Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfvens vallöften spricker

Annat besked. Socialdemokraterna kritiserade sänkt krogmoms och rutavdraget i valrörelsen - ändå accepterar S att båda blir kvar efter förhandlingar med Miljöpartiet. Foto: Izabelle Nordfjell

I valrörelsen attackerade Stefan Löfven gång på gång allianspartierna för att de sänkt krogmomsen.

I dag kan Expressen avslöja att Socialdemokraterna i en uppgörelse med Miljöpartiet - trots partiledningens besked i valrörelsen - accepterar både den sänkta krogmomsen och rutavdraget.

- Här har Miljöpartiet förhandlat skickligt, konstaterar blivande finansministern Magdalena Andersson.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt fick inte ens delta i samtalen.

Så sa Socialdemokraterna i valrörelsen

11 september 2014 Ylva Johansson, S, i debatt mot Martin Ådahl, C.

”Den effekt man sett av den här mycket dyra moms- sänkningen är väldig liten och det blir väldigt dyra jobb.”

”Det är svårt att motivera varför vi ska ge en branschsubvention till en viss bransch och inte till andra samtidigt som de här pengarna skulle räcka till att bekämpa ungdomsarbetslösheten och göra stora investeringar i skolan.”

2 september 2014 i intervju med Expressen TV. Stefan Löfven om skillnaden mellan alliansens politik och Socialdemokraternas:

”Vad de vill satsa på är fortsatta nedsättningar av skatter på arbetsgivaravgifter och på moms. Det har inte lett någonstans.”

17 augusti 2014 Löfven i duell mot Fredrik Reinfeldt i SVT:s "Agenda".

”Det är väldigt dyra reformer som ni kostar på er. Ta bara den så kallade krogmomsen och arbetsgivaravgiften. De ger väldigt få jobb i förhållande till sin kostnad.”

1 juli 2014 Almedalen. Mikael Damberg, S, i en debatt mot Annie Lööf, C på Expressens valscen.

”Det här branschstödet, som jag väljer att kalla det, har kostat väldigt mycket pengar. Egentligen har staten betalat för fyra jobb och fått ett jobb.”

11 april 2011 Magdalena Andersson, S, till TT:

”Svenska folket får välja om de vill ha 4 000 jobb i restaurangbranschen eller om man tycker det är förnuftigare att satsa pengarna på 10 000 fler lärare eller 10 000 fler sjuksköterskor.”

22 januari, 2014 Jonas Sjöstedt, V, till Svenska Dagbladet:

”Jag skulle vilja använda pengarna till att gynna småföretagare, bygga bort bostadsbristen och satsa på välfärden. Där är bättre än att ge pengarna till arbetsgivare som gör större vinster.”

På Socialdemokraternas hemsida:

”Vi säger nej till den ineffektiva nedsättningen av momsen för restauranger. I stället investerar vi i bättre skola. Genom att säga nej till regeringens förslag har vi möjlighet att investera i mindre klasser, bättre villkor för lärare och högre kvalitet i skolan.”

Sammanställning: HANNA JAKOBSON

Dag för dag - så har S kört över Mp

29 september: Förbifart Stockholm

Stockholms läns landsting och Stockholms stad ska kunna förhandla om finansieringen och användningen av trängselskatter. Om en uppgörelse ej nås förrän 1 maj 2015 fortsätter projektet enligt plan. MP har länge velat stoppa projektet men ser inte ut att lyckas.

29 september: Försvaret

MP ville minska försvarsanslagen och sa nej till fler Jas-plan. Men i förhandlingarna med S tvingades partiet ge sig om Försvarsberedningens tidigare beslut om nya stridsflygplan och ubåtar. Åsa Romson kallade i Expressen Jas-beslutet för tragiskt. I gengäld fick man en nedläggning av Försvarsexportmyndigheten, FXM och skarpare regler kring vapenexport.

1 oktober: Kärnkraften

Säkerhetskraven skärps, kärnavfallsavgiften höjs, Vattenfalls planer på byggandet av ny kärnkraft avbryts. Förnybara elproduktionen byggs ut. MP:s linje under valrörelsen har varit att två reaktorer ska stängas under kommande mandatperiod men i uppgörelsen finns inget skrivet om stängning av reaktorer. Åsikterna om vem som gått vinnande ur uppgörelsen går isär.

Stridsfrågor som återstår

Inkomstskatten

S vill trappa ned jobbskatteavdraget för inkomster över 60 000 kronor. S vill inte röra avdraget för de med inkomster under 60 000. MP vill höja inkomstskatten för inkomster över 40 000 med tre procent och med 300 kronor per månad för dem med inkomster över 50 000. V vill trappa av jobbskatteavdraget från inkomster över 30 000 kronor.

Miljöskatterna

MP vill införa lastbilsskatt och flygskatt. MP vill höja bensinskatten med 70 öre litern. Senast i augusti lovade Magdalena Andersson, S, att det inte kommer att bli någon höjd bensin- skatt.

Bromma flygplats

Miljöpartiet har drivit frågan om att stänga flygplatsen och i stället bygga bostäder på fältet. Stefan Löfven meddelade i Almedalen i somras att man inte tänker riva upp det avtal som löper till och med 2038.

Källa: Expressen, Aftonbladet, svd.se, dn.se, Sveriges Radios "Ekot", Svt.se, Socialdemokraterna.se och Miljöpartiet.se.

På område efter område har Socialdemokraterna vunnit viktiga segrar i regeringsförhandlingarna med Miljöpartiet. Men i dag kan Expressen avslöja ett rejält bakslag för blivande statsministern Stefan Löfven.

I valrörelsen kritiserade han och ledande S-företrädare som Magdalena Andersson och Mikael Damberg gång på gång alliansens sänkning av krogmomsen.

Ställde sig på alliansens sida

I januari i år hamnade Stefan Löfven till och med i ett öppet bråk med vd-n för restaurangkedjan Max, som i ett brev till sina anställda varnat för Socialdemokraternas politik.

- Jag är övertygad om att Max anställda är förmögna att själva avgöra vad som är viktigt för dem i valet. Jag är inte helt säker på att de prioriterar skattesänkningar före jobb, skola och välfärd, sa Stefan Löfven då - och fick stöd av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Men Miljöpartiet ställde sig på alliansens sida. Och i dag kan Expressen alltså berätta att den sänkta restaurangmomsen blir kvar. Liksom RUT-avdraget. Enligt källor till TT ska däremot möjlighet för RUT tas bort för läxhjälp.

Blivande finansministern Magdalena Andersson:

- Så är det när man för diskussioner. Då får man inte igenom alla sina förslag, och här har Miljöpartiet förhandlat skickligt. Men jag tycker ju fortfarande att de här pengarna kunde användas på ett bättre sätt, och det får vi fortsätta att diskutera.

Hur tror du att era väljare kommer att uppfatta detta då?

- Vi fick ju inte egen majoritet i riksdagen, och då får man ju försöka samverka med andra partier. Det är så det fungerar.

Ångrar inte uttalandet

Den sänkta krogmomsen räcker till 10 000 lärarjobb. Det har jag hört dig säga många gånger. Ångrar du det uttalandet i dag?

- Nej, det gör jag inte alls. Men ni kommer se när vi presenterar vår hela budget att det naturligtvis kommer att finnas satsningar på skolan också.

Stefan Löfven har tidigare sagt att Socialdemokraterna prioriterar fler jobb framför sänkt restaurangmoms. Hur låter det i dag?

- Det är ju naturligtvis det som är vår prioritering. Men nu fick ju inte vi egen majoritet, och då handlar det om att kunna få igenom sin politik genom att samverka med andra partier.

"En viktig reform"

Miljöpartiets förhandlare Per Bolund är nöjd.

- Det har varit en viktig reform som vi drivit länge. Därför är vi glada för att vi lyckats se till att den sänkta momsen ligger kvar.

Vad säger du om priset ni fått betala i form av nya Jasplan och Förbifart Stockholm?

- Förhandlingarna är ju om en helhet, och det är helheten man får bedöma. Vi har ju fått igenom väldigt mycket också, säger Bolund och nämner energiöverenskommelsen som blev känd i går.

I Vänsterpartiet är irritationen stor efter uppgörelserna mellan S och MP, erfar Expressen. Det enda som diskuteras med Vänsterpartiet just nu är vinsterna i välfärden, och dagens överenskommelse kommer som en ny smäll för dem, eftersom V kämpat emot både krogmomssänkning och rutavdrag. Ingen vänsterpartist som Expressen var i kontakt med i går ville kommentera den nya uppgörelsen.

Magdalena Andersson vill inte gå in på hur mycket Vänsterpartiet involveras i förhandlingarna.

- Exakt vilka kontakter jag har med ytterligare partier, det sköter jag tillsammans med dem. Inte via dig.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!