Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våld och hot ökar på svenska bibliotek

Anna Troberg, ordförande på DIK: ”Blir värre och värre”.
Personal på bibliotek i Sverige varnar om ökat våld och hot på jobbet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: DOMENICO STINELLIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Bibliotekarier runtom i Sverige larmar om ökat våld på deras arbetsplatser, i en ny undersökning.

Över 1 600 svenska bibliotekarier deltog i undersökningen, där det framgår att hälften utsatts för våldsamma situationer och vittnar om öppen droghandel på bibliotek. 

– Vi kan ju se från undersökning till undersökning att det blir värre och värre, säger Anna Troberg, ordförande på fackförbundet DIK.

Bibliotekarier utsätts för våld och hot på arbetstid i allt större utsträckning, enligt en ny undersökning.

Droghandel sker också helt öppet i stor utsträckning, enligt enkäten som besvarats av över 1 600 svenska bibliotekarier runtom i landet.

Det är den tredje enkätundersökningen i rad som pekar på ökad otrygghet på arbetet för bibliotekarier, säger DIK (Fackförbundet för kultur, kommunikation och reklam), till SVT.

Ökat våld och droger på bibliotek

Framför allt har våld mot personal och andra besökare ökat både på bibliotek i skolor och allmänna bibliotek, såkallade folkbibliotek.

Av de 1 600 personer som svarade på DIK:s enkät säger 55 procent av folkbibliotekspersonalen och 42 procent av de svarande skolbibliotekarierna att det förekommit ”våldsamma situationer”.

Det är en ökning på 13 procent på folkbibliotek och hela 18 procents ökning bland skolbibliotekspersonal jämfört med den senaste undersökningen, rapporterar SVT.

Dessutom säger 47 procent – nästan hälften – av biblioteksanställda som svarade på undersökningen att de bevittnat att droghandel på deras arbetsplatser de senaste två åren.

Fackförbundet varnar

Anna Troberg, ordförande på DIK, säger till Expressen TV att situationen på Sveriges bibliotek bara förvärras.

– Det här är ju tredje gången som DIK gör en sådan här undersökning, och som vi gör vartannat år, och vi kan ju se från undersökning till undersökning att det blir värre och värre.

Anna Troberg säger att nio av tio bibliotekarier på folkbibliotek nu vittnar om ”social oro” på jobbet.

DIK efterlyser aktion från arbetsgivare med arbetsmiljöarbete och utbildning för personal, men också att mer resurser läggs på samhället runtomkring folkbiblioteken, som till exempel ungdomsverksamhet och hjälp för utsatta personer.

– Framför allt så tycker vi att man borde ha reagerad på de tidigare rapporterna, säger Anna Troberg.