Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldet i skolorna ökar – "Det är riktigt oroväckande"

Anmälningar om våld i skolan har ökat med en fjärdedel.
Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT / EXP
I slutet av augusti i år har 295 anmälningar om allvarligt fysiskt våld i grund- och gymnasieskolan inkommit till Arbetsmiljöverket.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Utslagna tänder, bortslitet hår och sparkar som leder till missfall.

Anmälningar om våld i skolan har ökat med över en fjärdedel, rapporterar DN.

– Det är riktigt oroväckande och helt oacceptabla uppgifter, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, i Nyhetsmorgon.

Lärare och annan personal blir skallade, får hår bortslitet och örfilar och knytnävsslag. Enligt rapporten som Arbetsmiljöverket har tagit fram åt DN framgår också en anmälan där en gravid pedagog som försökt stoppa ett bråk mellan två elever blev slagen i magen. 

Efteråt fick hon värk, och senare konstaterades att hon hade fått ett missfall.

I slutet av augusti i år har 295 anmälningar om allvarligt fysiskt våld i grund- och gymnasieskolan inkommit till Arbetsmiljöverket. Det är en ökning med 28 procent från samma period i fjol.

Lärarförbundets ordförande, Johanna Jaara Åstrand, berättar i måndagens sändning av TV4:s Nyhetsmorgon att siffrorna är oroväckande och oacceptabla.

– Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för att säkerställa att det finns en god arbetsmiljö för både elever och lärare. Det måste pågå ett aktivt arbetsmiljöarbete hela tiden för att identifiera risker, jobba förebyggande men också ta hand om situationer när de händer, säger hon.

"Djupt oroväckande"

DN:s granskning visar att det finns mycket kvar att göra för att vända den våldsamma trenden, menar Johanna Jaara Åstrand. Hon förklarar att hon ständigt får signaler från lärare och skolledare som är bekymrade över att elever far illa och att våldssituationer är förekommande.

Enligt henne krävs ett bättre samarbete mellan skola och socialtjänst, polis samt andra samhällsaktörer.

– Skolan är inte fredad från hur samhället i övrigt ser ut – och samhället drar isär. Men resurser och förutsättningar vi lärare och skolledare får, att tidigt sätta in insatser, säkerställa att elever får rätt stöd, att identifiera elever som far illa i skolan eller i sin hemmiljö, har enorm betydelse för att förhindra att elever hamnar i utanförskap och gängkriminalitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.