Tobias Billström, M. Foto: Christian Örnberg
Tobias Billström, M. Foto: Christian Örnberg

Tobias Billström till attack mot S-ledaren

Publicerad

Stefan Löfven hävdade i Expressens stora partiledarutfrågning att arbetskraftsinvandringen skapar lönedumpning.

Nu angrips S-ledaren av Tobias Billström för sitt påstående.

– Stefan Löfven är oseriös när han talar om lönedumpning. Det finns ingenting som tyder på att arbetskraftsinvandrare skulle pressa lönerna neråt, säger migrationsministern.

När Stefan Löfven intervjuades i Expressens stora partiledarutfrågning kom frågan om arbetskraftsinvandring upp på bordet. S-ledaren hävdade att arbetskraftsinvandringen leder till lönedumpning på arbetsmarknaden - men hade väldigt svårt att lägga fram bevis för det påståendet.

Han medgav till slut att det inte syns i statistiken, men kunde inte förklara hur han ändå visste att arbetskraftsinvandring skapar lönedumpning.

"Är oseriös"

– Det kommer att bli så, det är ingen tvekan om det. Om du har det här under en överskådlig tid så blir det så. Förr eller senare så kommer du se det också i statistiken, sade Löfven.

Tobias Billström totalsågar nu S-ledarens påstående.

– Stefan Löfven är oseriös när han talar om lönedumpning. Det finns ingenting som tyder på att arbetskraftsinvandrare skulle pressa lönerna neråt. Ändå fortsätter han att upprepa argumentet, säger Billström.

För få arbetskraftsinvandrare

Problemet är enligt Billström att det kommer för få arbetskraftsinvandrare till Sverige.

– Vi vet att den arbets­föra delen av befolkningen kommer att sjunka mar­kant under de närmaste decennierna, som en följd av en allt mer åldrande befolkning i Sverige och övriga Europa. Det är ett allvarligt hot mot våra välfärdssystem. Vi måste därför fortsätta att utveckla en politik som kan han­tera bristen på arbetskraft och göra Sverige attraktivt i den ökade konkurrensen om arbetskraften, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt