Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våld i hemmet kan bli lagligt i Ryssland

Jelena Mizulina, en av politikerna bakom lagändringen. Mizulina har gjort sig internationellt känd som en hårdför konservativ med ”traditionella familjevärderingar” som högprioriterad fråga.
Enligt det nya lagförslaget så kommer våld i hemmet inte längre att räknas som ett offentligt brott.Foto: Tommy Pedersen

Ryssland rör sig mot att avkriminalisera våld i hemmet efter att parlamentets underhus, duman, godkänt lagändringen i en första läsning. Bara en enda ledamot röstade emot ändringen som stryker misshandel av släktingar från offentliga brott.

Ryska duman godkände lagförslaget vid första läsningen med 368 för och bara en emot. En ledamot lade ned sin röst. Lagförslaget kommer nu att förberedas för en andra läsning, men om den till slut godkänns helt så kommer våld i hemmet inte längre att räknas som ett offentligt brott utan som en sorts förseelse som bara leder till böter.

– Våld i hemmet har brutit emot principer om medborgerlig jämlikhet (inom familjen), säger Jelena Mizulina, en av politikerna bakom lagändringen, enligt nyhetssajten Meduza.

Krävs upprepat våld

Mizulina har gjort sig internationellt känd som en hårdför konservativ med ”traditionella familjevärderingar” som högprioriterad fråga. Hon har bland annat stött det ryska förbudet mot ”gay-propaganda”, som internationellt fördömts som homofobt.

Förslaget handlar i grund och botten om att våld i hemmet – som officiellt definieras som våld mot en släkting – till ett civilmål.

Det blir en sorts förseelse, som fortfarande kan leda till böter men inte till två års fängelse som i dag. Våld i hemmet är då bara ett vanligt brott om misshandeln sker flera gånger samma år.

Misshandeln kommer fortfarande att anses vara ett brott om den begås som ”huliganism” eller om motivet är ”hat eller fiendskap”, i vilket fall det ska kunna räknas som ett brott.

Lagändringen handlar delvis om att göra reglerna samma för misshandel i hemmet och mindre grov misshandel på gatan, som redan anses vara ett civilrättsligt brott.

Kvinnorättsgrupper hoppades

I fjol undertecknade president Vladimir Putin ett beslut som slog fast att våld inom hemmet, inte minst mot kvinnor som misshandlas av sina partners, till ett brott som åklagare kan ta upp. Expressen rapporterade då om det, och om de positiva reaktioner beskedet mötte från ryska kvinnorättsgrupper.

Ryska myndigheter upprepade 2008 siffror om att uppemot 14 000 kvinnor dör varje år i Ryssland på grund av våld de utsatts för av sina partners eller andra anhöriga. Pålitlig statistik är svår att hitta, men ryska kvinnorättsgrupper bedömer att siffran är minst 9 000 kvinnor om året.