Valborg 2019: Allt om valborgsmässoafton och ledighet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Majbrasa på valborg.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Lunds studentsångare sjunger in våren i Lundagård.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Tänk på mig! Bränn inte upp igelkotten i majbrasan.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

30 april firas valborgsmässoafton.

Varför firar vi valborg och nej, det är ingen röd dag.

Vi har gått till botten med helgen och hamnat i Tyskland.

När är valborg 2019?

Valborgsmässoafton är en helg mellan vårdagjämningen och midsommar. Vi firar dagen med att tända eldar och städa ut vintern en gång för alla.

Valborg firas alltid 30 april.


LÄS MER: Röda dagar 2019 – få ut mest av ledigheten


Är valborgsmässoafton en röd dag - hur jobbar man?

Nej. valborgsmässoafton är ingen röd dag. 1 maj är däremot en röd helgdag. Inga aftnar är röda dagar, men julafton, nyårsafton och midsommarafton är av tradition lediga dagar ändå.

Många som arbetar på kontor arbetar dock halvdag på valborgsmässoafton. 

Hur firas valborg?

Valborg är främst förknippad med två saker: Vi tänder eldar och studenter sjunger in våren. Elden är en gammal symbol för att skrämma bort häxor, men också att städa ut vintern och göra plats för vårens odlingar. I studentstäderna sätter folk på sig sina studentmössor vid en speciell ritual.

Så ser du valborg i tv

SVT1 sänder Valborgskonsert klockan 18.45. Svenska Kammarkören bjuder på sång i årets Valborgskonsert från Tjolöholms slott i Kungsbacka. 

Dagen efter, 1 maj, sjunger Lunds studentsångare in våren från universitetshusets trappa i Lund, klockan 18.15 i SVT1.

Prognos för vädret på valborgsmässoafton i Stockholm.

Så firas valborg i Stockholm

Valborg firas enligt visitstockholm.com på ett stort antal platser i huvudstaden och förorterna, oftast i parker. Räkna med att det det finns både korv och fika, samt sångare vid varje större majbrasa. 

Skansen firas valborg med spex, vårsånger, konserter och vårtal. Valborgsmässobålet tänds kl 21.00. Hela programmet här.

I Rålambshovsparken arrangeras integrationsfest. Hemma hos kungen arrangeras traditionellt valborgsfirande i Drottningholmsparken.

På Riddarholmen arrangerar Södersossarna, Ny gemenskap och ABF Stockholm, traditionellt valborg den 30 april. 2018 ingick fackeltåg och brasa på Riddarholmskajen. 2019 års schema var inte spikat i början av april 2019.

Prognos för vädret på valborgsmässoafton i Uppsala.

Så firas valborg i Uppsala

I Uppsala arrangeras bland annat valborgsfest med med picknick i Ekonomikumparken, vårsånger vid Gunillaklockan och mösspåtagning nedanför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva klockan 15.00. I Uppsala räknas valborg som årets största studenthögtid. Glöm inte att ta med din studentmössa, uppmanar universitetet.

Sedan 2016 sjunger Orphei Drängar direkt efter mösspåtagningen på Carolina Redivivas trappa. Mer om festen i Uppsala på sajten valborgiuppsala.se.

Prognos för vädret på valborgsmässoafton i Lund.

Så firas valborg i Lund

Valborg, eller siste april i Lund, firas traditionsenligt i Stadsparken. Firandet är uppdelat i en spontan picknick i parken, samt ett arrangerat firande under kvällen. Det är förbjudet för unga under 20 år att dricka alkohol i parken och polisen är mycket aktiv, så ungdomar under 20 uppmanas att undvika Stadsparken under valborg. 

Studenterna firar med kamp mellan nationerna (studentkårerna). Traditionellt avslutas siste aprilfirandet med frukostbuffé på Grand Hôtel och rektorsuppvaktning 1 maj.

Vem var Valborg?

Den heliga Valborg, eller Walpurgis, var en engelsk prinsessa som levde på 700-talet. Hon flyttade till Tyskland på uppdrag av ärkebiskopen av Mainz för att kristna tyskarna. Hon blev abbedissa i Heidenheims nunnekloster, där hon dog år 779. Hon blev helgonförklarad året 90 år senare, den 1 maj 870. I Sverige har hon namnsdag 1 maj.

Därför firar vi valborg

Det svenska firandet av valborgsmässoafton är mer knutet till värmen och ljuset, än den heliga Valborg. Här tändes brasor för att bränna det gamla och ge plats åt det nya. 

Hur ska man tänka för att inte skada igelkottarna?

Tänk på igelkottarna om du ordnar en brasa i valborg. Många igelkottar boar in sig i riset och flyttar sig inte om det skulle brinna.

Kratta runt i högarna innan du tänder på, så är chansen stor att du kommer att rädda en igelkotts liv. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.