Annat besked. Socialdemokraterna kritiserade sänkt krogmoms och rutavdraget i valrörelsen - ändå accepterar S att båda blir kvar efter förhandlingar med Miljöpartiet. Foto: Izabelle Nordfjell
Annat besked. Socialdemokraterna kritiserade sänkt krogmoms och rutavdraget i valrörelsen - ändå accepterar S att båda blir kvar efter förhandlingar med Miljöpartiet. Foto: Izabelle Nordfjell

Stefan Löfvens vallöften spricker

Publicerad

I valrörelsen attackerade Stefan Löfven gång på gång allianspartierna för att de sänkt krogmomsen.

I dag kan Expressen avslöja att Socialdemokraterna i en uppgörelse med Miljöpartiet - trots partiledningens besked i valrörelsen - accepterar både den sänkta krogmomsen och rutavdraget.

- Här har Miljöpartiet förhandlat skickligt, konstaterar blivande finansministern Magdalena Andersson.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt fick inte ens delta i samtalen.

På område efter område har Socialdemokraterna vunnit viktiga segrar i regeringsförhandlingarna med Miljöpartiet. Men i dag kan Expressen avslöja ett rejält bakslag för blivande statsministern Stefan Löfven.

I valrörelsen kritiserade han och ledande S-företrädare som Magdalena Andersson och Mikael Damberg gång på gång alliansens sänkning av krogmomsen.

Ställde sig på alliansens sida

I januari i år hamnade Stefan Löfven till och med i ett öppet bråk med vd-n för restaurangkedjan Max, som i ett brev till sina anställda varnat för Socialdemokraternas politik.

- Jag är övertygad om att Max anställda är förmögna att själva avgöra vad som är viktigt för dem i valet. Jag är inte helt säker på att de prioriterar skattesänkningar före jobb, skola och välfärd, sa Stefan Löfven då - och fick stöd av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Men Miljöpartiet ställde sig på alliansens sida. Och i dag kan Expressen alltså berätta att den sänkta restaurangmomsen blir kvar. Liksom RUT-avdraget. Enligt källor till TT ska däremot möjlighet för RUT tas bort för läxhjälp.

Blivande finansministern Magdalena Andersson:

- Så är det när man för diskussioner. Då får man inte igenom alla sina förslag, och här har Miljöpartiet förhandlat skickligt. Men jag tycker ju fortfarande att de här pengarna kunde användas på ett bättre sätt, och det får vi fortsätta att diskutera.

Hur tror du att era väljare kommer att uppfatta detta då?

- Vi fick ju inte egen majoritet i riksdagen, och då får man ju försöka samverka med andra partier. Det är så det fungerar.

Ångrar inte uttalandet

Den sänkta krogmomsen räcker till 10 000 lärarjobb. Det har jag hört dig säga många gånger. Ångrar du det uttalandet i dag?

- Nej, det gör jag inte alls. Men ni kommer se när vi presenterar vår hela budget att det naturligtvis kommer att finnas satsningar på skolan också.

Stefan Löfven har tidigare sagt att Socialdemokraterna prioriterar fler jobb framför sänkt restaurangmoms. Hur låter det i dag?

- Det är ju naturligtvis det som är vår prioritering. Men nu fick ju inte vi egen majoritet, och då handlar det om att kunna få igenom sin politik genom att samverka med andra partier.

"En viktig reform"

Miljöpartiets förhandlare Per Bolund är nöjd.

- Det har varit en viktig reform som vi drivit länge. Därför är vi glada för att vi lyckats se till att den sänkta momsen ligger kvar.

Vad säger du om priset ni fått betala i form av nya Jasplan och Förbifart Stockholm?

- Förhandlingarna är ju om en helhet, och det är helheten man får bedöma. Vi har ju fått igenom väldigt mycket också, säger Bolund och nämner energiöverenskommelsen som blev känd i går.

I Vänsterpartiet är irritationen stor efter uppgörelserna mellan S och MP, erfar Expressen. Det enda som diskuteras med Vänsterpartiet just nu är vinsterna i välfärden, och dagens överenskommelse kommer som en ny smäll för dem, eftersom V kämpat emot både krogmomssänkning och rutavdrag. Ingen vänsterpartist som Expressen var i kontakt med i går ville kommentera den nya uppgörelsen.

Magdalena Andersson vill inte gå in på hur mycket Vänsterpartiet involveras i förhandlingarna.

- Exakt vilka kontakter jag har med ytterligare partier, det sköter jag tillsammans med dem. Inte via dig.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt