Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Valarbetare dömda för valfusk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Två socialdemokratiska valarbetare dömdes på måndagen av Stockholms tingsrätt till 75 dagsböter för fusk i samband med valet hösten 2002.

De båda, 57 respektive 58 år gamla, fälldes för otillbörligt verkande vid röstning i samband med ett socialdemokratiskt valmöte på ett äldreboende i Hässelby i västra Stockholm.  Domen är mycket ovanlig. Det är sällsynt att någon döms för valfusk i Sverige.  Inom det socialdemokratiska partiet är man bestört över domen.  - Det som hänt är allvarligt. Det är viktigt att en valarbetare håller sig till spelreglerna, säger socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist till TT.  Han säger att partiet nu måste se över sina rutiner ännu en gång och förbättra utbildningen för alla valarbetare, så att inte samma sak händer igen.  - Vi ska överklaga domen. Min klient hade inget uppsåt att begå något brott, säger 58-åringens advokat Tomas Nilsson till TT.

Nöjd åklagare  Åklagaren däremot är nöjd med domen.  - Jag är inte bara nöjd med att de åtalade fällts utan också med att domstolen prövat den här händelsen och att den fått spridning. Valet är ju grunden för vår demokrati och därför är det oerhört viktigt att alla som arbetar med ett val uppträder på ett sådant sätt att själva valinstitutionen inte kan ifrågasättas, säger vice överåklagare Mats Åhlund till TT.  Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin har som en direkt följd av domen bjudit övriga partiers partisekreterare till ett möte den 8 mars. Han vill att partierna tar ett gemensamt ansvar för att upprätthålla allmänhetens tilltro till det politiska systemet.  Enligt tingsrätten har de båda valarbetarna organiserat och genomfört en så kallad ombudsröstning som bryter mot vallagen.  ''De har velat gå händelserna i förväg och medvetet tagit en chans att på ett lagstridigt sätt säkerställa socialdemokratiska röster till 2002 års val'', skriver domstolen.

Ville bara hjälpa  Omröstningen innebar nämligen i praktiken att de boende som då röstade, ett tiotal, endast kunde rösta på socialdemokraterna eftersom det bara fanns socialdemokratiska valsedlar på mötet.  Trots att de boende skulle få rösta några dagar senare föreslog en 82-årig kvinna att de kunde få rösta omedelbart på mötet. De båda valarbetarna lät sig övertalas att genomföra en omröstning trots att det inte fanns lagliga möjligheter för det.  De båda valarbetarna säger att de var stressade vid mötet och bara ville hjälpa sina partikamrater att rösta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.