BRÅKIGT. En man får en flaska i huvudet och plåstras om under valborgsfirandet i Slottsskogen i Göteborg. Foto: Anders Ylander
BRÅKIGT. En man får en flaska i huvudet och plåstras om under valborgsfirandet i Slottsskogen i Göteborg. Foto: Anders Ylander

Valborg slutade med en flaska i huvudet

Publicerad

Värme, fest och mycket folk ute.

Då blev valborg stökig på flera håll i landet.

Extra stökigt var det i Uppsala, där 113 personer omhändertogs för fylla.

I centrala Uppsala, där många samlades för traditionsenligt firande, var det en stökig valborgsmässoafton. 113 personer omhändertogs för fylleri. Dessutom anmäldes två fall av våldtäkt och ett par fall av misshandel – i ett av fallen sitter två personer anhållna.

– Vi har haft en jobbig natt, med mycket fylla. Det fina vädret gjorde så att det var många människor i rörelse, säger Torsten Hemlin vid Uppsalapolisen.

Tusentals firade i studentstaden och när eftermiddagen övergick till kväll och allt fler började söka sig ut till krogarna uppstod problem.

– Överallt där det blir köbildning blir det gruff. Vi har rapporter om misshandelsfall, men inget grövre ska ha skett, säger Torbjörn Karlsson.

 

Knivskuren man

Sent i går kväll knivskars en man i Skutskär.

– Vi har ingen misstänkt för brottet. Det beror på att den som skars i handen inte vill säga något, säger Torbjörn Karlsson vid Uppsalapolisen.

Ute i landet hade polisen mobiliserat inför helgfirandet.

– Det är ju ofta stökigt. Vi får in rapporter om misshandelsfall och fylleri lite överallt i länet, säger Göran Lekander, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

I Linköping brann delar av populära Vidingsjös motionscenter ned. Elden bekämpades av 20 brandmän.

– Vi vet inte brandorsaken och det finns inga vittnesuppgifter i nuläget. Släckningsarbetet pågår fortfarande, så teknikerna får börja sitt arbete i morgon, tisdag, säger ledningsbefälet Gunilla Broman vid polisen i Östergötland.

Fyllekaos

Även i Lund rapporterades flera fall av misshandel och mycket fylleri. Fyllekaos på Lunds centralstation tvingade Skånetrafiken att stänga av fyra järnvägsspår och sätta ut vakter inne på stationsområdet.

– Folk har sprungit över spåren. Vi måste agera för deras egen säkerhet, säger informatören Krister Nordlund.

Flera tågavgångar ställdes in helt.

I Skåne slutade valborg med mer fylla och bråk men färre gripna än under en normal helg.

– Vi har haft goda resurser på plats och har kunnat stävja en hel del bråk, säger Erik Jeppsson vid Skånepolisen.

I Stockholms län började firandet lugnt under kvällen, men urartade under natten i fylla och bråk. Bland annat på snabbmatsrestauranger och bensinmackar. I Farsta misshandlades fyra personer av ett gäng. Två av offren fick föras till sjukhus.

Grov misshandel

I Brunnsparken i Ronneby greps tre personer misstänkta för grov misshandel.

I Kronobergs län blev det stökigt under natten med fylleri och bråk. I Markaryd avlossade en polis ett varningsskott under gripandet av en våldsam man som hotat en annan man med brännbollsträ. Han greps misstänkt för övergrepp i rättssak eftersom den som hotats var målsägande i ett misshandelsmål som snart ska upp i rätten, enligt inre befäl vid polisen i Växjö.

Hallandspolisen hade mycket att göra med fylleri och misshandel. En 48-årig man greps misstänkt för dråpförsök efter att ha skurit en 51-årig man med kniv i en lägenhet i Halmstad. Skadorna ska inte vara livshotande, uppger lokala medier.

Krockskador

Strax efter midnatt fick polisen larm om en trafikolycka i Milasten utanför Karlskrona. Tre personer, av totalt fem i bilen, fördes till sjukhus efter att ha krockat med ett träd.

På ett boende för missbrukare i Göteborg knivskars en kvinna i 40-årsåldern av en man i 55-60-årsåldern.

En person greps misstänkt för misshandel. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

Kvinnan som hade fått flera knivstick på kroppen låg sent i går kväll nedsövd på grund av skadorna.

På andra håll gick festandet lugnare till.

"Som en normal löningshelg", löd utlåtandet från vakthavande befäl i Västerbotten.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag