VÅLDETS NÄTVERK

Publicerad
Uppdaterad
MARIESTAD. Bomben kunde ha dödat mängder av matgäster och personal på McDonalds - bland dem många barnfamiljer.
Några veckor tidigare brann en stor gård ner utanför Vara.
Ungdomar knutna till Afa, antifascistisk aktion, misstänks ligga bakom dåden. Expressen har granskat det vänsterextrema nätverket, där våldet blivit allt grövre de senaste åren.
- Det är bara en tidsfråga innan någon dör, säger en poliskälla.
Nu sitter två unga män häktade i härvan, som väntas svälla betydligt.
Han går genom korridorerna på polishuset i Mariestad med två vakter intill sig. Gör "peacetecken" åt kompisarna som väntar utanför glasdörren. Niklas fyllde 18 år i torsdags. Fyra dagar tidigare omhäktades han för tredje gången - misstänkt för delaktighet i brandbomben som placerades ut under innertakplattorna på McDonald's i Nyköping en lördageftermiddag i februari, med barnfamiljer och många andra gäster i restaurangen. Förödelsen kunde ha blivit enorm. Bomben var skarp, men ett tekniskt fel gjorde att den inte detonerade. Hade den gjort det hade dådet kunnat bli det värsta massmordet i Sverige i fredstid.

Hittade brandbomber

I augusti 2004 gjorde polisen husrannsakan i Niklas stundentrum i en källare i Lidköping. Då greps 11 killar och två tjejer, misstänkta för förberedelse till grov misshandel. Polisen hittade hemmagjorda brandbomber, andra gatustridsvapen och maskeringsmaterial i Niklas rum. Bland annat hade kablar klippts av som skulle användas som Bomb hittades på McDonald´s i Nyköping. batonger. Samma kväll hade NSF, nationalsocialistisk front, fest utanför närliggande Vara. Ett drygt år senare brann NSF:s gård i Vara ner. Niklas misstänks nu även för förberedelse till mordbrand i samband med den händelsen efter att en ny husrannsakan gjorts i hans lägenhet. Afa har inga ledare, ingen uttalad organisation. Varje del är självstyrande. Men Niklas beskrivs ändå av personer med insyn som en drivande kraft i Afa Skaraborg, som utmärkt sig vid en rad tillfällen de senaste åren. - Han är en ledarfigur i det här gänget. Det finns förstås flera som har framträdande roller, men han är definitivt en av dem, säger en poliskälla.

"Håller koll på dem"

Gänget kring Niklas och den andra häktade, Jonas, är långt ifrån okänt hos polisen. - När vi märker att samma människor dyker upp kring vissa typer av brott, då är det klart att vi håller koll på dem. I de här grupperingarna finns personer som vi lägger märke till gång på gång. Nu har Niklas suttit häktad i en månad. Dagarna fördriver han med att läsa böcker, träna på träningscykel och skriva brev till sin familj och sina vänner. Många av dem är i polishuset den här dagen, pratar med Niklas och försäkrar honom gång på gång om att de stöder honom. Flera av dem är också misstänkta för brott sedan den första husrannsakan hemma hos Niklas sommaren 2004. Direkt efteråt hålls en ny omhäktningsförhandling, mot Niklas kompis Jonas. Han är också misstänkt för att ha förberett dådet mot McDonalds. Vännerna är återigen på plats. Vid tidigare häktningsförhandlingar har de hurrat för sina kamrater, men i dag bad en förälder dem att de "skulle ta det lite lugnt". Så de nöjer sig med att prata och lämna presenter. - Hur man kan sympatisera med att vilja bränna ner en restaurang där oskyldiga kommer till skada, kanske rentav dör, det är för mig en gåta, säger en poliskälla.

"Förstår inte allvaret"

Lars Johansson vid länskriminalen: - Det här handlar om ungdomar som är väldigt duktiga i skolan, det är folk med toppbetyg. Jag tror inte föräldrarna förstår allvaret i vad deras barn gör. Både Niklas och Jonas nekar till brott, enligt sina advokater. Åtal ska vara väckt senast 24 april. Fotnot: Niklas och Jonas är fingerade namn. Expressen har kontaktat aktiva inom Afa runt om i landet, men ingen har velat ställa upp på en intervju.

Fabriksbyggnad, nyttjad av nynazister, utanför Vara bränns ner. Afa-aktivister misstänks ligga bakom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag