Mohamad Ammouri, 8, var en av dem som mördades 2004.Mohamad Ammouri, 8, var en av dem som mördades 2004.

Mohamad Ammouri, 8, var en av dem som mördades 2004.


Minnesplatsen efter dubbelmordet i Linköping 2004. Foto: Sven LindwallMinnesplatsen efter dubbelmordet i Linköping 2004. Foto: Sven Lindwall

Minnesplatsen efter dubbelmordet i Linköping 2004.

 Foto: Sven Lindwall

"Väldigt intressanta" tips om dubbelmordet

Publicerad

Polisen har fått in nya "väldigt intressanta" tips om det olösta dubbelmordet i Linköping 2004. Riksmordskommissionen har under flera veckor varit på plats i Linköping.

– Det finns namngivna personer som vi vill prata med, säger polisens utredare.

Trots att det har gått elva år sedan en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna knivmördades på öppen gata får polisen in nya tips. Nu har utredningen tagit ny fart.

– Vi har ett antal obearbetade tips och några är väldigt intressanta och går ihop med andra tips. Vi måste hantera det så fort vi kan, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland, till TT.

– Det finns några personer som vi kommer att prata med.

Åklagaren redo

Polisen i Östergötland har begärt hjälp från Riksmordskommissionen i Stockholm, som under några veckor har varit på plats i Linköping.

– Vår förhoppning är att de ska fortsätta bistå oss i januari, säger Jan Staaf.

Bland de nya tipsen nämns vissa adresser i Linköping – och polisen arbetar med att försöka kartlägga vilka som bodde där vid tiden för morden.

En åklagare informeras löpande om vad som händer i utredningen.

– Vi uppdaterar en åklagare som är utsedd och kan ta över ärendet den dagen vi når ända fram, säger Jan Staaf.

Riksmordskommissionen har bland annat hjälpt till med att strukturera det omfattande materialet i utredningen och tagit fram en plan för i vilken ordning de nya tipsen ska följas upp.

– Vi har hjälpt till i Linköping av och till under flera års tid. Det är ett ärende där det kommer in nya tips hela tiden, även om det är så gammalt, säger Ingemar Isaksson, chef för Riksmordskommissionen, till TT.

Hjälp från FBI

Tidigare har polisen i Linköping också tagit hjälp av gärningsmannaprofilgruppen och en geografisk profilerare för att försöka ringa in mördaren. Svensk polis har även konsulterat FBI för att försöka hitta nya vägar.

– De menade att vi hade gjort allt man kan och att det enda är att utfästa en stor belöning, men svensk polis arbetar inte så, säger Jan Staaf.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag