Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström: Vi ses i en hjältekategori här

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I dag ställer sig utrikesminister Margot Wallström inför världens ledare för att berätta om det svenska erkännandet av staten Palestina.
Foto: Lisa Mattisson

Färska utrikesministern Margot Wallström är i Kairo på sin första resa utanför Europa.

I dag ställer hon sig upp inför världens ledare för att berätta om det svenska erkännandet av staten Palestina.

– Vi ses i en hjältekategori här och beskedet har tagits emot väldigt, väldigt positivt av palestinierna, säger hon.

På söndagen startade en internationell givarkonferens för Gazaremsan i Kairo.

Från Sverige deltar Margot Wallström, på sin första resa utanför Europa som utrikesminister. Hon får sällskap av ministrar och företrädare från ett 50-tal länder, och palestinska myndigheter hoppas att konferensen ska inbringa 4 miljarder dollar, cirka 28 miljarder kronor, till återuppbyggnaden av Gazaremsan.

– Här finns alla viktiga partners i arbetet; berörda presidenter i området, John Kerry, Ban Ki-Moon och Catherine Ashton, säger Margot Wallström på telefon från mötet.

Tredje gången

Enligt Wallström har deltagarna nu lovat att bidra med pengar för tredje gången på kort tid.

– Men vi säger också att det här betyder att vi inte vill se att situationen upprepas med ett nytt humanitärt krig. Vi hoppas att parterna ska anstränga sig för att hålla fred, och att vi ska slippa det dödande och den massiva förstörelse som skett på Gaza, säger hon.

En av tungviktarna är USA:s utrikesminister John Kerry. Han är på plats i hopp om att kunna få parterna närmare återupptagna fredssamtal.

– Ett sexårigt barn på Gaza har redan upplevt tre krig. Vi måste tänka framåt och Israel måste släppa ockupationen av Gaza och faktiskt släppa in hjälp och stöd, annars hjälper det inte att vi utlovar en massa pengar, säger Wallström.

"Det är modigt"

Sverige ger redan ungefär 700 miljoner kronor till området årligen. Enligt utrikesminister Wallström lovar regeringen nu ytterligare 70 miljoner kronor i år.

– Vårt bidrag är också på det politiska planet genom att vi nu berättar att vi tänker erkänna Palestina. Därför ses vi nu i en hjältekategori här och det har tagits emot väldigt, väldigt positivt av palestinierna, säger hon och fortsätter:

– De är väldigt glada och hoppas att det här ska inspirera andra. Man tycker också att det är modigt att vi ställer oss i spetsen så vi är väldigt väl mottagna.

Har du fått några negativa reaktioner på beskedet?

– Nej, egentligen inte. Vi ser förstås att vissa kritiserar det, men då gör man det i sak och man riktar inte kritiken mot Sverige, säger Margot Wallström.