Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vallokal i Stockholm stormades av nazister

Flera vallokaler stormades under eftermiddagen av nazister.

I Kärrtorp vandaliserade personerna delar av lokalen och en förundersökning med brottsrubriceringen "otillbörligt verkande vid röstning" har inletts.

– Det var en hotfull stämning och uppskakande för oss som var där, säger ett vittne till Expressen.

Även vid tre andra vallokaler har det uppstått oroligheter.

Polisen fick in larmet vid klockan 16:24 att oroligheter hade uppstått vid vallokalen vid Kärrtorps gymnasium.

Ett tiotal personer, som av polisen beskrivs som nazister, hade då trängt sig in i vallokalen och vandaliserat föremål. Enligt vittnesuppgifter till Expressen hade personerna filmat inifrån vallokalen och spridit ut lappar med ett nazistiskt partis budskap.

– Personerna har stökat och slagit sönder föremål. De beskrivs i anmälan som nazister. Det är ännu oklart om det var riktat mot någon person, säger Jonas Widmark, befäl vid Länskommunikationscentralen, till Expressen.

"Obehagligt"

Ingen person har gripits men en förundersökning om brott har inletts med rubriceringen "otillbörligt verkande vid röstning".

– Man har försökt påverka personerna som skulle rösta, säger Jonas Widmark.

Ett vittne som befann sig inne i vallokalen vid stormningen berättar för Expressen-LIVE att aktionen gick snabbt till. Personerna kom in och kastade flyers.

– De kom in och skrek "leve motståndsrörelsen och krossa sionismen". Det hela gick väldigt fort. Det var snabbt in och snabbt ut, säger vittnet.

– Jag tycket det var uppenbart hotfullt menat. Och det kändes som en tydlig aktion mot den här vallokalen. Kärrtorp är ju ett känsligt område sedan tidigare. Det var obehagligt, säger vittnet.

"Hotfulla killar"

Även vid Enskedefältets skola trängde sig nazister in i en vallokal och stod för en liknande aktion. Miljöpartiets valsamordnare Gabriel Liljenström stod utanför när nazisterna rusade in någon gång strax efter klockan 17.

– Vi såg fyra grabbar komma med misstänka tröjor Nordfront-symbol på sig som var taggade och anade direkt att "det här ser inte bra ut". De blängde på oss innan de gick in, rev upp valsedlar och ropade att svenska motståndsrörelsen lever. Sedan kastade de propagandamaterial mer eller mindre i ansiktet på oss, säger han.

– Det var fyra hotfulla killar. Det var en huligankänsla, fortsätter han.

Liljenström berättar att en äldre man och två mindre barn, som följde med mannen när han röstade, befann sig inne i lokalen när nazisterna sprang in.

– Det var det mest obehagliga – att det var flera barn som var där och skulle se sina föräldrar och mor- och farföräldrar rösta för första gången och fick uppleva den här aktionen.

Även i Alvikskolan

Den nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, tar på sig attackerna på sin hemsida Nordfront. Enligt Eva Debels, kanslichef på valnämnden i Stockholm, har rörelsen även närvarat vid Alvikskolan.

– Jag vet att något som heter Nordfront har kastat någon form av flyers i tre vallokaler. De har varit i Alvikskolan, Enskedefältets skola och Kärrtorps gymnasium, säger hon.

Även i Solna har det varit oroligheter i samband med valet. Mats Sundberg, befäl på Västerortspolisen:

– Det har förekommit vissa oroligheter i vallokalen på Råsundavägen vid Solnaskolan. Men vad det handlar om kan jag inte gå in på. Vi måste göra en avrapportering först, säger han.

"Det är förfärligt"

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt reagerar kraftigt mot att nazister hade tagit sig in i vallokalen vid Kärrtorps gymnasium och Enskedefältets skola.

– Jag tycker att det är förfärligt. Det visar att det finns partier som menar allvar med att hota demokratin. De stör människors rätt att rösta, då stör man demokratin. jag tycker att det understryker att vi måste samla oss mer för att bekämpa hets mot folkgrupp, säger han.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M):

– Det här är synnerligen allvarligt. Innan detta inträffade var min uppfattning att det var positivt att vi hade varit befriade från incidenter som vi tyvärr brukar vara med om – brända valstugor och vandaliseringar. Fram till att detta hände har det varit den bästa valrörelsen vi har haft, säger Bildt.