otrolig värmepåverkan när vi kom fram till platsen, säger Mikael Kalered, inre befäl på räddningstjänsten. 

Under lördagskvällen fick räddningstjänsten ett larmsamtal av en förbipasserande som sa att en byggnad står i full brand i Sjögestad utanför Linköping. 

– Vi fick samtal från människor långt i från branden som sett ljusskenet. 

När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden, en maskinhall tillhörande en bondgård, övertänd och eldsvådan fullt utvecklad. 

– Det enda vi kunde göra var att påbörja arbetet med att säkra spridningsrisken så att inga byggnader skulle bli drabbade. 

Som mest var man på plats med 15 brandmän och åtta fordon för att få kontroll på branden. 

Finns på plats under natten 

Ingen person ska ha befunnit sig i byggnaden när elden bröt ut och räddningstjänsten har nu lyckats få kontroll på branden – som hotade att spridas till både garage och bostadshus. 

– Ingen har skadats som tur är och vi håller nu på att avveckla oss från platsen. 

Räddningstjänsten kommer dock att finnas på plats under natten för att hindra att elden sprider sig. 

– Vi kommer att finnas på plats med fyra man i alla fall till klockan åtta på morgonen då vi hoppas kunna lämna. 

Stora konsekvenser 

Trots att övriga fastigheter gått att rädda förväntas maskinhallen få stora ekonomiska konsekvenser för lantbrukaren som äger gården. 

Hallen som brunnit ned till grunden var 80 meter lång och innehöll bland annat spannmålstork och bruksmaskiner. 

– Det är väldigt tragiskt för dem som har drabbats. Det finns nu personer från försäkringsbolaget på plats för att hjälpa ägaren att återgå till produktion. 

Polisen ska nu göra en teknisk undersökning för att utreda vad som kan ha orsakat branden. 

På grund av de höga temperaturerna kommer man dock att få vänta till på måndag innan man kan gå in i byggnaden. 

– Det är en ordentlig värmepåverkan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.