Integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Foto: Evelina Carborn Exp
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Foto: Evelina Carborn Exp

Ullenhag om Löfvens misstag: Sorgligt

Publicerad

Integrationsminister Erik Ullenhag kommenterar nu Stefan Löfvens uttalande i Sveriges radio tidigare i dag.

– Det är sorgligt att han uttryckt sig så okunnigt. Detta stärker behovet av ökad kunskap kring romer och historien för romer i Sverige, säger han till Expressen.se.

Så sent som i mars i år presenterade integrationsminister Erik Ullenhag vitboken "Den mörka och okända historien" om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet.

När han i dag fick höra att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kallat romer för zigenare vid två tillfällen blev han upprörd.

– Vi har få andra människor i det svenska samhället som möter så mycket fördomar som romer. Därför välkomnar jag Stefan Löfvens ursäkt.

Det nedsättande ordet "zigenare" ska aldrig användas, enligt Ullenhag.

– Människor äger själva vad man vill kalla sig. Och z-ordet är ett skällsord.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt