Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Undersökning: Fel att nobba Vänsterpartiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Stefan Löfven gjorde fel - Vänsterpartiet bör ingå i regeringen. Det menar 38 procent av de rödgröna väljarna i en ny undersökning som Demoskop gjort för Expressen.

- Vi har vetat hela tiden att det mest populära alternativet var en rödgrön regering med oss i. Det är lite svårt att hävda att vi skrämmer bort folk då, säger partisekreteraren Aron Etzler (V).

Populäraste alternativet när Demoskop frågar väljarna om önskeregering är Socialdemokraterna tillsammans med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. 38 procent av de rödgröna väljarna vill ha det så, och 21 procent av samtliga väljare. Bara åtta procent av de rödgröna väljarna är nöjda med en regering som består enbart av S och MP.

Med andra ord: Många väljare tycker att Stefan Löfven gjorde fel när han redan i måndags kallade till sig Jonas Sjöstedt och gjorde klart att han inte vill se V i en regering.

- Vi har vetat hela tiden att det mest populära alternativet var en rödgrön regering med oss i. Det är lite svårt att hävda att vi skrämmer bort folk då, säger partisekreteraren Aron Etzler (V).

Kan känna sig lurade

Resultatet av att gå emot de rödgrönas önskan kan på sikt leda till misstro, tror Peter Santesson på Demoskop.

- Jag blev förvånad över att stödet för Vänsterpartiet i regeringsställning var såpass starkt, jämfört med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som är så mycket enklare, säger han och fortsätter:

- De rödgröna har uppenbarligen gått till valurnorna med förhoppningen att Vänsterpartiet hamnar i regeringsställning. Det ligger nära till hands att rödgröna väljare nu blir besvikna, och i någon mening känner sig lurade.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är inte förvånad över de rödgröna väljarnas svar i Demoskopundersökningen.

- Väljarna är tveksamma till en S/MP-regering och det är begripligt. Inga gemensamma besked har getts och ingen förberedelse har gjorts. Nu börjar väljarna ana vilket kaos som väntar, säger Kent Persson.

Alliansväljarna å sin sida vill ha en alliansregering - trots det dåliga valresultatet. 24 procent av alliansväljarna önskar en sådan lösning. I praktiken skulle det betyda att allianspartierna aktivt måste söka stöd hos Sverigedemokraterna.

- Jag vet inte hur mycket man har reflekterat över detta när man svarat på frågan. Varken vi eller något annat parti i alliansen har några som helst planer att göra oss beroende av Sverigedemokraterna, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).

Peter Santesson, opinionsanalytiker på Demoskop som gjort undersökningen, tror att alliansväljarna tagit med Sverigedemokraterna i beräkningen.

- Jag tror inte det. Det är alliansväljare som svarar ryggmärgsmässigt. "Om de rödgröna har så stora problem, kan väl turen går över", ungefär så. Men realpolitiskt skulle det naturligtvis bli svårt, säger Peter Santesson.

"Det är tragiskt"

SD själva fortsätter kritisera alliansens politik, som man gjort sedan statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal om flyktingmottagande.

- Det är tragiskt att alliansen i dag prioriterar en fortsatt kostsam asylinvandring framför all annan politik vilket omöjliggör en annan regering, säger partisekreterare Björn Söder (SD).

POPULÄRASTE REGERINGSALTERNATIVEN

SOCIALDEMOKRATERNA, VÄNSTERPARTIET OCH MILJÖPARTIET

1 I Demoskops undersökning vill 21 procent av de tillfrågade se en regering som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Bland rödgröna väljare stöttar 38 procent ett sådant regeringsalternativ - som är dock uteslutet, efter att S-ledaren Stefan Löfven i måndags gjorde klart att han inte vill bilda regering med V.

SOCIALDEMOKRATERNA, MILJÖPARTIET, FOLKPARTIET OCH CENTERN

2 Näst populäraste alternativet bland alla tillfrågade är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet sätter sig i regering med Folkpartiet och Centerpartiet. Både C och FP har gjort tydligt att detta inte är realistiskt. Stödet från väljarna kan tolkas som en pragmatisk önskan att söka sig mot mitten.

SOCIALDEMOKRATERNA OCH MODERATERNA

3 Tredje populäraste alternativet är en koalition mellan de båda stora partierna, Socialdemokrater och Moderater. Konstellationen har inte över huvud taget diskuteras på allvar, men kan tolkas som att många väljare tycker att Moderaterna är det bästa alternativet, om man ändå ska vända sig mot mitten.

SÅ HÄR GJORDES UNDERSÖKNINGEN

FRÅGA: För närvarande pågår förhandlingar om hur Sveriges nästa regering ska se ut. Givet valresultatet, vilket eller vilka partier tycker du borde ingå i den kommande regeringen?

UNDERSÖKNINGSPERIOD: 16-17 september 2014.

METOD OCH URVAL: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

ANTAL GENOMFÖRDA INTERVJUER: 1078.

BESTÄLLARE: Expressen.

MÄTINSTITUT: Demoskop.