Ukip:s partiledare Nigel Farage säger att ett samarbete med SD verkar "rätt osannolikt". Foto: Lefteris Pitarakis
Ukip:s partiledare Nigel Farage säger att ett samarbete med SD verkar "rätt osannolikt". Foto: Lefteris Pitarakis

Ukip: Samarbete med SD "rätt osannolikt"

Publicerad

Tidigare i veckan sa Jimmie Åkesson att SD vill samarbeta med Dansk folkeparti och brittiska Ukip i EU-parlamentet - och om det visar sig omöjligt väljer SD hellre att vara grupplösa.

Men i en intervju som Svenska Dagbladet gjort med Ukip:s partiledare Nigel Farage kommer han med helt andra tongångar, och säger att ett samarbete med SD verkar "rätt osannolikt".

Så sent som i måndags kväll sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson i "Aktuellt" att SD vill samarbeta med Dansk folkeparti och brittiska Ukip, som båda hade stora framgångar i valet, i EU-parlamentet.

– Det är de partier vi kan tänka oss att samarbeta med, sa Jimmie Åkesson i "Aktuellt" och fortsatte:

– Vi har haft visst samarbete med Dansk folkeparti men Ukip har vi inte haft samarbete med tidigare.

"Vi har ingenting med radikalhögern att göra"

Men brittiska Ukip, som är största parti gruppen EFD, där bland andra Dansk folkeparti ingår, säger i en intervju med Svenska Dagbladet nu att det inte är något de tror kommer hända.

– Det verkar rätt osannolikt, säger Nigel Farage om ett eventuellt SD-samarbete, till SvD.

SvD: Varför det?

Det är allt jag har att säga, säger partiledaren till SvD och avslutar samtalet.

"De här två partierna vi känner oss bekväma med"

Ukip har tidigare tagit avstånd från SD, och Paul Nuttall, vice ordförande i Ukip, har tidigare sagt till Expressen.se att SD:s politik inte stämmer överens med deras.

– Allt jag vet är att de har en bas i radikalhögern och vi har ingenting med radikalhögern att göra, har Paul Nuttall sagt till Expressen.se

När Expressen.se pratar med Linus Bylund, pressekreterare hos Jimmie Åkesson, säger han att SD står fast vid att det är Dansk folkeparti och brittiska Ukip som de känner sig bekväma med att eventuellt samarbeta med i EU-parlamentet.

– Vi har inte baserat något beslut på någon annans åsikter eller viljor. Vi har sagt att det är de här två partierna som vi känner oss bekväma med, och vi för inte någon typ av samtal med andra parter via tredje statsmakten, säger Linus Bylund till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt