Stefan Löfvens ödesvecka är här

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talespersonPekats ut som potentiell finansminister och är en självklar person när det gäller förhandlingar och budget. I fredags eftermiddag kom hon till Socialdemokraternas riksdagskansli efter partistyrelsemötet och träffade Stefan Löfven, Mikael Damberg och Tomas Eneroth.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Carin Jämtin, partisekreterareÄven hon är en het kandidat till en ministerpost och står Stefan Löfven nära. Jämtin var med på det interna mötet i fredags kväll i Socialdemokraternas riksdagskansli.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Mikael Damberg, gruppledareTräffade Stefan Löfven på ett hemligt möte bakom stängda dörrar i fredags och har varit en av frontfigurerna i valrörelsen. Är en av kandidaterna till ministerposterna. Står nära Stefan Löfven och har ofta telefonkontakt med honom.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Jan Larsson, valgeneral och biträdande partisekreterareEnligt socialdemokrater är även Jan Larsson en nyckelspelare för Stefan Löfven vid förhandlingarna. Har tidigare varit statssekreterare till Göran Persson och har lång erfarenhet.
Foto: Claudio Bresciani / Tt
Emma Lennartsson, stabschefHar arbetat nära Stefan Löfven och har erfarenhet med förhandlingar sedan valet 2010.
Åsa Romson, språkrör.Jurist i botten. Har sedan tidigare jobbat med miljö- och klimatfrågor både i riksdagen och som politiker i Stockholm. Tidigare doktorand på Stockholms universitet och undervisade i internationell juridik och miljörätt. Språkrör sedan 2011. Mötte Stefan Löfven dagen efter valet.
Foto: Sara Strandlund
Gustav Fridolin, språkrör.Riksdagsledamot 2002-2006 och sen igen från 2010. Utbildad folkhögskolelärare. Skolad i Miljöpartiet sedan 11 års ålder. Tidigare språkrör för Grön ungdom. Språkrör sedan 2011. Mötte Stefan Löfven dagen efter valet.
Foto: Sara Strandlund
Anders Wallner, partisekreterare.Valdes till partisekreterare 2011, samtidigt som Romson och Fridolin valdes till språkrör. Har varit språkrörssekreterare till Maria Wetterstrand. Har tidigare innehaft flera förtroendeposter inom partiet - bland annat som kommunalpolitiker i Malmö där han även var partiets valsamordnare och organisationssekreterare. Har också varit ledamot i partistyrelsen.
Foto: Mikael Sjöberg
Per Bolund, riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson.Ledamot i finansutskottet. Har pekats ut som eventuell ministerkandidat i en S-MP-regering. Under perioden 2002-2006 när S, V och MP samarbetade hade Miljöpartiet och Vänsterpartiet sakkunniga på flera departement. Per Bolund satt då på näringsdepartementet. Biolog i grunden.
Foto: Sune Grabbe
1 / 10

Stefan Löfvens ödesvecka är här.

S-ledaren har fyra dagar på sig att underrätta talmannen om chanserna att bilda regering ihop med Miljöpartiet.

Expressen har kartlagt stridsfrågorna och personerna som ska lösa dem.

Det börjar bli bråttom. Senast på fredag ska Stefan Löfven rapportera för talmannen om möjligheten att bilda en tvåpartiregering ihop med Miljöpartiet. Så tidigt som tisdag nästa vecka, samma dag som riksmötets öppnande, kan talmannen lämna förslag på statsministerkandidat som riksdagen därefter ska rösta för eller emot.

Samtal mellan S och Mp

Samtal pågår mellan S och MP men de regelrätta förhandlingarna mellan de två partierna har ännu inte inletts, enligt MP:s partisekreterare Anders Wallner. Han kunde under söndagskvällen inte berätta när det är dags men bekräftade att samtals förs mellan partierna.

- Nu först har Stefan uppdraget att se hur en ny regering ska kunna fungera i det parlamentariska läget som finns i riksdagen med ett rätt så stort Sverigedemokratiskt parti som inget parti vill samarbeta med. Och en regering som ser ut att bli en minoritetsregering som behöver samarbeta rätt i riksdagen för att få igenom politik, säger Wallner.

Enligt Aftonbladet träffades parterna klockan 15 på söndagen inne på Stefan Löfvens rum på S-kansliet på riksdagen. Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin och Åsa Romson och Gustav Fridolin var med.

– Arbetet med att skapa en regering som kan samarbeta över blockgränserna fortsätter nu, säger Åsa Romson till Aftonbladet.

Nu väntar flera tuffa strider för de två partierna.

Pressades hårt

Under söndagskvällen pressades Wallner hårt i SVT:s "Agenda" på flera av de frågor där de två partiernas ståndpunkter skiljer sig åt. Programledaren Camilla Kvartoft tog bland annat upp kärnkraften - där MP tvärtemot S vill stänga två reaktorer under kommande mandatperiod.

- Det finns förstås många frågor där vi och Socialdemokraterna tycker olika, säger han till Expressen efter programmet men tillägger att de är överens i fler fall.

- Det kommer att bli förhandlingar och samtal. Kärnkraftsfrågan är förstås väldigt viktig för MP, säger Wallner.

Tidigare i veckan avslöjade Expressen att två ryska attackplan flugit mot Öland. Socialdemokraterna och alliansen kom i Försvarsberedningen överens om att satsa mer på försvaret. En linje som hittills gått emot Miljöpartiets.

- Men självklart när vi ser den här sortens kränkningar och ökade militära hot så är det förstås någonting som politiker måste ta in i beaktning när man bedriver försvars- och säkerhetspolitik, säger Wallner.

Stefan Löfven har tidigare meddelat att han inte vill riva upp Försvarsberedningens beslut. Hur ser ni på det? 

- Det får vi se i förhandlingarna framöver hur man gör med den sortens överenskommelser som finns mellan flera partier. Och hur man som regering tar ansvar för de frågorna. Frågan blir förstås särskilt viktig när ett av partierna som sitter i regering är med i en överenskommelse och ett annat inte är det.

Kraven från oppositionen

För att allianspartierna ska kunna tänka sig att samarbeta över blocken i vissa frågor kräver de att en ny regering inte bryter de blocköverskridande överenskommelser som gjordes under förra mandatperioden. Till exempel Friskolekommittén där vänsterpartiet inte ingick, Migrationsöverenskommelsen som gjordes mellan MP och alliansen och överenskommelsen om arbetskraftsinvandring.

"Det första testet för Löfven är att inte riva upp redan ingångna överenskommelser. Det skulle komma att skapa misstro mot nya överläggningar", skriver Jan Björklund i ett sms via sin pressekreterare.

Friskolereformen en knäckfråga

Hur S och MP ska förhandla med Jonas Sjöstedt om vinster i välfärden utan att bryta friskolekommittén, kan inte Wallner svara på.

- Det blir en senare fråga. Vilka av de överenskommelser som finns som man bygger vidare på och hur man utgår från dem. Det får vi återkomma till, säger Wallner.

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar menar att det kommer att bli tuffa förhandlingar men tror att Jonas Sjöstedt kommer att få se sig besegrad på frågan om vinster i välfärden - trots att det är hans krav för att släppa fram en S-budget.

– Det finns ingen majoritet för att stoppa vinsterna. Man kommer att få kompromissa, det gäller att ge och ta. Miljöpartiet vill heller inte stoppa vinsterna och det vore märkligt om Jonas Sjöstedt får igenom det. Den senaste tiden i valrörelsen tycker jag att han öppnade upp och var mer beredd på en kompromiss, säger Jungar.

Stefan Löfvens pressekretare Erik Nises säger att man avböjer att kommentera förhandlingarna.

Partiernas krav på en ny regering

Centerpartiet

I fredags när Annie Lööf träffade Stefan Löfven sa hon att de inte är beredda att stödja en socialdemokratisk budget men att de hoppas att de blocköverskridande överenskommelserna som finns i dag hedras. Hon nämnde migrationsfrågan, friskolor och försvaret som exempel.

– Det är ett test hur samarbetsvillig Stefan Löfven är. Om han hedrar redan ingångna överenskommelser. Från vår sida ser vi det som en utgångspunkt för eventuellt fortsatta överenskommelser. Det är hans huvudvärk hur han ska jämka ihop friskolekommittéöverenskommelsen som Socialdemokraterna är med på med Vänsterpartiets uppfattningar, säger Annie Lööfs pressekreterare Oscar Sundevall och syftar på att Vänsterpartiets krav att sätta stopp för vinster i välfärden.

Folkpartiet

Likt de övriga allianspartierna kräver Folkpartiet att Stefan Löfven ska hedra de blocköverskridande överenskommelserna som finns, bland annat migrationsuppgörelsen, arbetskraftsuppgörelsen och friskolekommittén.

"Det första testet för Löfven är att inte riva upp redan ingångna överenskommelser. Det skulle komma att skapa misstro mot nya överläggningar", skriver Jan Björklund i ett sms via sin pressekreterare.

Han vill inte spekulera i vad som händer om Socialdemokraterna bryter mot någon av dem.

Kristdemokraterna

Även Kristdemokraterna menar att det är viktigt att Stefan Löfven visar att han håller de blocköverskridande överenskommelserna trots förhandlingarna i det svåra parlamentariska läget. Göran Hägglunds pressekreterare Johan Ingerö ser friskolekommittén som den mest akuta.

– Han måste förmå Vänsterpartiet att acceptera att det inte blir det vinststopp som de efterlyser, annars måste han bryta en sexpartiöverenskommelse och jag kan tänka mig bättre sätt att inleda en statsministerkarriär på, säger han.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nu såväl som de har sagt tidigare att de tycker att Socialdemokraternas förslag om traineejobb dåligt.

– Det vi har uttalat oss om var traineejobben där vi delar fackens inställning att man kan inte bara kasta in outbildade människor och tro att de ska kunna utföra jobb man måste ha flera års utbildning för att klara av. Det tydliggjorde vi innan valet och det ser vi som ett dåligt förslag, säger Martin Kinnunen, pressansvarig och fortsätter med att de kommer att arbeta för att få bort det förslaget ur en S-budget.

Partiet har inte bestämt sig för vilken budget man kommer att rösta på utan säger att man kommer att lägga sin röst på det de tycker är bäst eller minst dåligt.

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt har under hela valrörelsen varit tydlig med att partiet vill stoppa vinster i välfärden. För att stödja en S-budget är hans krav att välfärdsvinsterna kommer att stoppas. Han har även i veckan sagt till Expressen att han skulle vilja se satsningar på järnvägen, mer pengar till välfärden och att man gör något åt inkomstklyftorna mellan män och kvinnor.

- Vi kommer inte ge några kommentarer om förhandlingar innan förhandlingarna har börjat, det är en förhandlingsfråga mellan oss och den blivande regeringen, säger Marie Antman, kommunikationschef.

Hon vill inte heller gå in på vilka krav de har inför förhandlingarna.

Moderaterna

Anna Kinberg Batra träffade Stefan Löfven i fredags och efter mötet sa hon att de säger nej till att sitta i en regering men att de vill fortsätta med de blocköverskridande överenskommelserna som partierna har i dag. Partiet vill inte att man bryter mot dessa.

- Det finns inte så mycket mer att säga i nuläget. Nu är det upp till Stefan Löfven att få ihop sin regering och sin budget. Anna sa i fredags att längre fram kan man kolla på mer traditionella blocköverskridande överenskommelser. Men just nu är det Stefan som måste få ihop sin budget, säger Jesper Wigardt, pressekreterare till Anna Kinberg Batra.

3 exempel på blocköverskridande överenskommelser

Friskolekommittén

Partier som ingår: Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet

Gäller sedan: 2013.

Innebär:

•Öppenhet: Offentlighetsprincipen ska gälla även på fristående skolor och personalen får rätt till meddelarfrihet. Gemene man ska också kunna se hur skolan använder skattepengar och hur stor vinsten är.

• Lärartäthet: Skolinspektionen kan kräva högre lärartäthet om att de funnit "brister" och problemen är relaterade till lärarbrist.

• Långsiktighet: Vandelsprövning ska införas av huvudmän och ägarintressena ska också prövas. Tanken är att man vill få bort bolag med uttalat syfte att endast äga företag en kort period. I stället ska långsiktighet vara ett krav för att få driva en skola.

Migrationsuppgörelsen

Partier som ingår: Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet.

Gäller sedan: 2011

Innebär: I uppgörelsen står det att rätten till vård för asylsökande ska utökas, att det ska bli tydligare och generösare tillämpning av bestämmelserna om "synnerligen ömmande omständigheter" när det gäller att ge asyl, att möjlighet till vård och skola för så kallat papperslösa ska bli bättre och att man ska underlätta familjeåterförening.

Arbetskraftinvandringsuppgörelsen

Partier som ingår: Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet.

Gäller sedan: 2008.

Innebär: Innan reformen genomfördes gjorde Arbetsförmedlingen en arbetsmarknadsprövning tillsammans med fack och arbetsgivare när ett företag ville anlita arbetskraft utanför EU. Man tittade då på om det fanns ett behov att anlita personal utifrån EU eller om man kunde rekrytera närmare. Efter reformen blev det upp till arbetsgivaren att göra den bedömningen så länge man hade ett jobb att erbjuda med samma villkor som i svenska kollektivavtal.