Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valberedningen: Han ska bli nya LO-basen

Karl-Petter Thorwaldsson.Foto: Paul Hansen / Dn / Scanpi

Till sist lyckades de stridande grupperingarna enas.

En enig valberedning föreslår Karl-Petter Thorwaldsson som ny LO-ordförande.

- Jag är stolt, men samtidigt ödmjuk, säger han.

Thorwaldsson

Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson är 47 år gammal.

Mellan åren 1990 och 1995 var han ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

I dag är han ombudsman på IF Metall och ordförande för bildningsförbundet ABF. (TT)

Vid kongressen i slutet av maj avgår Wanja Lundby-Wedin som LO:s ordförande. Men med bara några få veckor kvar har det varit högst osäkert om de 14 LO-förbunden skulle kunna enas om en kandidat eller om det skulle bli en uppslitande sluten omröstning.

– Det är en spänning man hade kunnat vara utan, sade Lundby-Wedin härom dagen när LO presenterade kongressfrågor för journalister.

Fackets kandidat

Metallaren och tidigare SSU-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, Kålle kallad, är industrifackens kandidat. Mot honom stod framför allt Kommunals vice ordförande Tobias Baudin, som nu föreslås bli vice ordförande. Han hade en majoritet av förbunden bakom sig. Att det finns en spricka redan innan mellan LO:s industrifack med IF Metall i spetsen och de övriga LO-förbunden gjorde inte frågan lättare.

Kan bli omröstning

Men till sist lyckades alltså en enig valberedning med Byggnads ordförande Hans Tilly som ordförande få till det. Men det är enbart valberedningens förslag, det kan fortfarande bli omröstning på kongressen.

Förslag till fullständig LO-ledning återkommer valberedningen med inom kort, meddelar den.

Även om han inte blir LO:s ordförande förrän då kongressen, som hålls i slutet av månaden, sagt ja till honom är Karl-Petter Thorwaldsson glad att ha blivit föreslagen av en enig valberedning.

- Jag är stolt, men samtidigt ödmjuk, säger han till TT.

Thorwaldsson säger att valberedningen gjort ett bra arbete som nu presenterar lösning där Kommunals vice ordförande Tobias Baudin föreslås bli 1:e vice ordförande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.