Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Väldigt stor roll som Fi kommer att spela"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gudrun Schyman kan få en vågmästarroll i riksdagen.
Foto: Christian Örnberg

Gudrun Schyman kan få en vågmästarroll i riksdagen.

Feministiskt initiativ är nära riksdagsspärren.

Det visar Expressens och Demoskops stora valprognos.

Feministiskt initiativ gjorde ett succéval i Europaparlamentsvalet i våras med 5,5 procent och Soraya Post respresentar numera partiet i EU. Efter det dippade partiets opinionssiffror.

Men i Expressens och Demoskops valbarometer, institutets sista undersökning före valet med fler tillfrågade, balanserar Fi på spärren med 3,9 procent.

– EU-valet såg ut att vara rätt mycket av ett tomtebloss på samma sätt som Junilistan eller Piratpartiet. Under sommaren tappade Gudrun Schyman i förtroende, jämställdhetsfrågan såg ut att bli svalare för väljarna. Men de har gjort en återhämtning under valrörelsen, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, som menar att ett skäl kan vara att Gudrun Schyman gör bättre ifrån sig under kampanjer än utfrågningar.

Hämtar väljare från de rödgröna

Han påpekar att det blir en nervös valvaka för partiet.

– Med så här små marginaler är det verkligen 50/50 om de kommer in eller inte. Det går inte att säga med någon säkerhet. Det är väldigt få marginaler när det skiljer en tiondel, säger Peter Santesson.

I första hand har Fi hämtat väljare från Vänsterpartiet och Miljöpartiet, enligt Demoskops siffror.

– Det här är ju ett problem naturligtvis för det rödgröna blocket, säger Peter Santesson.

"SD tappar vågmästarrollen"

Men om partiet kommer in i riksdagen blir det tvärtom en fördel för de rödgröna, menar Leif Lewin, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Siffrorna tyder på en vänsterminoritetsregering men om Fi kommer in och då stöder en vänsterregering förvandlas plötsligt en vänsterminoritetsregering till en majoritetsregering. Det är en väldigt stor roll som Fi kommer att spela om Löfven vill ha Gudrun Schyman, säger Leif Lewin.

Det skulle också påverka Sverigedemokraternas roll.

– Om Fi kommer in som stödparti eller ingår i en regering då neutraliseras SD och tappar vågmästarrollen, säger Leif Lewin men poängterar att antalet osäkra väljare är så pass stort att läget fortfarande är väldigt osäkert.