Expressen och Demoskop kan i dag presentera 2014 års valprognos. Foto: Sven Lindwall
Expressen och Demoskop kan i dag presentera 2014 års valprognos. Foto: Sven Lindwall

Valbomben: Schyman kan få vågmästarroll

Publicerad

Expressen och Demoskop kan i dag presentera 2014 års valprognos.

Resultatet: en rödgrön seger.

– Det ser ut som att de rödgröna håller på att vinna och bildar en minoritetsregering, säger professor Leif Lewin.

I dag, med drygt 48 timmar kvar till att vallokalerna stänger på söndag, publicerar Expressen.se en valprognos från Demoskop. Undersökningen innefattar dubbelt så många telefonsamtal som en vanlig väljarbarometer. Antal genomförda intervjuer är 2001.

Demoskops valprognos har tidigare stämt bra överens med valresultat.

– Inför förra valet var Demoskops valprognos näst bäst av alla institut. Den genomsnittliga skillnaden mellan valprognosen från Demoskop och det faktiska valresultatet var 0,72 procentenheter för varje parti, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

"Tror inte att Löfven gått hem"

Expressen och Demoskops prognos av riksdagsvalet 2014 visar att de rödgröna partierna behåller den ledning som har visats i tidigare opinionsmätningar. Enligt prognosen blir glappet till alliansen på valdagen 7,6 procentenheter.

Men Socialdemokraternas 29,2 procent ligger långt från målet på 35 procent. Det är till och med lägre än den första opinionsundersökningen på 29,7 efter att Stefan Löfven tog över efter Håkan Juholt under vintern 2012.

– Jag tror inte att Löfven gått hem riktigt. Det har varit en del tabbar han gjort med kränkande uttalanden och sjabblet med Annie Lööf, säger Leif Lewin, professor i statskunskap vid Uppsala universitet.

Paradfråga

Bättre ser det ut att gå för de andra rödgröna partierna. Vänsterpartiet når i prognosen 7,2 procent, en uppgång med 1,6 procentenheter och Miljöpartiet 9,7 procent, en ökning med 2,4 procentenheter.

– Vänsterpartiet har hittat en paradfråga med vinstförbud i välfärden vilket uppenbarligen går hem. Och miljön har ju varit en stark fråga under hela valrörelsen även om Miljöpartiet har svårigheter i kärnkraftsfrågan med Socialdemokraterna, säger Leif Lewin.

SD på bronsplatsen

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna slåss om att bli tredje största parti. I de senaste mätningarna har de pendlat om varandra. Men i Expressens/Demoskops prognos ser SD ut att landa bronsplatsen.

Något som, enligt Leif Lewin kan hänga ihop med Fredrik Reinfeldts uttalande i flyktingfrågan i början av hösten. Enligt Demoskop pekar siffrorna på att SD i första hand tagit väljare från Moderaterna och i andra hand från Socialdemokraterna.

– De har dubblerat sitt valresultat i varje val, de ser ut att inte riktigt, men nätt och jämnt lyckas även i det här valet. Det är en långvarig och väldigt kraftig tillväxt på det partiet som ser ut att hålla i sig på precis samma sätt som tidigare, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt