Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldet eskalerar – brand vid al-Aqsamoskén

Minst nio personer har dött i Gazaremsan efter en israelisk attack, rapporterar al-Jazeera.
Foto: REUTERS TV / REUTERS X00514

Oroligheterna i Israel och Palestina fortsätter.

Minst 20 personer har dött i Gazaremsan efter israeliska attacker, enligt palestinska myndigheter.

Samtidigt kommer vittnesmål om en eldsvåda vid al-Aqsamoskén.

Våldet och oroligheterna i Jerusalem är inne på sin fjärde dag. Under måndagen har ett hundratal personer skadats och flera fått uppsöka sjukhusvård efter sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Senare på kvällen kom vittnesmål om att det ska vara en större brand vid al-Aqsamoskén, rapporterar AFP på Twitter. Enligt Reuters rör det sig som ett träd som har brunnit, och som nu ska vara släckt.

Samtidigt uppger palestinska hälsoministeriet att 20 personer, varav 9 barn, har dött i israeliska attacker mot Gazaremsan.

Attacken sker efter att flera raketer skickats från området mot Jerusalem. Hamas militära gren har tagit på attackerna, som skedde efter att det ställt ett ultimatum om att israelisk polis skulle lämna området runt moskén.

– Vi kommer inte att acceptera attacker på vårt territorium, vår huvudstad, våra medborgare och våra soldader, sa landets premiärminister Benjamin Netanyahu på måndagen enligt Times of Israel.

Vill vräka palestinier

Bakgrunden till oroligheterna är en planerad vräkning av palestinska familjer i ett område som israeler gör anspråk på.

Över 200 palestinier skadades i fredags när polisen sköt gummikulor och knappt 20 poliser skadades av kastade stenar och flaskor. På söndagskvällen skadades ytterligare 25 och lika många greps.

Då firades den muslimska högtiden Laylat al-Qadr under ramadan – som sammanfaller i tid med Jerusalemdagen.

Under måndagen har polis drabbat samman med de tusentals palestinier som samlats under natten till måndag. Enligt Times of Israel har det kastats sten och använt sig av hemmagjorda vapen. Polisen har använt sig av chockgranater mot palestinierna.

Det amerikanska utrikesdepartementet, Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab och EU:s ambassadör i Israel har alla fördömt raketattackerna mot Jerusalem.

Demonstranterna kastar stenar mot bilen – som sedan kör in i dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.