Urban Ahlin. Foto: Ylwa Yngvesson
Urban Ahlin. Foto: Ylwa Yngvesson

Urban Ahlin förs av S fram som ny talman

Publicerad

Riksdagen har utsett Urban Ahlin (S) till ny talman.

Förste vice talman blev Tobias Billström (M).

Riksdagsledamöterna valde Socialdemokraternas Urban Ahlin till ny talman.

Ahlin har suttit i riksdagen sedan 1994 och har varit partiets talesperson i utrikespolitiska frågor. Han har tidigare förekommit i spekulationerna om vem som ska bli Sveriges nästa utrikesminister.

Susanne Eberstein från Socialdemokraterna har rapporterats vara favoritkandidat till uppdraget som talman. Men efter partiets gruppmöte meddelades att Urban Ahlin blir partiets kandidat för talmansposten.

"Vilken skräll och vilken desavouering av Susanne Eberstein", skriver Expressens politiska kommentator K-G Bergström om beslutet.

Löfven: Ahlin har bred erfarenhet

Enligt Stefan Löfven var det inte svårt för riksdagsgruppen att enas om Urban Ahlin även om det fanns "många bra kandidater".

– Han har en bred erfarenhet. Han har suttit i riksdagen i 20 år och kan den parlamentariska uppgiften i talmansuppdraget. Han har suttit i utrikesutskottet och det är det utskott där det finns mest behov av att samla olika partiers uppfattning över blockgränser. Och han har internationella kontakter, säger S-ledaren till TT.

Billström förste vice talman

Då Moderaterna fick näst flest röster utsåg de enligt praxis förste vice talman. Partiet har valt före detta migrationsminister Tobias Billström som kandidat för uppdraget. Riksdagen valde honom till posten.

Tredje största partiet SD väntas få utse andre vice talman. Sverigedemokraterna kommer att presentera sin partisekreterare Björn Söder till posten, rapporterar TT.

– Det är väldigt hedrande, naturligtvis, säger han till nyhetsbyrån.

MP som blev fjärde största parti har presenterat Esabelle Dingizian som sin kandidat för tredje vice talman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt