Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har ännu inte satt ned foten i frågan om föräldraförsäkringen. Nu utmanas han av partiets talesperson i jämställdhetsfrågor. Foto: Suvad Mrkonjic
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har ännu inte satt ned foten i frågan om föräldraförsäkringen. Nu utmanas han av partiets talesperson i jämställdhetsfrågor.  Foto: Suvad Mrkonjic

Utmanar Löfven om jämställdhetsfrågorna

Publicerad

MALMÖ. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har ännu inte satt ned foten i frågan om föräldraförsäkringen.

Nu utmanas han av partiets talesperson i jämställdhetsfrågor.

– Jag vill se en tredelad föräldraförsäkring under nästa mandatperiod, säger Ylva Johansson.

Hittills har det varit locket på. Varken Stefan Löfven eller Magdalena Andersson, partiets ekonomisk-politiske talesperson, har vågat yttra sig om hur partiet vill förändra föräldraförsäkringen.

Trots att partikongressen beslutat att den ska vara individuell på sikt har Löfven och Andersson haft tvekande svar på vad som ska hända kommande mandatperiod om partiet får makten.

I kväll krävde Ylva Johansson ändring.

Under en partidebatt på Nordiskt forum i Malmö sa hon att en tredelad försäkring är ett första steg mot en individualiserad försäkring.

– För att göra den jämställd har jag svårt att se andra alternativ än kvoterande månader. Vi har inte sett att något annat har fungerat, säger hon.

Finns alternativ

När Expressen träffade Stefan Löfven i Malmö innan helgen framhöll han att det finns flera alternativ som partiet bör se över.

– Det ena är att ge mer morötter för att ändra på hur det ser ut. Men vi utesluter inte heller att vika en ytterligare månad eller månader till den ena föräldern, sa han och syftade på den jämställdhetsbonus som finns i dag.

Magdalena Andersson däremot menade att jämställdhetsbonusen inte har fungerat. Men hon framhöll att det finns många andra alternativ.

– På sikt måste det vara så att vi har ett jämställt uttag av föräldraförsäkring, fast jag är inte låst på vilken metod vi ska ta. Antingen ytterligare en pappamånad, men man kan också använda andra alternativ. Det ska vi titta närmare på senare, sa hon.

Ylva Johansson var väldigt upprörd under partidebatten där flera partiledare, liksom jämställdhetsminister Maria Arnholm, medverkade.

– Vi måste kräva att det blir jämställda resultat i löneskillnader mellan män och kvinnor. Jag är beredd att göra vad som helst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt