Det börjar bli bråttom. Senast på fredag ska Stefan Löfven rapportera för talmannen om möjligheten att bilda en tvåpartiregering ihop med Miljöpartiet. Så tidigt som tisdag nästa vecka, samma dag som riksmötets öppnande, kan talmannen lämna förslag på statsministerkandidat som riksdagen därefter ska rösta för eller emot.
Samtal mellan S och Mp
Samtal pågår mellan S och MP men de regelrätta förhandlingarna mellan de två partierna har ännu inte inletts, enligt MP:s partisekreterare Anders Wallner. Han kunde under söndagskvällen inte berätta när det är dags men bekräftade att samtals förs mellan partierna.
- Nu först har Stefan uppdraget att se hur en ny regering ska kunna fungera i det parlamentariska läget som finns i riksdagen med ett rätt så stort Sverigedemokratiskt parti som inget parti vill samarbeta med. Och en regering som ser ut att bli en minoritetsregering som behöver samarbeta rätt i riksdagen för att få igenom politik, säger Wallner.
Enligt Aftonbladet träffades parterna klockan 15 på söndagen inne på Stefan Löfvens rum på S-kansliet på riksdagen. Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin och Åsa Romson och Gustav Fridolin var med.
– Arbetet med att skapa en regering som kan samarbeta över blockgränserna fortsätter nu, säger Åsa Romson till Aftonbladet.
Nu väntar flera tuffa strider för de två partierna.
Pressades hårt
Under söndagskvällen pressades Wallner hårt i SVT:s "Agenda" på flera av de frågor där de två partiernas ståndpunkter skiljer sig åt. Programledaren Camilla Kvartoft tog bland annat upp kärnkraften - där MP tvärtemot S vill stänga två reaktorer under kommande mandatperiod.
- Det finns förstås många frågor där vi och Socialdemokraterna tycker olika, säger han till Expressen efter programmet men tillägger att de är överens i fler fall.
- Det kommer att bli förhandlingar och samtal. Kärnkraftsfrågan är förstås väldigt viktig för MP, säger Wallner.
Tidigare i veckan avslöjade Expressen att två ryska attackplan flugit mot Öland. Socialdemokraterna och alliansen kom i Försvarsberedningen överens om att satsa mer på försvaret. En linje som hittills gått emot Miljöpartiets.
- Men självklart när vi ser den här sortens kränkningar och ökade militära hot så är det förstås någonting som politiker måste ta in i beaktning när man bedriver försvars- och säkerhetspolitik, säger Wallner.
Stefan Löfven har tidigare meddelat att han inte vill riva upp Försvarsberedningens beslut. Hur ser ni på det?
- Det får vi se i förhandlingarna framöver hur man gör med den sortens överenskommelser som finns mellan flera partier. Och hur man som regering tar ansvar för de frågorna. Frågan blir förstås särskilt viktig när ett av partierna som sitter i regering är med i en överenskommelse och ett annat inte är det.
Kraven från oppositionen
För att allianspartierna ska kunna tänka sig att samarbeta över blocken i vissa frågor kräver de att en ny regering inte bryter de blocköverskridande överenskommelser som gjordes under förra mandatperioden. Till exempel Friskolekommittén där vänsterpartiet inte ingick, Migrationsöverenskommelsen som gjordes mellan MP och alliansen och överenskommelsen om arbetskraftsinvandring.
"Det första testet för Löfven är att inte riva upp redan ingångna överenskommelser. Det skulle komma att skapa misstro mot nya överläggningar", skriver Jan Björklund i ett sms via sin pressekreterare.
Friskolereformen en knäckfråga
Hur S och MP ska förhandla med Jonas Sjöstedt om vinster i välfärden utan att bryta friskolekommittén, kan inte Wallner svara på.
- Det blir en senare fråga. Vilka av de överenskommelser som finns som man bygger vidare på och hur man utgår från dem. Det får vi återkomma till, säger Wallner.
Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar menar att det kommer att bli tuffa förhandlingar men tror att Jonas Sjöstedt kommer att få se sig besegrad på frågan om vinster i välfärden - trots att det är hans krav för att släppa fram en S-budget.
– Det finns ingen majoritet för att stoppa vinsterna. Man kommer att få kompromissa, det gäller att ge och ta. Miljöpartiet vill heller inte stoppa vinsterna och det vore märkligt om Jonas Sjöstedt får igenom det. Den senaste tiden i valrörelsen tycker jag att han öppnade upp och var mer beredd på en kompromiss, säger Jungar.
Stefan Löfvens pressekretare Erik Nises säger att man avböjer att kommentera förhandlingarna.