Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utmanar Löfven om jämställdhetsfrågorna

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har ännu inte satt ned foten i frågan om föräldraförsäkringen. Nu utmanas han av partiets talesperson i jämställdhetsfrågor. Foto: Suvad Mrkonjic

MALMÖ. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har ännu inte satt ned foten i frågan om föräldraförsäkringen.

Nu utmanas han av partiets talesperson i jämställdhetsfrågor.

– Jag vill se en tredelad föräldraförsäkring under nästa mandatperiod, säger Ylva Johansson.

Så tycker partierna om föräldraförsäkringen

Socialdemokraterna: På sikt individualiserad försäkring, och som ett första steg tredelad. Däremot har Stefan Löfven och Magdalena Andersson framhållit att det kan finnas andra metoder för en jämställd försäkring.

 

Moderaterna: Står bakom nuvarande lagstiftning med två öronmärkta månader för pappan.

 

Miljöpartiet: Vill ha en tredelad försäkring. En tredjedel ska användas till vardera föräldern, den tredje kan överlåtas till någon av föräldrarna eller till en annan person som står nära barnet.

 

Folkpartiet: Vill öronmärka en tredje pappamånad.

 

Centerpartiet: Föräldrarna ska få bestämma själva men partiet vill fördubbla jämställdhetsbonusen så att föräldrar som delar lika får mer pengar. Som mest kan man i dag få 13 500 kronor för ett barn.

 

Sverigedemokraterna: Inga månader ska kvoteras. Föräldrarna ska själva få bestämma fritt.

 

Vänsterpartiet: Vill att föräldraförsäkringen ska vara individuell, att det inte ska gå att överlåta dagar till den andra föräldern.

 

Kristdemokraterna: Föräldrarna ska själva få bestämma. Däremot ska uttaget av dagar förlängas tills dess att barnet fyllt 12 år.

 

Feministiskt initiativ: Har som mål att införa individualiserad försäkring.

Hittills har det varit locket på. Varken Stefan Löfven eller Magdalena Andersson, partiets ekonomisk-politiske talesperson, har vågat yttra sig om hur partiet vill förändra föräldraförsäkringen.

Trots att partikongressen beslutat att den ska vara individuell på sikt har Löfven och Andersson haft tvekande svar på vad som ska hända kommande mandatperiod om partiet får makten.

I kväll krävde Ylva Johansson ändring.

Under en partidebatt på Nordiskt forum i Malmö sa hon att en tredelad försäkring är ett första steg mot en individualiserad försäkring.

– För att göra den jämställd har jag svårt att se andra alternativ än kvoterande månader. Vi har inte sett att något annat har fungerat, säger hon.

Finns alternativ

När Expressen träffade Stefan Löfven i Malmö innan helgen framhöll han att det finns flera alternativ som partiet bör se över.

– Det ena är att ge mer morötter för att ändra på hur det ser ut. Men vi utesluter inte heller att vika en ytterligare månad eller månader till den ena föräldern, sa han och syftade på den jämställdhetsbonus som finns i dag.

Magdalena Andersson däremot menade att jämställdhetsbonusen inte har fungerat. Men hon framhöll att det finns många andra alternativ.

– På sikt måste det vara så att vi har ett jämställt uttag av föräldraförsäkring, fast jag är inte låst på vilken metod vi ska ta. Antingen ytterligare en pappamånad, men man kan också använda andra alternativ. Det ska vi titta närmare på senare, sa hon.

Ylva Johansson var väldigt upprörd under partidebatten där flera partiledare, liksom jämställdhetsminister Maria Arnholm, medverkade.

– Vi måste kräva att det blir jämställda resultat i löneskillnader mellan män och kvinnor. Jag är beredd att göra vad som helst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!