Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valarbetare vittnar om fusket i Belarus

Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERGEI SHELEG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: YAUHEN YERCHAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Belarusiska valarbetare vittnar om valfusk. 

För nyhetsbyrån AP berättar flera att de behövde förfalska valsedlarna till Aljaksandr Lukasjenkas fördel. 

– Det är en parodi på rättvisa, säger valarbetaren Vadim Korzykov till AP. 

I fyra veckor det varit enorma protester mot valresultatet i Belarus och mot president Aljaksandr Lukasjenka. Hundratusentals människor har samlats i fyra veckor för att visa sitt missnöje. Flera valarbetare berättar nu att de tvingats förfalska valsedlar till Lukasjenkas fördel. 

Valeria Artikhovskaya arbetade vid en vallokal i den belarusiska huvudstaden Minsk. Hon berättar att hon fortfarande inte vet det officiella valresultatet eftersom de aldrig blivit offentliga. När hon fick frågan om att signera protokollen efter man räknat rösterna berättar hon att hon vägrade. 

– Jag sa att jag inte kan signera för det vore ett brott och att jag ville räkna om rösterna för mitt distrikt men de vägrade låta mig göra det så jag lämnade vallokalen, säger hon till AP. 

Slår tillbaka anklagelser 

Vadim Korzykov arbetade i en annan vallokal för ett annat distrikt i Minsk. Han berättade att han inte ens fick en en möjlighet att signera några protokoll efter att en äldre valarbetare skickat i väg honom då han påpekat flera fel vid rösträkningen. 

- Det var en parodi på rättvisa. Det finns inget annat jag kan säga, säger han till nyhetsbyrån. 

Den centrala valkommissionen har vägrat att räkna om rösterna trots flera krav på det från andra kandidater. I en kommentar till AP tillbakavisar kommissionen anklagelserna om valfusk och menar att klagomålen inte alls handlar om fusk. 

– De flesta klagomål handlar om att vi inte gör de slutgiltiga protokollen offentliga, säger Galina Mkrtychuan, chef för valkommissionens juridiska avdelning, till AP. 

Både USA och EU har sagt att det inte var ett demokratiskt val. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.