Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tröjprotest mot SD i riksdagen: Rasister

Foto: Sven Lindwall

Rossana Dinamarca protestklär sig i riksdagen i dag.

Till valet av talman i kammaren bär hon en t-shirt med texten SD=rasister.

- Jag tycker att det är en oerhört svart dag, för Sverige och för Sveriges riksdag, säger V-ledamoten.

Rossana Dinamarca är Vänsterpartiets talesperson i jämställdhetsfrågor och utbildning. Den här mandatperioden blir hennes fjärde i riksdagen. Inför öppnandet i morgon har hon blandade känslor.

– Ingen mandatperiod har varit den andra lik. Men det är ju så att det kommer in 48 stycken sverigedemokrater nu. Det är rasister som tar plats. Det kanske också kommer bli så att Sveriges riksdag ska företrädas utav dem, som talman, säger hon.

Vänsterpartiet har begärt en sluten omröstning om Sverigedemokraternas nominering av Björn Söder som vice talman. Det innebär att riksdagens ledamöter nu i tre omgångar röstar antingen blankt eller på Björn Söder inne i kammaren. Vid första omröstningen måste det namngivna alternativet få fler än hälften av rösterna, annars görs en ytterligare omröstning. Vid den tredje omröstningen vinner det alternativ som fått flest röster.

Dinamarca: Vi har inte blockerat dem

Rossana Dinamarca ser inte ett problem i att försöka stoppa Sverigedemokraterna från att representera Sverige genom talmansposten.

– Vi har inte blockerat dem från några utskottsplatser eller så. Det här handlar om en talman som ska företräda Sverige. I alla möjliga sammanhang. Jag vill inte bli företrädd i mitt namn, av en rasist, säger Rossana Dinamarca.

Björn Söder tycker att Rossana Dinamarcas t-shirt är olämplig och tänker ta upp saken med de övriga partiernas gruppledare på nästa möte, uppger TT.

– Jag tycker inte att det är okej att bära sådana budskap på sina kläder, säger han till TT.

– Man framför sina meningsskiljaktigheter i talarstolen.

Teddybears kuppade med likadana tröjor

När bandet Teddybears uppträdde i TV4:s ”Sommarkrysset” i somras bar de likadana tröjor som den Dinamarca bär i dag – trots att produktionen intensivt försökte stoppa det.

– Om vi ska vara med i ett program som "Sommarkrysset", som har så många tittare och som når ut till så stor publik, så tyckte vi att det var ett bra tillfälle att passa på att säga något viktigt också, sa Teddybears-medlemmen Jocke Åhlund, som ofta synts med tröjan i andra sammanhang.

Hans Abrahamsson, exekutiv producent för ”Sommarkrysset”, berättade att han fick reda på att bandet ville bära tröjorna precis innan sändningen startade.

– De kände starkt för att bära de här tröjorna. Så pass starkt att de valde att göra det trots att vi påpekade att det kanske inte var ett helt lämpligt program att göra det i.