Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valde påven – kallar pedofili för sjukdom

Wilfrid Fox Napier och påven Franciskus.
Foto: Reuters Tv

En av de 115 kardinaler som i onsdags valde den nye påven kallar nu pedofili för en sjukdom.

– Pedofili är inte kriminellt, säger den sydafrikanske ärkebiskopen Wilfrid Fox Napier till BBC.

Uttalandet möttes snabbt av stark kritik.

I en intervju med BBC Radio 5 Live kallar Durbans ärkebiskop Wilfrid Fox Napier pedofili för ett psykologiskt tillstånd och en sjukdom – och inte någonting kriminellt.

– Pedofili är inte kriminellt, det är en sjukdom. Vad gör man med sjukdomar? Man försöker komma till rätta med dem, säger han till BBC.

Den sydafrikanske kardinalen säger till BBC att personer som själva blivit utnyttjade som barn och senare i livet utnyttjat andra måste undersökas av läkare.

Wilfrid Fox Napier är en av de 115 kardinaler som deltog i konklaven i Vatikanen när Franciskus valdes till ny påve tidigare i veckan.

"Han har själv blivit straffad"

Kardinalen säger också att han känner till åtminstone två präster som blivit pedofiler efter att själva ha utnyttjats som barn.

– Kom inte och säg att de här människorna är kriminellt ansvariga på samma sätt som någon som faktiskt väljer att göra någonting sådant. Jag tycker inte man kan vara av uppfattningen att en sådan person förtjänar att straffas. Han har själv blivit straffad, säger han.

Uttalandet fick snabbt kritik från flera håll. Barbara Dorries utnyttjades sexuellt av en präst som barn och jobbar nu för Survivors Network of those Abused by Priests. Hon tycker att kriminella ska ställas till svars för de brott som de har begått.

– Om det ses som en sjukdom är det bra. Men det är också ett brott som ska bestraffas, säger hon till BBC.

Enligt henne försöker kardinalerna få dessa saker att förbli en hemlighet.

– Biskoparna och kardinalerna har gjort stora ansträngningar för att tysta ner brotten så att de här odjuren kan gå vidare utan att bli gripna, säger hon.

"Skrämmande"

Marie Collins, som också blivit utnyttjad, skräms av kardinalens uttalande.

– Jag tycker att det är skrämmande att vi har en man på den här nivån i kyrkan som fortfarande har de här åsikterna, säger Marie Collins till BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.