Valarbetare dömda för valfusk

Publicerad
Uppdaterad
Två socialdemokratiska valarbetare dömdes på måndagen av Stockholms tingsrätt till 75 dagsböter för fusk i samband med valet hösten 2002.
De båda, 57 respektive 58 år gamla, fälldes för otillbörligt verkande vid röstning i samband med ett socialdemokratiskt valmöte på ett äldreboende i Hässelby i västra Stockholm. Domen är mycket ovanlig. Det är sällsynt att någon döms för valfusk i Sverige. Inom det socialdemokratiska partiet är man bestört över domen. - Det som hänt är allvarligt. Det är viktigt att en valarbetare håller sig till spelreglerna, säger socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist till TT. Han säger att partiet nu måste se över sina rutiner ännu en gång och förbättra utbildningen för alla valarbetare, så att inte samma sak händer igen. - Vi ska överklaga domen. Min klient hade inget uppsåt att begå något brott, säger 58-åringens advokat Tomas Nilsson till TT. Nöjd åklagare Åklagaren däremot är nöjd med domen. - Jag är inte bara nöjd med att de åtalade fällts utan också med att domstolen prövat den här händelsen och att den fått spridning. Valet är ju grunden för vår demokrati och därför är det oerhört viktigt att alla som arbetar med ett val uppträder på ett sådant sätt att själva valinstitutionen inte kan ifrågasättas, säger vice överåklagare Mats Åhlund till TT. Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin har som en direkt följd av domen bjudit övriga partiers partisekreterare till ett möte den 8 mars. Han vill att partierna tar ett gemensamt ansvar för att upprätthålla allmänhetens tilltro till det politiska systemet. Enligt tingsrätten har de båda valarbetarna organiserat och genomfört en så kallad ombudsröstning som bryter mot vallagen. ''De har velat gå händelserna i förväg och medvetet tagit en chans att på ett lagstridigt sätt säkerställa socialdemokratiska röster till 2002 års val'', skriver domstolen. Ville bara hjälpa Omröstningen innebar nämligen i praktiken att de boende som då röstade, ett tiotal, endast kunde rösta på socialdemokraterna eftersom det bara fanns socialdemokratiska valsedlar på mötet. Trots att de boende skulle få rösta några dagar senare föreslog en 82-årig kvinna att de kunde få rösta omedelbart på mötet. De båda valarbetarna lät sig övertalas att genomföra en omröstning trots att det inte fanns lagliga möjligheter för det. De båda valarbetarna säger att de var stressade vid mötet och bara ville hjälpa sina partikamrater att rösta.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag