Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vid tre tillfällen har jag blivit bestulen"

"Jag hade hellre lagt min energi på att försöka få bättre rörlighet och mindre värk än att behöva kriga med biståndsbedömarna", säger Monica Ljungdahl, 72, som är pensionerad från förvaltningsarbete på en ekonomiavdelning. Foto: Henrik Jansson

För fem år sedan var Monica Ljungdahl, 72, på semester i Egypten.

Där blev hon så svårt matförgiftad att hon i dag är beroende av hemtjänst.

– Vid tre tillfällen har jag blivit bestulen. Så sent som i morse ringde hemtjänsten och ställde in den utlovade dammsugningen, säger hon.

Monica Ljungdahl sitter i favoritfåtöljen hon fick i 70-årspresent av de fyra barnen i radhuset i Göteborg. Hon har just vaknat efter eftermiddagsluren.

– Jag brukar slumra en stund efter maten för jag blir trött av att ha värk hela tiden.

Alldeles nyss ringde hemtjänsten och meddelade att dagens halvtimmesdammsugning inte blir av. Det är tre veckor sedan Monica fick städat senast och hon vantrivs med att inte ha rent omkring sig.

– Det är så typiskt att man samma dag får besked om att utlovad hjälp ställs in. En annan gång när min son som bor i Stockholm skulle komma på besök hade jag löfte om att få handlat på förmiddagen. Det blev också inställt, så min son fick äta mat ute innan han kom hit i stället för att vi kunde ha ätit tillsammans här vid bordet, säger Monica.

Fram till dess att hon som 67-åring blev matförgiftad i Egypten och svävade mellan liv och död arbetade hon med förvaltning på en ekonomiavdelning.

– Jag älskar att jobba och har arbetat och betalat skatt hela mitt liv. Huvudet är det inget fel på, men numera kan jag bara gå lite grann med rullator och har väldigt ont i kroppen. Det är så frustrerande att sitta här och inte ens klara av att virka.

Monica Ljungdahl lägger pussel och spelar patiens, duschar en blomma i taget och försöker få så mycket frisk luft som hon kommer åt. Men hon kan inte få på sig skor och kläder själv och är beroende av att kunna tajma in hjälpen från hemtjänsten för att kunna köra en sväng med trehjulsfordonet.

För något år sedan bestämde biståndshandläggaren att dra ner tilldelningen med tio hemtjänsttimmar i månaden.

– Nu får jag duscha två gånger i veckan i stället för tre. För utomstående är det kanske svårt att förstå hur det känns när man som jag äter tabletter mot värken och svettas bara jag rör mig. Jag byter blus två gånger om dagen.

2010 anmälde Monica Ljungdahl att hon blev bestulen på smycken medan hemtjänstpersonalen var på besök. För tidningen GP berättade hon om hur nedbruten och ledsen hon blev av att behöva misstänka hemtjänstpersonalen och Monicas dotter intygade att mamman är kristallklar i huvudet.

– Nu har jag inte längre problem med stölder, men jag får hela tiden slåss för att få de minuter jag är beviljad. Den stackars personalen har ingen transporttid mellan oss äldre inräknad i sina beting, så de har ingen chans att hinna med allt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!