Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storslam i valet för MP och Fi vid Hornstull

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan Sundgren, 71, och Hjördis Sundgren, 71, pensionärer Hägerstensåsen.– Miljön är väldigt viktig att vi samarbetar kring i EU. Men jag tycker att Marit Paulsen snöade in för mycket på grisknorrarna. EU ska inte styras utifrån grisknorrar, säger Hjördis och fortsätter:– Men jag kände att det var väldigt viktigt att rösta med tanke på den bruna våg som sveper genom Europa. Det är obehagligt.– Jag tycker att vi betonar egot för mycket. Solidaritet kan många inte ens stava till, säger Jan.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Sara Sivesson, 22, egen företagare, Södermalm, Matilda Lorentzon, 24, Högdalen, Jenny Lundgren, 24, studerande, Haninge.Alla tre röstade på Fi och är i Tantolunden för att fira.– Fi:s framgång är ett steg i rätt riktning. Det känns väldigt bra, säger Matilda Lorentzon och får medhåll av sina vänner.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Katarina Ståhl, 26, studerande, Stockholm.– Jag brukar vara ganska ofta här vid Hornstulls strand. Nu ska jag sätta mig och fika och plugga. Jag röstade på Fi eftersom jag tycker de står för rättvisa och tar upp viktiga sakfrågor. De behövs.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Nicole Hultqvist, 26, studerande, Årsta och Viktor Olsson, 27, studerande, Hässelby.– Jag tror att många här på Södermalm röstar på Fi och Miljöpartiet eftersom det finns fin natur och många tänker på jämställdhet, säger Nicole.– Jag röstade på Fi faktiskt. Har tidigare röstat på Moderaterna. Men nu röstade jag på Fi som en motkraft till Jimmie Åkesson, säger Viktor.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Peppe Sällström, 51, servitör, Södermalm.– Det vi ser i hela Europa är skrämmande. Jämför hur mycket regeringens skattesänkningar har kostat mot vad invandringen kostar. Skattesänkningarna handlar om betydligt fler miljarder kronor. Jag röstade på Vänsterpartiet och Dror Feiler. Tycker hans slogan "Skicka en Trojan till Bryssel" var kul.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Här, i Hornstull i Stockholm, är Fi och Miljöpartiet lika stora som alla andra partier tillsammans.

Expressen besökte ett segerrusigt, men också chockat, Södermalm.

– Jag är jätteorolig för de högerextrema partiernas framfart i Europa. Det var så här det började på 1920-talet, säger Jan Sundgren, 71.

Vattnet glittrar längs Bergsunds strand vid Hornstull på Södermalm i Stockholm. På kaféet Copacabanas uteservering sitter föräldralediga mammor, några studenter och ett pensionärspar.

Det är dagen efter valet till Europaparlamentet. Här röstade 24,2 procent på Fi. Bara MP fick mer och landade på 25,7 procent. SD fick 4,2 procent.

– Jag kände verkligen att jag var tvungen att rösta. Den här bruna vågen som går genom Europa är hemsk. Det är fruktansvärt, säger Hjördis Sundgren, 71.

Tillsammans med sin man, Jan Sundgren, 71, har de tagit sig från hemmet i Hägerstensåsen till Hornstull för att fika och njuta av solen och folklivet.

– Det är härligt att insupa atmosfären. Det är vi värda nu när vi är pensionärer, säger Hjördis som varit lärare i 40 år.

"Jätteorolig"

Jan Sundgren säger att livet är för kort för att man ska gå runt att vara förbannad på småsaker. Men när det gäller politik kan han inte låta bli att uppröras.

– Jag är jätteorolig för de högerextrema partiernas framfart. Se på Frankrike, Danmark, Ungern, Grekland. Det var så här det började på 1920-talet, säger han.

När det gäller EU anser de att det är viktigt att Europa enas kring miljöfrågor. Och i Sverige att minska de klassklyftor som de menar har ökat.

På Södermalm var 2012 medelinkomsten 344 445 kronor. Utbildningsnivån är hög - av 99 429 personer har nästan 58 000 eftergymnasial utbildning.

En bit bort, på restaurang Loopen, jobbar Peppe Sällström, 51. Han bor vid Horntulls strand och röstade på Vänsterpartiet i EU-valet. Han säger att det vi ser i hela Europa med högerpopulister "är skrämmande".

– Jag har jobbat i Spanien i tre år. Där finns en patriotism, men det är inte som i Frankrike till exempel, där Nationella Fronten blev största partiet, säger han.

– Att som Sverigedemokraterna få röster genom att vilja förbjuda tiggare, i stället för att se att allt fler far illa med regeringens skattesänkningar, då undrar man vad hände med solidariteten?

Inte sann

Fem minuter från Loopen, ligger Tantolunden. Den här eftermiddagen har lockat mycket folk som ligger och solar, läser och har picknick. Under ett träd sitter Joakim Halldén, 25, Sofia Haag, 21 och Sara Otteryd, 24. Det arbetar alla som baristor. Men i dag är de lediga och sippar på rosévin och äter jordgubbar.

Joakim röstade på Miljöpartiet, medan Sofia och Sara lade sina röster på Socialdemokraterna. De är glada över Miljöpartiets och Fi:s framgångar, men chockade över de högerextrema partiernas segertåg.

– De som röstar på Sverigedemokraterna ute i landet har sett bränderna i Husby på nyheterna. Då tänker de att dessa människor är våldsmakare och inte ska komma hit, men den bilden är ju inte en sann bild av hur alla är, säger Joakim.

Sofia, som håller med, menar att fördomar byggs upp hos folk på landet som inte har kontakt med invandrare.

– De ser inte att dessa människor kan vara på samma nivå som dem, utan tror att de är helt främmande, säger hon.

Hannah Mustis Persson, 25, sitter mitt i Tantolunden med ett gäng Fi-ballonger fastknutna på väskan.

– De är från valvakan i natt, säger hon.

Hon är glad att Fi äntligen fått ett genombrott i svensk politik.

– Jag tror inte det riktigt har sjunkit in ännu hos mig. Inför förra riksdagsvalet kämpade vi verkligen i valrörelsen. Det kände stundtals ganska motigt. Nu har vi plats i parlamentet, säger hon.

Att Fi och Miljöpartiet lockade så många väljare just på Södermalm i Stockholm tror Hannah har flera orsaker.

– Södermalm är ett medelklassområde där folk har tillgång till information, utbildning och staden. Det pågår mer valarbete i storstäderna vilket gör tillgängligheten till att sätta sig in i politiken större.

Stor uppslutning

Hannah Mustis Persson kommer själv från en mindre stad och säger att på mindre orter har ofta familjer känt varandra i generationer och många håller fast vid en bild om det fina Sverige.

– Det blir mer "vi och dem"-tänk på mindre orter.

När Fi:s toppkandidat till EU-parlamentet, Soraya Post, en stund senare kommer till Tantolunden för att tala, möts hon av rungande applåder och glada hejarop.

Den stora uppslutningen visar att Fi är i sitt högkvarter. Unga och gamla festar och dansar.

– Vi är en motståndskraft till de högerextrema krafterna, ropar en kvinna samtidigt som musiken höjs när den franskalgeriske sångaren Khaled börjar sjunga.

FEMINISTISKT INITIATIV I EU-VALET

Valresultat: 5,3% (+3,1)
Antal mandat: 1 (+1)
Fem slutsatser enligt SVT:s vallokalundersökning:
85 procent av partiets väljare kallar sig själva för vänster.
37 procent av väljarna har ganska litet förtroende för svenska politiker.
Partiet lockade framför allt unga kvinnliga väljare (35 procent var under 30 år).
17 procent av väljarna valde att rösta på partiet på samma dag som valdagen.
20 procent av studerande väljare lade sin röst på Fi.