Var nära fälla Reinfeldt – startar ny kampanj

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Emelie Holmquists blogginlägg för fyra år sedan höll på att kosta Fredrik Reinfeldt segern.Bara tre dagar innan valet startar hon rörelsen "Vi är 86 000 " för att uppmärksamma de utförsäkrades situation.– Frågan har synts i media, men det är ingen som har gjort tillräckligt åt det, det är därför jag vill lyfta den, säger Emelie Holmquist.
Foto: Privat
Vid förra valet var utförsäkrade Annica Holmquist Fredrik Reinfeldts mardröm.
Foto: Ylwa Yngvesson
Annica Holmquist öde uppmärksammades i hela Sverige vid valrörelsen 2010. Efter 30 år som tandhygienist hade hon blivit allt mer trött, utseendet åldrats och förändrats snabbt. Hon hade drabbats av akromegali som orsakas av en tumör på hypofysen.Trots att läkare konstaterade att Annica Holmquist aldrig kommer att kunna jobba kom kraven från Försäkringskassan. Hon var utförsäkrad och tvungen att söka jobb.
Foto: Ylwa Yngvesson

Emelie Holmquists blogginlägg för fyra år sedan höll på att kosta Fredrik Reinfeldt segern.

Bara tre dagar innan valet startar hon rörelsen "Vi är 86 000 " för att uppmärksamma de utförsäkrades situation.

– Frågan har synts i media, men det är ingen som har gjort tillräckligt åt det, det är därför jag vill lyfta den, säger Emelie Holmquist.

För fyra år sedan skrev Emelie Holmquist ett blogginlägg om sin mamma Annika Holmquist som utförsäkrats.

Fallet hamnade på löpsedlar, tv-inslag och partiledarutfrågningar. Fyra år senare startar Emelie Holmquist, som är vänsterpartist, sajten "Vi är 86000".

sajten har Emelie Holmquist samlat berättelse från media de senaste åren för att förstå hur många som utförsäkrats. Anledningen: hon vill få folk att lyssna och att folk aldrig får sluta kräva att något görs.

– Det känns som att frågan har följt med de här fyra åren eftersom det hela tiden har ploppat upp nya fall i media med människor som blivit utförsäkrade och man har känt att det här är inte klokt. Samtidigt som de har synts har de liksom inte hörts. Det är ingen som har lyssnat, det händer ingenting. I början var det tal om att det var enskilda fall, men det är inte enskilda fall längre. Nu är det 86 000 personer som är utförsäkrade. Det är inga individuella fall längre, däremot är det individuella livsöden. Jag ville lyfta fram alla de här berättelserna på ett enkelt sätt, man får inte glömma den här frågan, för de här människorna som det gäller är det ytterst verkligt, säger Emelie Holmquist.

Hoppas på ny regering

Vad vill du få ut av detta?

– Jag hoppas att vi får en regering på söndag som tar tag i det här. Som det ser ut nu har ju inte den regeringen som suttit gjort någonting. Man talade om att det skulle lösa sig och att man skulle se över det här, men de förändringarna man gjort har varit marginella, de är kosmetiska. Det känns sjukt. Ju fler förändringar man gör desto mer undantag blir det, den här lagstiftningen är så krånglig. Jag förstår inte själv allting, då har jag sex års högskolestudier och jag kan inte läsa och förstå när jag går in på Försäkringskassans hemsida. Då är det något fel också om det är så snårig lagstiftning, säger Emelie Holmquist.

– Man blir väldigt medveten om att man måste ha egna försäkringar, och det innebär att det är vi som har tillräckligt höga löner som kommer teckna egna försäkringar. Snart kommer våra arbeten erbjuda oss det, om de inte redan gör det. Vi klarar oss då, men de som inte kan och har råd, vad ska hända med dem? Det handlar om att det här är början på ett privat försäkringssystem, fortsätter Emelie Holmquist.

Hjälp av byrå

Till sin hjälp för att göra hemsidan har Emelie Holmquist tagit hjälp av Jacob Åström, vice vd och kreativ chef på byrån Reform Act, en kampanjbyrå som jobbar med kunder som bland annat Kommunal, SSU och Socialdemokraterna vilket Dagens Opinion har uppmärksammat.–

– Jag har hjälpt till med det tekniska, jag är designer och har hjälpt henne att få ut allt på sajten. Det är Emelies idé att göra det här och jag hjälper henne helt frivilligt, säger Jacob Åström till Expressen.

Hur kommer det sig att idén och kampanjen kommer så nära valdagen?

– Idén kom nyligen och därför blev det så, säger Jacob Åström som nekar till att detta är en S-kampanj.

Expressen söker socialförsäkringsministern Ulf Kristersson för en kommentar via hans pressekreterare Erik Magni. De hänvisar i stället till Gunnar Axén som är ordförande i socialförsäkringsutskottet

"Det handlar om tiotusentals kvinnor och män som kommit tillbaka till arbete eller tagit ett steg närmare arbetsmarknaden. Det är bra. Innan reformen ledde sjukskrivning alltför ofta till förtidspension", skriver han i ett mail till Expressen via sin pressekreterare.

"Det här är en PR-kampanj som skapats av en S-märkt PR-byrå och som drivs av en vänsterpartist som är emot alla de förändringar i sjukförsäkringen som de flesta inser var nödvändiga. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill tillbaka till en tid när var femte svensk i arbetsför ålder var utanför arbetsmarknaden och där man förtidspensionerade 140 personer om dagen. Att riva upp tidsgränserna i sjukförsäkringen skulle på nytt ställa tiotusentals människor i permanent utanförskap", fortsätter han i mailet.