Margot Wallström spar inte på krutet när hon kritiserar regeringen. Foto: Izabelle Nordfjell
Margot Wallström spar inte på krutet när hon kritiserar regeringen. Foto: Izabelle Nordfjell

Wallströms hårda kritik mot regeringen

Publicerad

Margot Wallström spar inte på krutet när hon kritiserar regeringen.

Vid ett torgmöte i Sundbyberg i dag säger hon att regeringen "begått ett väpnat rån".

– Det väl precis det som regeringen har gjort, begått ett väpnat rån mot samhället, säger Wallström.

Stefan Löfven spurtar in i det sista och besöker under söndagen Sundbyberg utanför Stockholm, där han håller torgmöte. Innan han klev upp på scenen värmde Magdalena Andersson och Margot Wallström upp publiken.

Wallström berättade att de varit i Järfälla tidigare på dagen.

– Vi kom precis från Järfälla, där det var ett väpnat rån, men vi kom ur det också, sade ex-ministern.

Och sedan drog hon en vågad liknelse med alliansregeringen - och menade att den också gjort sig skyldig till det grova brottet.

– Det är väl precis det som regeringen har gjort, begått ett väpnat rån mot samhället, sade Margot Wallström.

"Idéerna tog slut"

Publiken reagerade direkt på hennes hårda ord. Några busvisslade missnöjt, medan andra skrattade förtjust.

Margot Wallström fortsatte sedan att såga regeringen, men på ett mer traditionellt vis.

– Ska vi vara helt ärliga, vi säger ju varje gång att det här valet är det viktigaste vi har haft, ett ödesval eller ett historiskt val, men det är väl också så att efter åtta år så märker vi att nu tog idéerna slut. De har gjort en rad skattesänkningar, som de lovade att göra, och vi har sett att det bidrog till att försämra livskvaliteten för så många människor, sade Wallström.

Måste göra mer

– Man skryter om att man skapat så här många jobb, men i själva verket är ungdomsarbetslösheten så hög att World Economic Forum, EU och andra påpekar för Sverige att ni måste göra mer, för annars skapar det här stora problem för framtiden, sade hon också.

Efter talet kommenterade hon uttalandet för Expressen.se:

– Jag menar att de har rånat oss på den här idén om att vi faktiskt också är ett samhälle, att det är en gemenskap, att vi är ett land som behöver hålla ihop. Vi är inte bara individer som är intresserade av lite mer i plånboken, utan vi är också intresserade av hur vi utvecklas som land, säger Margot Wallström.

Partiledare Stefan Löfven tog kommentaren om "väpnat rån" med ro.

– Man får ta lite skämt i bland också. Jag tror det har kommit skämt från allehanda sidor under valrörelsen, säger S-ledaren.

Expressen.se söker även Moderaterna för en kommentar.

"Locka väljare till vänster"

Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, säger att det var ett väldigt skarpt uttalande av Margot Wallström.

– Men det är som det kan vara i en valkampanj. Det är mycket adrenalin i luften.

Hon menar att uttalandet snarare är en signal till de egna väljarna och valarbetarna, än ett försök att göra sig ovän med Alliansen.

– Det här är traditionell S-retorik för att locka väljare till vänster. Nu står man på ett torg och försöker övertyga de sista väljarna.

Ann-Cathrine Jungar tror inte att uttalandet kommer ha någon påverkan på eventuella samarbeten med de borgerliga.

– Det här är inget som Björklund och Hägglund kommer gå och tänka på i eftermiddag, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt