Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Succé för SD – tar plats i parlamentet

1. Kristina Winberg, SD
48 år
Jönköping
Ledamot i kommunfullmäktige, gruppledare landstingsgruppen, ledamot i landstingsfullmäktige
Foto: Sven Lindwall
2. Peter Lundgren, SD
51 år
Kulltorp
Lastbilschaufför och är sedan november 2013 ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna får 9,7 procent i EU-valet.

Men inte ens partiet själva vet vilka de ska samarbeta med i parlamentet.

När högerextrema Nationella frontens valresultat presenterades utbröt spontana applåder på partiets valvaka.

– Helt otroligt! Det är stora framgångar för de EU-kritiska partierna, säger Peter Lundgren, andranamn på SD:s EU-lista och en trolig framtida parlamentariker.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Toppkandidater 2014:

1) Kristina Winberg

2) Peter Lundgren

3) Johnny Skalin

4) Julia Kronlid

5) Roger Richthoff

Reslutat i förra valet:

3,27 procent/inga mandat.

Sverigedemokraterna nådde ett valresultat på närmare 10 procent trots en kontroversiell valkampanj som har kantats av kritik och högljudda protester.

Oklart vilka de ska samarbeta med

Men frågan om vilja partier de ska samarbeta med i Bryssel är fortfarande obesvarad.

– Det får vi se. Dansk folkeparti tycker jag är ett bra parti som vi har en relation till sedan lång tid tillbaka, sen får vi se vilka övriga eventuella samarbetspartners vi kan hitta, säger Jimmie Åkesson.

När det franska högerextrema partiet Nationella frontens siffror lästs upp vid åttatiden utbröt spontana applåder på SD:s valvaka.

– Helt otroligt! Det är stora framgångar för de EU-kritiska partierna, säger Peter Lundgren, andranamn på SD:s EU-lista och en trolig framtida parlamentariker.

När Jimmie Åkesson får frågan om vad han tycker om partiet, som bland annat har en antisemitisk historia, svarar han:

– Det är intressant att se hur till exempel Ukip växer och Dansk folkeparti växer. Det säger någonting om att det finns en motrörelse i Europa i dag mot framför allt den här monsterstaten som växer fram. Det här är partier som i första hand har profilerat sig som EU-kritiska och det har gett resultat.

På SD:s valvaka ropade deltagarna "Heja Jimmie" när partiets siffror presenterades.

"Ska göra skillnad"

Toppnamnet Kristina Winberg höll ett kort tal.

– Det är helt fantastiskt, jag är helt överväldigad, sa hon.

Hon lovade också partimedlemmarna att de kommer att höra av henne från Bryssel.

– Vi ska ner, göra skillnad och få inflytande, sa hon.

Vilka partier SD ska samarbeta med är fortfarande oklart.

– Det får vi se. Dansk folkeparti tycker jag är ett bra parti som vi har en relation till sedan lång tid tillbaka, sen får vi se vilka övriga eventuella samarbetspartners vi kan hitta, säger Jimmie Åkesson.

Resultatet, på knappt tio procent, innebär att SD får två mandat i Europaparlamentet. Personkryssen har ännu inte räknats men om ingen kandidat lyckas kryssa sig upp i topp kommer toppkandidaterna Kristina Winberg och Peter Lundgren att ta plats i parlamentet.

Anklagades för "enkla sakfel"

Kristina Winberg, 48, har synts en hel del i olika medier inför valet. I sin första tv-debatt någonsin pressades hon av FP-veteranen Marit Paulsen. Enligt statsvetare som Expressen talade med efter debatten gjorde sig Winberg skyldig till "enkla sakfel".

Till SVT:s valsajt har Winberg sagt att hennes viktigaste frågor är: Få tillbaks självbestämmanderätten till Sverige, Minska EU:s budget och Djurskyddsfrågor.

Sverigedemokraternas andranamn Peter Lundgren, 51, har inte synts lika mycket inför valet. Till SVT:s valsajt har han sagt vilka hans tre viktigaste frågor är: Självbestämmanderätten tillbaka till Sverige, omförhandling av avtalet, inte minst kostnaden och Arbetsmarknad, inte minst transportbranschens villkor.

Protester mot valkampanj

Sverigedemokraternas valkampanj har varit kontroversiell. Partiet har kritiserats för sina budskap om att "stoppa det organiserade tiggeriet" som suttit på stora reklamtavlor runtom i Sverige. Expressen har bland annat rapporterat att partiet saknar bevis för påståendet.

SD:s kampanj har mötts av protester på flera olika sätt. Efter att reklamutskick från partiet skickats ut till miljontals hushåll protesterade många genom att lägga ut bilder på sociala medier där de på olika sätt förstörde broschyrerna.

SD:s valturné har också präglats av högljudda protester. På flera platser har partiledaren Jimmie Åkessons tal överröstats av motdemonstranter. I Stockholm tvingades polisen gripa ett tiotal motdemonstranter.

Tror protesterna gynnat partiet

Winberg tror att de massiva protesterna mot SD har gynnat partiet.

– Det finns säkert såna (SD-sympatisörer reds anm.) som blir förbaskade över att demokratin inte fungerar. Vi vinner säkert röster på det, säger hon.

Även Åkesson är inne på samma linje.

– Min analys är väl att långsiktigt så är det inte något vi vinner på. Däremot så kan det ju ha tänkas att våra kärnväljare mobiliserats i ett sånt här val när de märker att vi inte får tala i fred.

SD hade inga mandat i EU-parlamentet sedan tidigare. Förra valet fick partiet 3,27 procent av rösterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!