Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Valbomben: Schyman kan få vågmästarroll

Expressen och Demoskop kan i dag presentera 2014 års valprognos.
Foto: Sven Lindwall

Expressen och Demoskop kan i dag presentera 2014 års valprognos.

Resultatet: en rödgrön seger.

– Det ser ut som att de rödgröna håller på att vinna och bildar en minoritetsregering, säger professor Leif Lewin.

I dag, med drygt 48 timmar kvar till att vallokalerna stänger på söndag, publicerar Expressen.se en valprognos från Demoskop. Undersökningen innefattar dubbelt så många telefonsamtal som en vanlig väljarbarometer. Antal genomförda intervjuer är 2001.

Demoskops valprognos har tidigare stämt bra överens med valresultat.

– Inför förra valet var Demoskops valprognos näst bäst av alla institut. Den genomsnittliga skillnaden mellan valprognosen från Demoskop och det faktiska valresultatet var 0,72 procentenheter för varje parti, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

"Tror inte att Löfven gått hem"

Expressen och Demoskops prognos av riksdagsvalet 2014 visar att de rödgröna partierna behåller den ledning som har visats i tidigare opinionsmätningar. Enligt prognosen blir glappet till alliansen på valdagen 7,6 procentenheter.

Men Socialdemokraternas 29,2 procent ligger långt från målet på 35 procent. Det är till och med lägre än den första opinionsundersökningen på 29,7 efter att Stefan Löfven tog över efter Håkan Juholt under vintern 2012.

– Jag tror inte att Löfven gått hem riktigt. Det har varit en del tabbar han gjort med kränkande uttalanden och sjabblet med Annie Lööf, säger Leif Lewin, professor i statskunskap vid Uppsala universitet.

Paradfråga

Bättre ser det ut att gå för de andra rödgröna partierna. Vänsterpartiet når i prognosen 7,2 procent, en uppgång med 1,6 procentenheter och Miljöpartiet 9,7 procent, en ökning med 2,4 procentenheter.

– Vänsterpartiet har hittat en paradfråga med vinstförbud i välfärden vilket uppenbarligen går hem. Och miljön har ju varit en stark fråga under hela valrörelsen även om Miljöpartiet har svårigheter i kärnkraftsfrågan med Socialdemokraterna, säger Leif Lewin.

SD på bronsplatsen

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna slåss om att bli tredje största parti. I de senaste mätningarna har de pendlat om varandra. Men i Expressens/Demoskops prognos ser SD ut att landa bronsplatsen.

Något som, enligt Leif Lewin kan hänga ihop med Fredrik Reinfeldts uttalande i flyktingfrågan i början av hösten. Enligt Demoskop pekar siffrorna på att SD i första hand tagit väljare från Moderaterna och i andra hand från Socialdemokraterna.

– De har dubblerat sitt valresultat i varje val, de ser ut att inte riktigt, men nätt och jämnt lyckas även i det här valet. Det är en långvarig och väldigt kraftig tillväxt på det partiet som ser ut att hålla i sig på precis samma sätt som tidigare, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop.

Så gjordes valprognosen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 6 – 11 september 2014.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 2 001.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.